Tο απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου οι ιερές Εικόνες της Παναγίας, της επιλεγομένης “Κανάλας”, από την Κύθνο, φερομένης επί κυλίβαντος, και του Αγίου Δημητρίου, από τη Σύρο, μεταφέρθηκαν από το Κειμηλιοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου είχαν εναποτεθεί από της αφίξεώς τους, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Όπως μας ενημέρωνει η Ι.Μ. Σύρου, η μετάφορά έγινε: με λιτανευτική πομπή πλαισιουμένη από τις Φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής έχουσα τον ιερό Κλήρο, τάγματα Μοναζουσών και Ερυθροσταυρισισών και με την παρουσία πλήθους Θεσσαλονικέων πιστών,μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Γκιουλέκας και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στον αύλιο χώρο, προ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε Δοξολογική δέηση, συγχοροστατούντων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προσεφώνησε τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο (η προσλαλιά του παρατίθεται αυτολεξεί κατωτέρω) και ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος, αντιφωνών,τον ευχαρίστησε για τη μεγάλη χαρά και ευλογία, όπως είπε,που ὲδωσε στον ίδιο τον ιερό Κλήρο και το λαό της Θεσσαλονίκης, δια της μεταφοράς των ιερών Εικόνων της Παναγίας “Κανάλας” και του Αγίου Δημητρίου, ειπών ότι η κατ`έτος άφιξη στη Θεσσαλονίκη μιάς Εικόνος αφ` ενός μεν ενισχύει τους δεσμούς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με τις άλλες Μητροπόλεις, αφ` ετέρου δε ενισχύει το φρόνημα του Λαού, ο οποίος ευρίσκεται πάντα κοντά στην Εκκλησία, τη μητέρα και τροφό των ανθρώπων, που στέργει στα προβλήματά τους και προσεύχεται γι` αυτούς. Τόνισε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι “όλος αυτός ο κόσμος, που έχει κατακλύσει το Ναό του Αγίου Δημητρίου και τους αυλίους χώρους του, αποδεικνύει περίτρανα το σεβασμό και την αγάπη του προς την Εκκλησία και την Πατρίδα, με τις οποίες συμπορεύθηκε και τις οποίες ποτέ δεν αισθάνθηκε ως κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό” .
Ήδη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελείται Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα και εκείθεν στη Μύκονο, κατά το εξαγγελθέν Πρόγραμμα.
[irp posts=”378033″ name=”Ι.Μ. Χαλκίδος: Υποδοχή εικόνας της Παναγίας από τη Θήβα- Έναρξη ΚΕ’ Δημητρίων (ΦΩΤΟ)”]
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β’ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ “ΚΑΝΑΛΑΣ” & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΛΑΣ
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
η περίπυστος ιερά εικόνα της Παναγίας της Κανάλας, η ευρεθείσα στο “κανάλι” της ομώνυμης πευκόφυτης χερσονήσου, από το οποίο ο ευσεβής απλοϊκός λαός της Κύθνου της προσέδωσε το προσωνύμιο αυτό, διέπλευσε θάλασσα, το πολυκύμαντο Αιγαίο πέλαγος, διώδευσε ξηρά, τη Στερεὰ Ελλάδα και τη Θεσσαλία, συνοδευομένη υπό της ελαχιστότητός μας, του Προέδου του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου κ. Κωνστ. Φιλιππαίου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ν. Μπουρίτη, και, από το ομώνυμο Προσκύνημά της, του οποίου επαξίως προΐσταται ο Πρωτοπρ. Κωνστ. Γονίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Κύθνου, έφθασε εδώ, στην ευλογημένη και αγιοτόκο Μακεδονία, και ενθρονίζεται τώρα, διά των χειρών Σας, στον περικαλλή αυτό και ιστορικό Ναό του Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, του Μυροβλήτου.
Και δεν ήρθε μόνη Της!
Τη συνόδευσε έφιππος ο Άγιος Δημήτριος, διά της Αγίας εικόνος του, η οποία ευρέθη στη Σύρο, δι` οράματος, την 25η Μαΐου 1936, Αρχιερατεύοντος του αοιδίμου και αγίου Προκατόχου μας Μηροπολίτη Σύρου Φιλαρέτου Ιωαννίδη, του από Σικάγου.
Η άφιξη της αγίας εικόνος εδώ δεν είναι τυχαίο γεγονός, διότι όλα τα κατεργάζεται και εξυφαίνει το χέρι του Θεού!
