Του έκοψαν τη σύνταξη από τον Αύγουστο του 2012 και βρίσκεται σε αναμονή για να εξεταστεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Της Όλγας Τσιούλφα
Στο 95% προσδιορίζεται η αναπηρία του Α. Γουναρόπουλου αφού εκτός από ανεπάρκεια στα νεφρά, αντιμετωπίζει και πρόβλημα στην καρδιά του
Με δάκρυα στα μάτια και παράπονο στα χείλη ρωτά γιατί η πολιτεία του στερεί το δικαίωμα στη ζωή. Αυτό που ζητά είναι να παλέψει για την οικογένεια του, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο λόγος για τον 48χρονο σήμερα συμπολίτη μας, Αλέξη Γουναρόπουλο, χήρο και πατέρα δύο παιδιών, ενός φοιτητή και ενός 8χρονου μαθητή δημοτικού. Ο κ. Γουναρόπουλος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει μέσα από τις σελίδες του «Χ», γιατί όπως καταγγέλλει του έκοψαν τη σύνταξη που λάμβανε και αυτή τη στιγμή επιβιώνει με το πενιχρό εισόδημα των 720 ευρώ που λαμβάνει κάθε δίμηνο. Όλα αυτά ενώ έχει νευροπάθεια και είναι αναγκασμένος να αιμοκαθαρίζεται από το 2005 και παράλληλα καρδιοπαθής, αφού το 2008 υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς.
Το πρόβλημα ξεκίνησε το περασμένο χρόνο όταν κλήθηκε να περάσει εκ νέου από επιτροπή για την πιστοποίηση της αναπηρίας του. Το ειδοποιητήριο, το έλαβε όπως λέει στις 16 Ιανουαρίου του 2012 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους κλήθηκε να εξεταστεί από το ΚΕΠΑ, το γνωστό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Ως γνωστόν από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι: Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ, ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την χώρα.
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
Μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 ζούσε με μία σύνταξη των 920 ευρώ και ένα προνοιακό επίδομα των 720 που λάμβανε κάθε δίμηνο για τη νευροπάθεια του. Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλει, έχει καταργηθεί η σύνταξη του, «επειδή έχει λήξει και είναι σε αναμονή ώστε να εξεταστεί από το ΚΕΠΑ». Οι μήνες περνούν, τα προβλήματα υγείας εξακολουθούν και η πολιτεία αδρανεί. Όλο αυτό το διάστημα, όπως λέει, παρακαλάει ώστε να εξεταστεί από την Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ωστόσο παραμένει σε λίστα αναμονής όπως και εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι. «Δεν είμαι μοναδικός, είμαι όμως 48χρονών, δε μπορώ να ζω με δανεικά και με 10 ευρώ στην τσέπη», λέει με παράπονο.
ΚΕΠΑ: ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΑΣ…
Εν τω μεταξύ, φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας χαρακτηρίζει το ΚΕΠΑ σε επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ζητείται η λήψη μέτρων για να μετατραπεί το ΚΕΠΑ από φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας σε φορέα αντικειμενικής αξιολόγησης της αναπηρίας, αναφέρει η Συνομοσπονδία και τονίζει στην επιστολή: «Το ΚΕΠΑ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις σας όπως και της διοίκησης του ΙΚΑ για την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του. Οι 59.000 «φυλακισμένοι» της παρούσας περιόδου υπενθυμίζουμε ότι ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους έφταναν τις 41.000. Πίσω όμως από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής της εξέτασης/επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές έχει ανασταλεί η χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους. Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. κατατίθενται καταγγελίες από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες. Πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.
Συνοπτικά αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που η Ε.ΣΑ.μεΑ έχει εντοπίσει από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ και τα οποία συνεχίζονται έως και σήμερα:
• Αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος για διάστημα πολλών μηνών έως ότου παραλάβει ο εξεταζόμενος τη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής
• Ανεπαρκής στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών και ειδικότερα των υγειονομικών επιτροπών που εξετάζουν άτομα με αναπηρίες ψυχικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.
• Ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον υγειονομική εξέταση με αποτέλεσμα η εφαρμογή των όποιων εγκυκλίων για την κατ’ οίκον εξέταση εξαρτάται από την καλή θέληση των ιατρών του ειδικού σώματος του ΚΕΠΑ.
• Έλλειψη διοικητικού προσωπικού για την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών
• Υποχρέωση καταβολής του ποσού των 46€ ακόμα και για αιτούντες τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος λόγω οικονομικής αδυναμίας (π.χ. άνεργοι). Η καταβολή του ποσού των 46€ και για την ένσταση του εξεταζόμενου για την απόφαση της Α/Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.
• Συνέχιση του άδικου συστήματος επανεξέταση ατόμων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που ιατρικά κρίνονται μη αναστρέψιμες.
• Έλλειψης πρόβλεψης για την πλήρη κάλυψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων που έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης τους ή η καταβολή προνοιακού επιδόματος. Η πρόβλεψη του συστήματος για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο για την πρωτογενή πάθησή των αιτούντων που αναμένουν να εξεταστούν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ αντιλαμβάνεστε ότι στερείται σοβαρότητας. Η Ε.Σ.ΑμεΑ διαμηνύει ότι τα όρια αντοχής της αναπηρικής οικογένειας εξαντλούνται και ζητάει από εσάς να λάβετε υπόψη τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της για τη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων και διαδικαστικών ενεργειών που θα εξομαλύνουν την τραγική αυτή κατάσταση».
ΣΤΟ 95% Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥ
Η αναπηρία του κ. Γουναρόπουλου ορίζεται στο 95% λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει σε ηλικία μόλις 48 ετών. Ο ίδιος εργάζονταν ως αποθηκάριος σε γαλακτοβιομηχανία της περιοχής μας, δουλειά που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την εμφάνιση του προβλήματος στα νεφρά του. Η μοίρα του επεφύλαξε και άλλη δοκιμασία αφού έχασε και τη γυναίκα του μένοντας μόνος με δύο ανήλικα παιδιά. Αυτή τη στιγμή τα δύο του παιδιά ηλικίας 18 και 8 ετών τα έχουν αναλάβει οι γονείς της συζύγου του, καθώς ο ίδιος αδυνατεί να ανταποκριθεί. «Θέλω να βοηθήσω αλλά δε μπορώ. Δεν μπορώ να ζω από εδώ και από εκεί. Τα έξοδα τρέχουν. Ενοίκια, αυτοκίνητο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και το σημαντικότερο είναι τα φάρμακα μου. Ποιος θα μου τα καλύψει όλα αυτά, τι κράτος κοινωνικό υπάρχει; Πού είναι η κοινωνική ευαισθησία; Αυτή τη στιγμή νιώθω τόσο εξαθλιωμένος που δεν ξέρω τι θα κάνω», είπε. Ζητάει από την πολιτεία να εισακουστεί το αίτημα του και σύντομα να αρχίσει και πάλι η καταβολή της σύνταξης που με τις μειώσεις φτάνει περίπου τα 730 ευρώ, από τα 920 που λάμβανε.