Άραγε με ποιο τρόπο το Μυστήριο του Γάμου θα δώσει μια οικογένεια ευτυχισμένη στην αγκάλη της οποίας τα μέλη θα βρίσκουν την αγνή χαρά και την πραγματική θαλπωρή και ευτυχία;
Όλα τα έργα για να επιτύχουν χρειάζονται προετοιμασία. Για να γίνει ένας επιστήμων είναι γνωστό τι προετοιμασία απαιτείται. Σπουδές για χρόνια ολόκληρα με τόσες θυσίες και κόπους. Αλλά και μια τέχνη να μάθει κανείς και για να γίνει καλός τεχνίτης απαιτείται ανάλογη εξάσκηση και επίδοση.
Ο Κύριος για να τονίσει ότι η προετοιμασία σε κάθε έργο είναι ζήτημα συνέσεως και φρονήσεως, είπε δύο υπέροχες, σύντομες παραβολές. Ποιες είναι αυτές;
Α) Η παραβολή του οικοδόμου του πύργου:
«Ποιος από σάς, που θέλει να κτίσει σπίτι εφοδιασμένο με πύργο, δεν κάθεται πρώτα να λογαριάσει τη δαπάνη, ώστε να πεισθεί, εάν έχει τα χρήματα που θα χρειασθούν για να τελειώσει το έργο; Έτσι και κάθε φρόνιμος λογαριάζει, για να μην του συμβεί, ώστε, αφού βάλει αυτός θεμέλιο και δεν μπορέσει να τελειώσει τον πύργο, να αρχίζουν να τον εμπαίζουν όλοι όσοι θα βλέπουν ότι το έργο έμεινε ατελείωτο λέγοντες ότι ο άνθρωπος αυτός άρχισε να οικοδομεί και δεν μπόρεσε να τελειώσει την οικοδομή».
Β) Η παραβολή του βασιλιά που πορεύεται σε πόλεμο:
«Ποιος βασιλιάς, που πηγαίνει να συγκρουσθεί και να πολεμήσει με άλλο βασιλιά, δεν κάθεται πρώτα να σκεφθεί και να λογαριάσει, εάν έχει τη δύναμη μόνο με δέκα χιλιάδες να συναντήσει και αποκρούσει εκείνον, που έρχεται εναντίον του με είκοσι χιλιάδες; Και εάν δεν είναι δυνατός να τον αντικρούσει, εφ’ όσον είναι ακόμη μακριά ο βασιλιάς αυτός, στέλνει ανθρώπους, που θα μεσιτεύσουν ως αντιπρόσωποί του, και ζητεί διαπραγματεύσεις για ειρήνη».
Και οι δύο παραβολές θέλουν να τονίσουν ότι κάθε έργο απαιτεί σπουδαία μελέτη και προετοιμασία.
[irp posts=”403493″ name=”Άγιος γέροντας Παΐσιος: Τι λέει για τον γάμο και τους συντρόφους”]
Αλλά εάν κάθε έργο προαπαιτεί προετοιμασία, πολύ περισσότερο ο Γάμος. Διότι ο Γάμος υπηρετεί το μεγαλύτερο έργο, τη σωτηρία της ψυχής μας. Αφού δύο πρόσωπα συνάπτονται σε γάμου κοινωνία και ταυτίζουν το είναι τους. Καλούνται δε με τον Γάμο να αποχωρισθούν από πατέρα, μητέρα, αδέλφια και να φτιάξουν δική τους οικογένεια, στην οποία θα δοθούν ισοβίως μοιραζόμενοι τον πόνο και τη χαρά, ανατρέφοντες τα παιδιά όπως θέλει ο Θεός. Εργαζόμενοι προ παντός για τη σωτηρία τους.
Ένα τέτοιο έργο, τόσο μεγάλο και ιερότατο, πώς να το αντιμετωπίσει κανείς απροετοίμαστος; Γι’ αυτό τονίζουμε ότι χρειάζεται ανάλογη προετοιμασία.
Δυστυχώς, αν σήμερα ναυαγούν τόσο πολλοί Γάμοι, ή και όταν ακόμη δεν διαλύονται διέρχονται ημέρες μαρασμού, αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι προσέρχονται στον Γάμο εντελώς απροετοίμαστοι! Οι περισσότεροι τον θεωρούν παιχνίδι ή μια συνήθη συναλλαγή. Αλλά, όταν κατόπιν τα πράγματα έρχονται και τους ανοίγουν τα μάτια και διαπιστώνουν την πραγματικότητα, τότε είναι πλέον αργά…
«Το Μυστήριο του Στεφανώματος», Αρχιμ. Καλλιστράτου Λυράκη (+), Αθήνα 2005