Εκπληκτική ομιλία του Δρ Στυλιανού Τσιπούρα στη Σχολή Γονέων Κατερίνης
Φορτισμένη συγκινησιακά και εξομολογητική ήταν η ομιλία του κ.Στυλιανού Τσιπούρα, τέως σχολικού συμβούλου, Δρ Θεολογίας, τη Δευτέρα 5-2-2018, στη σειρά των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου “Εκάβη”. Το θέμα της ομιλίας ήταν: “Η εκδημία ενός “Αγγέλου”. Η γονεϊκή στάση”.
Η εξιστόρηση του κ.Τσιπούρα για την εκδημία του γιου του Άγγελου, μαθητή 17 χρόνων, πριν από 5 χρόνια ήταν συγκινητική και βιωματική. Με τη γνώση ότι η ζωή αποτελείται από μνήμες του παρελθόντος αναφέρθηκε στα τρία στάδια λόγω της κοίμησης του γιου του. Πρώτο στάδιο ουσιαστική γνωριμία με το παιδί, δεύτερο η εκδημία, τρίτο η διαχείριση πένθους.
Ο Άγγελος μεγάλωσε σε μία πιστή οικογένεια με ερεθίσματα πνευματικά, επισκέψεις σε μοναστήρια – είχε πνευματικό τον π.Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη και αργότερα και ο αδερφός του έγινε ιερομόναχος – και καλλιέργησε σωστά τα διανοητικά και σωματικά του προσόντα. Υπήρξε άριστος μαθητής που διάβαζε τη Θεωρία της Σχετικότητας από τα 12 του χρόνια, πολύ καλός ποδοσφαιριστής στην εφηβική ομάδα του Άρη (κλήθηκε και στην Εθνική Νέων αλλά δεν πρόλαβε να συμμετάσχει), καλός φίλος με συμμαθητές και συμπαίκτες του. Πάνω απ’όλα όμως με σωστή πίστη, που τη θεωρούσε τον μοναδικό δρόμο της ζωής και πίστη στο Θεό που γι’αυτόν ήταν η μόνη λογική. Συνήθιζε να λέει ότι στο Θεό δίνουμε τα καλύτερα και στις αμφισβητήσεις των φίλων του αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός προτιμούσε να πιστεύει. Νέος με αισιοδοξία, χιούμορ, αφοβία θανάτου, ταπείνωση, εργατικότητα, χωρίς κριτική για τους άλλους. Όλα αυτά οι γονείς του τα βίωναν, αλλά τα πιο πολλά τα έμαθαν από τους φίλους του, από τις επιστολές τους και τις σημειώσεις του στο κινητό, διότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι γνωρίζει καλά τους εφήβους.
Η εδώ ζωή του τελείωσε με ανακοπή, ήρεμα. Η μέρα της κηδείας του ήταν παρηγορητική και παρά τον πόνο δοξολογητική με πίστη στην Ανάσταση του Χριστού. Η στάση του κόσμου άλλοτε βοηθητική και άλλοτε κουραστική.
Τον επόμενο καιρό για τους γονείς αυξάνεται ο πόνος, ιδιαίτερα στο μνημόσυνο των 40 ημερών, πληθαίνουν οι σκέψεις για το αν έπρεπε να είχαν προβλεφθεί κάποιες καταστάσεις, αλλά βοηθά η Παναγία στην ανακούφιση, η πίστη στην ανάσταση των νεκρών και η ελεημοσύνη.
[irp posts=”400328″ name=”Διδαχές Γέροντα Πορφυρίου: Δεν υπάρχει για μας ούτε θάνατος, ούτε κόλαση, ούτε διάβολος…”]
Δεν μειώνεται το κλάμα και ο πόνος, αλλά δεν πρέπει να μετατρέπεται σε θρήνο και οι γονείς αναπαύονται ενθυμούμενοι τα καλά του παιδιού τους και με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πρόωρος θάνατος, αλλά ο Θεός αποφασίζει την ώρα και τον χρόνο.
Άλλωστε ο θάνατος δεν είναι τερματισμός, αλλά αφετηρία για την αιωνιότητα.
Πεθαίνουμε όταν αμαρτάνουμε και πρέπει να πενθούμε όταν δεν μετανοούμε.
Να μην υπάρχει ανακολουθία έργων και λόγων αλλά να τηρούμε αυτό που ακούμε στη Θεία Λειτουργία “εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”.
Ο ομιλητής κ.Τσιπούρας ευχήθηκε να έχουμε πάντα και ιδιαίτερα τέτοιες στιγμές πίστη στο Θεό για σωστή γονεϊκή στάση και αντιμετώπιση του πένθους. Ευχήθηκε ακόμη να είναι τα χρόνια μας ολόφωτα και αιώνια.
Αυτή η ομιλία έδωσε την ευκαιρία σε φίλους της Σχολής Γονέων να μοιραστούν με το ακροατήριο παρόμοιες εμπειρίες, ευχαριστώντας τον ομιλητή που τους ενίσχυσε.
Την ερχόμενη Δευτέρα 12-2-2018 θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαος με θέμα “Δεν είμαι Χριστιανός…Θέλω να γίνω!”