Χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του δέρματος αποφεύγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που προστατεύει το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών.
Η μελέτη εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ήδη αποφευχθεί δεκάδες εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του δέρματος.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα φωτοχημείας και φωτοβιολογίας «Photochemistry and Photobiology», συμμετείχαν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Βρετανίας, τη Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ανδρέα Καζαντζίδη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας) και το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας).
Η μελέτη, που συσχετίζει τις εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα μελλοντικά επίπεδα του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα (λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή) με τις επιπτώσεις στα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, προβλέπει ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο έως το έτος 2030, χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, θα αποφεύγονται περίπου 10.000 περιστατικά ετησίως.
Παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα εκδηλώνονται ετησίως δύο εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά (προβλεπόμενη ετήσια μείωση της τάξης του 14%).
Από την άλλη όμως, παρατηρείται ήδη μείωση του στρώματος του όζοντος και πάλι, παρά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το οποίο πριν από 25 χρόνια απαγόρευσε τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες.
Γι’ αυτό, η μελέτη κάνει την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη ότι κατά επόμενα χρόνια (δηλαδή μεταξύ 2030 – 2050) θα υπάρξει μια νέα αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν έως και 1.000 περισσότερα κρούσματα ανά έτος έως τα μέσα του αιώνα.