Την προειδοποίηση ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν έχει διασφαλισθεί» και ότι «ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν έχει εξαλειφθεί» απευθύνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το Γραφείο, υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην οικονομία.
«Ορισμένα επενδυτικά σχέδια προχωρούν, (Cosco, Philip Morris, υδροπλάνα), τα μεγάλα έργα φαίνεται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της επανεκκίνησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις θα απαλλάξουν το κράτος από μελλοντικά βάρη, ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο τουρισμός πήγε καλά και όλα δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου η χώρα θα πετύχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο διαπιστώνει συναινέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα όπως η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, η αναδιάρθρωση του χρέους και η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής.
Ωστόσο, παράλληλα διαπιστώνει ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε κάθε μεταρρυθμιστικό μέτρο, «καθώς ατομικά και συλλογικά συμφέροντα ανθίστανται είτε επειδή εμμένουν στη διατήρηση των παλαιών προνομίων, είτε επειδή δεν εχουν πεισθεί για την τελική έκβαση της τρέχουσας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα , αλλά θέτει το ερώτημα αν η πρόοδος αυτή θα είναι διατηρήσιμη, δεδομένη της βαθιάς ύφεσης και της εκρηκτικής ανεργίας.