Υπάρχει διήγηση θαυμαστή, την οποία έχει καταγράψει ο Νάξιος λογοτέχνης και λαογράφος Νίκος Κεφαλληνιάδης στο Βιβλίο του “H ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ”, στο οποίο αυτολεξεί αναφαίρεται:
“Τη νύκτα της παραμονής της καταλήψεως της Θεσσαλονίκης υπό των Ελληνικών στρατευμάτων, 25 Οκτωβρίου 1912, η νεωκόρος της Παναγίας της Κανάλας, η οποία ονομάζετο Χρυσώ, το βράδυ, αφού τελείωσε τα καθήκοντά της προς την εκκλησία και επήγαινε να κοιμηθεί, άκουσε μια γυναικεία φωνή να την καλεί με το όνομά της και να της λέει:
-Χρυσώ, σήκω, το καντήλι έσβησε.
-Ποιά είσαι και τι σου συμβαίνει;
Η φωνή, όμως, επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια για δεύτερη φορά και την καλεί να πάει στην εκκλησία να τακτοποιήσει το καντήλι.
-Εγώ φεύγω, συνέχισε η φωνή, γιατί αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας με καλούν να πάω να τους βοηθήσω.
Τότε η εκκλησάρισσα κατάλαβε ότι ήταν η φωνή της Παναγίας. Πὴγε στην εκκλησία, βρήκε πράγματι το καντήλι σβησμένο και με πολύ τρόμο διαπίστωσε ότι η εικόνα της Παναγίας έλειπε από τη θέση της.
Με το χάραμα, πήρε το ραβδί της και ξεκίνησε για τη Δρυοπίδα, να ειδοποιήσει τον παπά. Ο πρώτος διαβάτης τη γύρισε πίσω και έτρεξε ο ίδιος κι έκανε γνωστό στον παπά και στους συγχωριανούς τα νέα και όλοι μαζί κατέβηκαν στην Κανάλα, η οποία απέχει μία ώρα από τη Δρυοπίδα, για να ευχαριστήσουν την Παναγία.
Περί την 11ην πρωινήν ,ενώ όλοι ευχαριστούσαν την Υπέρμαχον Στρατηγόν, επήγε τρέχοντας ο ταχυδρόμος του χωριού και έφερε την είδηση ότι επήραμε τη Θεσσαλονίκη. Όπως δε επληροφορήθη από την Κύθνο, πρώτη εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην η Μεραρχία των Κυκλαδιτών, την οποία ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε ονομάσει σιδηράν Μεραρχίαν”, ο δε πρώτος Αξιωματικός, που εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην ήταν ο εκ ΔρυοπίδοςΚύθνου καταγόμενος Κωστής Μανωλικίδης.
Ενθρονίζεται δε, δοξολογική δεήσει, σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος ονομάζεται και «Ευαγγελιστής της Παναγίας», γιατί περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστές, περιγράφει λεπτομέρειες και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την Υπεραγία Θεοτόκο, στην αρχή του Ευαγγελίου του.
Συγκεκριμένα, καταγράφει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (Λκ 1, 26-38) και την επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ, μητέρα του τιμίου Προδρόμου, σκιρτήσαντος εν αγαλλιάσει εν τη κοιλία αυτής, διασώζοντας τον μεταξύ τους διάλογο, στον οποίο περιέχεται ο δοξολογικός ύμνος της Θεοτόκου: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον….» (Λκ 1, 46-48), και αποθησαυρίζει το θαυμασμό της ανώνυμης γυναίκας του λαού, η οποία ακούγοντας την διδασκαλία του Κυρίου, αναφωνεί με ενθουσιασμό• «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας!» (Λκ 11,27).
Την ημέρα αυτή, λοιπόν, και καθόλου, πιστεύουμε συμπτωματικά, η ιερά εικόνα της Παναγίας Κανάλας ενθρονίζεται παρά τη πολυτίμω και βαρυτίμω λάρνακι, στην οποία φυλάσσονται τα ιερά και μυροβλύζοντα λείψανα του Αγίου Δημητρίου.
Σας τις εμπιστευόμεθα, Παναγιώτατε, έως την 6η Νοεμβρίου, ότε και θα επανακάμψουν εις τα ίδια, και ευχόμεθα να αποτελέσουν αιτία και αφορμή αγιασμού ψυχών και σωμάτων, των χιλιάδων πιστών, οι οποίοι κάθε χρονο προσέρχονται να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, ευλογούσα τη Συμβασιλεύουσα πόλη της Θεσσαλονίκης, της οποίας επαξίως Αρχιερατικώς προΐστασθε, και επισκιάζουσα, διά του Ωμοφορίου της, τον ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, τους Θεσσαλονικείς, τους προσκυνητές και ιδιαιτέρως τις νέες και τους νέους, και να μας αξιώσει όλους, λυτρωθέντας των περιβαλλόντων ημάς δεινών, να αποδώσωμεν προς αυτήν, την Υπέρμαχον του Γένους μας Στρατηγόν, τα νικητήρια και αναπέμψωμεν προς Αυτήν τα ευχαριστήρια”.