H Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στο προσφάτως ανακαινισμένο Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην περιοχή Άριας Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και ο εσπερινός των εγκαινίων.
Κατόπιν έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από το Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο και ξεκίνησε ο Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αχαΐας Αθανασίου. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος η αρχιερατική θεία λειτουργία και η ακολουθία των εγκαινίων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου και συλειτουργούντος του Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου. Οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής αφορούσαν τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθολικού καθώς και την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της βορειδυτικής πτέρυγας της μονής και η απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής της, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη συνοδεία των μοναχών. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.980.000,00 €.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι βουλευτές Αργολίδος Ιωάννης Ανδριανός και Ιωάννης Μανιάτης ,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Α.Χειβιδόπουλος, ο πρώην υπουργός Δημήτριος Δρούτσας , ο πρόεδρος των Special Olympics Κοδέλλας Διονύσιος ως εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην δήμαρχος Γ. Μπαρούτσας , ο οποίος εκποσώπησε και παρέλαβε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της οικογενείας του εφοπλιστή Μαρτίνου καθώς και απόγονοι του ευεργέτη του Ναυπλίου και της Μονής Μιχαήλ Ιατρού, μοναχές και μοναχοί από Μοναστήρια της Πελοποννήσου και πάρα πολύς κόσμος.
Στο τέλος των ακολουθιών η ηγουμένη της Μονής αδελφή Χαραλαμπία δώρισε από από ένα αρχιερατικό ωμοφόριο και πετραχήλι στους Μητροπολίτες Αργολίδος και Αρτης ,καθώς και τιμητικές πλακέτες στον Δ.Αβραμόπουλο, τον εφοπλιστή Μαρτίνο ,τον δήμαρχο Μπαρούτσα τον πρώην υπουργό Δρούτσα και τον πρώην πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου Α.Μπότσος.
H Αγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστιο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ναυπλίου. Το καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149.
Έχει κτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί μαζί με άλλους ναούς του 12ου και 13ου αιώνα της Aργολίδας μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο της Ελλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.
Έξω από τον περίβολο της Mονής βρίσκεται η πηγή του μοναστηριού που φημίζεται για το νερό της. Ορισμένοι ταυτίζουν την πηγή αυτή με την αρχαία Kάναθο που αναφέρει ο περιηγητής τού 2ου αιώνα μ.X. Παυσανίας.