Με μαζική συμμετοχή το Συνέδριο για τα Θρησκευτικά στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική συμμετοχή θεολόγων εκπαιδευτικών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε το διήμερο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – επισημάνσεις – προτάσεις» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η Έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στις 09.30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, με Πατριαρχικό Γράμμα που απήυθυνε στους οργανωτές του Συνεδρίου και αναγνώστηκε κατά την Έναρξη, επισημαίνοντας ότι “το πρόγραμμα της εκπαιδεύσεως πρέπει να είναι χριστοκεντρικόν και να έχη ως βαθύτερον στόχον την πνευματικήν καλλιέργειαν των μαθητών”, προσθέτοντας ότι “επιθυμία και προσπάθεια της Εκκλησίας ημών είναι η παιδεία να προσφέρη εις τον σύγχρονον παίδα αυτήν την εμπειρίαν της γνώσεως του αληθινού Θεού, και μόνον υπό μίαν τοιαύτην προοπτικήν νοηματοδοτείται η εκπαίδευσις και παροχή γνώσεως”. Χαιρετισμό απέστειλε προς τους Συνέδρους και ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου.
Το Συνέδριο επίσης χαιρέτησε με επιστολή του, λόγω υπηρεσιακής απουσίας του από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Μυλόπουλος, σημειώνοντας ότι: «το συνέδριο αφορά στην αγωγή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών, που ίσως περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα, είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη για τη διαμόρφωση των παιδιών σε ολοκληρωμένες πνευματικές και ηθικές προσωπικότητες, σε ώριμους και ενεργούς πολίτες»
.
Την Έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε, με εκτενή χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμος, ο οποίος και παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών του. Χαιρετισμό απηύθυναν στους Συνέδρους και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Τρίτος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Καθηγητής κ. Καραθανάσης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής Καθηγητής κ. Ρεράκης. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Θεολόγος κ. Ξουλίδου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Φραγκόπουλος.
Από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχτηκε η σημασία του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολείο ως ευκαιρία μετάδοσης του ορθόδοξου χριστιανικού μηνύματος, των παναθρωπίνων αξιών της ελευθερίας, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, καθώς και ο σημαντικός ρόλος του Θεολόγου σε αυτό. Παράλληλα, εκφράστηκαν προβληματισμοί ως προς το ασαφές θεσμικό καθεστώς των απαλλαγών των μαθητών, αλλά και ως προς την επιχειρούμενη ανακατεύθυνση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το περιεχόμενο και την εν γένει παιδαγωγική και θεολογική ταυτότητα του Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από το έτος 2011.
Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη για απόσυρση του Πιλοτικού Προγράμματος και σύνταξη ενός νέου Προγράμματος για τα Θρησκευτικά, απαλλαγμένου από κάθε μορφής σκοπιμότητες, με τη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων των Θεολογικών Σχολών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων και των άλλων περιφερειακών Συνδέσμων και Παραρτημάτων Θεολόγων καθώς επίσης και ενεργών θεολόγων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με ειδικά προσόντα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ιστορική και θρησκευτική ταυτότητα του τόπου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το νομικό και δικαιοπολιτικό καθεστώς, ελληνικό και διεθνές, για τη θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών.
Με βάση τα στοιχεία της Γραμματείας του Συνεδρίου, τις εργασίες του παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων Συνέδρων και περισσότεροι από οκτακόσιοι (800) Σύνεδροι – εκπαιδευτικοί θεολόγοι και φοιτητές. Τις εργασίες παρακολούθησε επίσης το σύνολο σχεδόν των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, πολλά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας, πλήθος ομοτίμων Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, αλλά και Καθηγητές άλλων Σχολών.