ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία-Η παραδοχή Κοτζιά, η πρόβλεψη Χρηστίδη και η ομολογία της Άγκυρας
«Το θέμα δεν είναι αν θα ‘χουμε κρίση με την Τουρκία, αλλά πότε θα την έχουμε». Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, μιλώντας στην πρωiνή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τα ελληνοτουρκικά και ένα πιθανό θερμό επεισόδιο.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία του Ερντογάν προχωρά με σχέδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επόμενο βήμα να είναι η διεξαγωγή ερευνών από την Τουρκία στη περιοχή του Καστελόριζου.
Ο ναύαρχος Χρηστίδης είπε ότι τα όσα έγιναν και γίνονται στο Αφρίν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων, είναι ανεξάρτητα με τα όσα μπορεί να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο. «Το ναυτικό της Τουρκίας δεν εμπλέκεται σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις. Η Τουρκία έχει “χτίσει” το ναυτικό της και το προετοιμάζει χρόνια τώρα για το Αιγαίο», είπε ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ.
Ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που δεν έχει επαρκώς συζητηθεί και εκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά. Την αμυντική βιομηχανία που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. Όχι τόσο για τα οπλικά συστήματα που παράγει, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις.
To δημοσίευμα
Την ίδια ώρα η καθεστωτική εφημερίδα “Yeni Safak”, η οποία εκφράζει τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζει το έδαφος για την απάντηση της… αθώας Τουρκίας, η οποία βάλλεται από τρίτους που «βρίσκονται πίσω από την επιθετική στάση της Ελλάδας»!
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, στόχος των συγκεκριμένων δυνάμεων είναι «η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο», την ώρα που, όπως συμπληρώνεται, η Τουρκία «καταπολεμά με επιτυχία τρομοκρατικές δυνάμεις στο Αφρίν».
«Πρόκειται για τους συνήθεις υπόπτους», συνεχίζει η εφημερίδα, κατονομάζοντας τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και το Ισραήλ, ως τα κράτη αυτά.
Ακόμη, το δημοσίευμα κάνει λόγο για «συχνές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και για ενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από την Αθήνα», ενώ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, την ίδια ώρα, αυξάνει τον αριθμό των οπλικών συστημάτων Joint Standoff Weapons (J-SOWs).
Τέλος, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις που, όπως τονίζεται, έχουν αυξήσει την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα: τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, την άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους «οκτώ» που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016, αλλά και τους εννέα που συνελήφθησαν παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προετοιμάζονται
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό, πως πολύ μεθοδικά η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος ώστε κατά την πρόκληση του επεισοδίου από θύτης να εμφανιστεί θύμα.
Διόλου τυχαίο άλλωστε πως πριν από λίγα 24ωρα ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, ομολόγησε τον προβληματισμό του παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως οι δύο στρατιωτικοί είναι «όμηροι» στην Τουρκία.
«Η μακρόχρονη στρατηγική της Άγκυρας, αν χρειαστεί, πιστεύω, είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση καβάλα», αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς στους 51 βουλευτές όλων των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης κάλεσε σε εμπιστευτική συνάντηση διευθυντικά στελέχη των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών στα οποία και εξέθεσε -μέσες άκρες- την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους έδωσε οδηγίες χειρισμού μιας πιθανής κρίσης που μπορεί να προκύψει.
Γκρίζες ζώνες
Το περιστατικό και στο Αγαθονήσι το Σάββατο δείχνει πως η Άγκυρα έχει περάσει στην αντίληψη ότι ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς «γκρίζα», αλλά ανήκουν στην ίδια, άρα συμπεριφέρεται σαν να νομιμοποιείται να τα… υπερασπίζεται, να διενεργεί ναυτικό αποκλεισμό γύρω τους και συνεπώς «δικαιούται» να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε αυτά. Η διεκδίκηση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά μόνο τα Ίμια αλλά μια σειρά από ελληνικά νησιά που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Καλύμνου.
Σε αυτή την περιοχή είναι κυρίως στραμμένη η προσοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι δεσμεύουν το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις στις 25 Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα.
Τέλος στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών, υπάρχει χάρτης της περιοχής Έρευνας-Διάσωσης (με την οπτική της Τουρκίας φυσικά….). Στον υπόψη χάρτη φαίνεται ότι πλέον της περιοχής Ε-Δ την οποία ορίζει η Τουρκία μέχρι το μέσο του Αιγαίου και ενώ στη Μαύρη Θάλασσα αναγνωρίζει ΑΟΖ (με τη μέθοδο της μέσης γραμμής) στο Αιγαίο δεν αναγνωρίζει τίποτα.
Βέβαια η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, την οποία η Τουρκία σκοπίμως δεν έχει υπογράψει παρ’ ότι αποτελεί απαράβατο όρο για την είσοδο στην Ε.Ε., της οποίας τα κονδύλια τα εισπράττει ανελλιπώς με τη βοήθεια της Γερμανίας, καθορίζει ότι η ΑΟΖ δεν αναγνωρίζεται α-λά καρτ.
Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει ο χάρτης της Περιοχής Ευθύνης την Διοίκησης περιοχής Αιγαίου, όπου κόβεται το Αιγαίο στα 2. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της τουρκικής ΔΑΑ αναφέρεται κάθε χρόνο ότι “τα Ίμια επιτηρούνται και προστατεύονται 24 ώρες το 24ωρο”.