Επιμέλεια: Μάνος Χατζηγιάννης
Οι εορταστικές μέρες ανέκαθεν υπήρξαν προτιμητέες στην τρομοκρατία…Τα τρομοκρατικά χτυπήματα εν μέσω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ουκ ολίγα…Και από χθες η εγχώρια τρομοκρατία (;) -αν όντως επιβεβαιώθει η τρομοκρατική δράση-από ό,τι φαίνεται κρατάει το…έθιμο και δηλώνει παρούσα και μάλιστα με διπλή παρουσία.
Σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι άνοιξαν πυρ στον περίβολο της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Χθες βρέθηκαν υπολείμματα αυτοσχέδιας εμπρηστικής κατασκευής κοντά στο κτίριο των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό άγνωστων δραστών που περίπου στις 03:30 πυροβόλησαν στην εξωτερική περίβολο της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα που βρίσκεται στο Χαλάνδρι.
Έξι προσαγωγές υπόπτων έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την περιοχή του Χαλανδρίου για την ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δράστες χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ και έχουν ριφθεί δεκάδες σφαίρες. Υπενθυμίζεται πως πανομοιότυπος ήταν ο τρόπος επίθεσης και στα γραφεία της ΝΔ…
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του Γερμανού διπλωμάτη, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία.
Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών. Οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς έφυγαν από την οδό Χίου, προς την οδό Αποστολοπούλου. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και στο σημείο έφτασαν περιπολικά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε άμεσα μια προσαγωγή και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής αν έχουν σχέση με την επίθεση.
Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ.
Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη είχε σημειωθεί και από τη 17 Νοέμβρη, την Κυριακή 16 Μαΐου του 1999, όπου εκτοξεύτηκε ρουκέτα που καρφώθηκε στη στέγη. Τοτε ήταν και η πρώτη φορά που βρέθηκαν ίχνη της οργάνωσης, αφού είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος του χειριστή του εκτοξευτήρα.
Στη Θεσσαλονίκη
Και σαν να μην έφτανε η σημερινή επίθεση, χθες το πρωί εντοπίστηκαν υπολείμματα αυτοσχέδιας εμπρηστικής κατασκευής, που εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου προκαλώντας αναστάτωση στη συμβολή των οδών Θεαγένους Χαρίση και Ομήρου, κοντά στο κτίριο των ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη.
Σε ακάλυπτο χώρο πενταώροφης πολυκατοικίας στην οδό Ομήρου 9 βρέθηκαν τα υπολείμματα της αυτοσχέδιας κατασκευής, που αποτελούνταν από δύο κροτίδες και μια πλαστική φιάλη, η οποία περιείχε αλκοολούχα λοσιόν.
Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν χθες, γύρω στα μεσάνυχτα, στην αστυνομία, τον ισχυρό κρότο και τη λάμψη και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες από άνδρες της Ασφάλειας και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Από τις Αρχές ερευνάται περαιτέρω η υπόθεση για να διαπιστωθεί πώς βρέθηκε η αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή στο συγκεκριμένο σημείο.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ είχε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός εξέφραση την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε, επίσης, στην κ. Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.
Τέλος, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες, είναι η Ελλάδα
Προτιμά τις γιορτές η τρομοκρατία
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν στις αρχές επιστρέφει ο εφιάλτης των εορτών, των ημερών δηλαδή που η τρομοκρατία επιλέγει συστηματικά να δηλώνει παρούσα. Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο τα παραδείγματα…
23 Δεκεμβρίου 1975 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν.
23 Δεκεμβρίου 2008- – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.
24 Δεκεμβρίου 1989 – Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.
30 προς 31 Δεκεμβρίου 2004. Δολοφονία Χαράλαμπου Αμανατίδη. Ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην ΚηφισιάΟι δράστες παίρνουν το αυτόματο όπλο του ΜΡ5.
5 Ιανουαρίου 2009: Ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, που είχε σκοπιά κοντά στην πίσω πύλη του υπουργείου Πολιτισμού, τραυματίζεται βαριά από πυρά τρομοκρατών. Οι δράστες γάζωσαν τη διμοιρία των ΜΑΤ με ένα καλάσνικοφ και ένα ΜΡ5, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Ο αστυνομικός ανάρρωσε έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας.
12 Ιανουαρίου 2007 Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το συμβάν με πυροβολισμούς στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας αναφέρονται τα εξής:
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα, νωρίς το πρωί, με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Wolfgang Dold και εξέφρασε αφενός μεν την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, αφετέρου δε τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον Πρέσβη και την οικογένειά του.
Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.
Όπως ανέφερε στον κ. Dold ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.