Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2018.
– Novartis: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που έλαβε χθες το πρωί την εντολή να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Novartis, εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων για το αν η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως τονίζει η κυβέρνηση, ή σκευωρία που έστησε το Μαξίμου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε 21 ώρες, η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε την εντολή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει -με αρχική προθεσμία ενός μήνα- τη φερόμενη εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών (Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος) και οκτώ πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Γιάννης Στουρνάρας). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική για τη Novartis ενδέχεται να συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα με πρόεδρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, η Προανακριτική θα αποφασίσει εάν έχουν παραγραφεί τα φερόμενα αδικήματα (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ή αν θα επιστραφεί η έρευνα στην τακτική Δικαιοσύνη. Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε, πάντως, μέσω της κυρίας Σπυράκη ότι από την πρώτη στιγμή θα ζητήσει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή, για να καταθέσουν κατ’ αντιπαράσταση με τους 10 εγκαλούμενους.
Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση άνοιξαν πάντως χθες νέο κύκλο αντιπαράθεσης, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον απόηχο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Τον χορό των αντεγκλήσεων άνοιξε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι η συζήτηση στη Βουλή «εξελίχθηκε σε Βατερλό για την κυβερνητική πλειοψηφία». «Οι κατήγοροι έγιναν τελικά κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη» τόνισε η κ. Σπυράκη και προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην κλείσει άρον – άρον την Προκαταρκτική Επιτροπή».
– «Παράθυρο» για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ
«Το τεχνικό έργο έχει αρχίσει, ώστε να είμαστε έτοιμοι ως το καλοκαίρι όταν θα τερματιστεί το πρόγραμμα» διευκρίνισε ο Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφότου εκφώνησε ομιλία σε μια εκδήλωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να δεχθεί ένα κούρεμα, δηλαδή απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού κρατικού χρέους.
Εάν, για να εξασφαλιστεί «η βιωσιμότητα του χρέους απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνσή του, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε εξάλλου αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι μπόρεσε να βγει στις αγορές και να διαθέσει αξιόγραφα πριν καν βγει από το πρόγραμμα.
– Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο Ιρλανδός πρόεδρος
Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας στο μέλλον.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη χώρα μας, ο κ. Χίγκινς αναγνώρισε πως σε ορισμένα από τα μέτρα που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, δεν εξετάστηκαν οι πραγματικές συνέπειές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεμήνυσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες αποτυχίες της, όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας, και προέταξε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη.
Θέτοντας το ζήτημα γενικότερα ως θέμα οικονομικού σχεδιασμού, σημείωσε ότι η λήψη των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική οικονομία και πως πρέπει να αντεπεξέρχεται τις επακόλουθες συνέπειες. «Πρέπει να γνωρίζεις πώς ένα συγκεκριμένο μέτρο θα διαμορφωθεί» συμπλήρωσε.
Ως παράδειγμα, ανέφερε πως όταν υπάρχουν οικογένειες που στηρίζονται σε πολύ πενιχρές συντάξεις του Δημοσίου και ότι επίσης μπορεί να υποστηρίζουν και άλλους συγγενείς. Το να πεις ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν όσο και οι υψηλές, δεν είναι απλώς άτοπο, αλλά είναι σχεδόν ανήθικο, παρατήρησε.
[irp posts=”405621″ name=”Άτλας- Atlas.gov.gr: online ενημέρωση από το υπουργείο για τα ένσημα”]
– Σύνοδος Κορυφής: Οικονομία και εθνικά θέματα στην ατζέντα Τσίπρα
Στροφή σε οικονομία και εθνικά θέματα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με συναντήσεις σημαντικές για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Σημαντικότερη συνάντηση για τον κ. Τσίπρα, αυτή με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Λίγο πριν την έναρξη της τέταρτης – και τελευταίας του προγράμματος – αξιολόγησης και λίγο μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ, όπου η κ. Μέρκελ αποκάλεσε τον κ. Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό», κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής πλευράς για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά και θα επαναλάβει την ανάγκη κινήσεων που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια για να υπάρξει συμφωνία, με κύρια και τις απαιτούμενες από την ελληνική πλευρά αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Το Σκοπιανό θα είναι και τo κύριο θέμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, με τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας να έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΕ.
Βασικό θέμα στις επαφές του κ. Τσίπρα αλλά και του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως θα αναφερθεί και στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο.
– Περιοδείες ο Ζάεφ, «κόκκινες γραμμές» ο Π. Καμμένος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνιακή εκστρατεία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος από το Βερολίνο χθες διαμήνυσε ότι η χώρα του «δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις», ενώ εκτίμησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ειλικρινής, πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του».
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα δυσκολότερα εμπόδια είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και η εγγύηση ότι η λύση θα είναι οριστική και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών. Στα Σκόπια, μετά την αποκαθήλωση των πινακίδων από την εθνική οδό και το αεροδρόμιο, άρχισε χθες και η διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο της πόλης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού και «αρχαιοποίησης» που υλοποιούσε η κυβέρνηση του.
Στις 3 τα ξημερώματα γερανοί του δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Άντον Γιάνεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.
Η Αθήνα, ανταποκρινόμενη στις κινήσεις αυτές και σε υλοποίηση υπόσχεσης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της πΓΔΜ για ένταξή της στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους επιτρόπους Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας. Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων, οι οποίοι αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.
Πάντως, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισχυρό πρόβλημα, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, επανήλθε στη δημόσια διαφοροποίησή του και από το βήμα της Βουλής διαμήνυσε: «Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία».
– «Κυνήγι» φοροδιαφυγής με 180.000 ελέγχους εξαπολύει η ΑΑΔΕ το 2018
«Τσουνάμι» ελέγχων, που προσεγγίζουν τις 180.000, σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε φορολογούμενους «έχοντες και κατέχοντες», σε τραπεζικές θυρίδες, για αποδείξεις, σε ελαιοτριβεία, σε ξενοδοχεία και «γκρίζα» ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, εξαπολύει για το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής θα είναι φέτος ανελέητο, με βάση το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στο οποίο μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στις θυρίδες, για τις οποίες αναμένεται «εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018».
– Τουσκ για κυπριακή ΑΟΖ: Να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ε.Ε.
Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα, ο Ντόναλντ Τουσκ φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Τουσκ αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα αύριο, κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.