Του Μανώλη Κείου
Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, της δεύτερης Συνόδου της 15ης περιόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Σκύρου, Σεραφείμ, επικεφαλής μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο φετινός αγιασμός ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις. Κι όταν λέμε εκπλήξεις δεν εννοούμε το αν θα αποχωρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, το αν θα κάνει το σταυρό της η Λιάνα Κανέλλη, το αν θα ξαναφιλήσει ο Τσίπρας το Σταυρό, το αν θα γυρίσει την πλάτη και θα φύγει η κάθε κυρία Ρεπούση κλπ. Ο φετινός αγιασμός σηματοδοτεί την αφετηρία μιας κρισιμότατης κοινοβουλευτικής περιόδου με την ατζέντα να είναι γεμάτη φλέγοντα και…. τσουρουφλίζοντα ζητήματα.
Ενδιαφέρον έχει προφανώς ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά τα τελευταία γεγονότα και την προφυλάκιση του γενικού γραμματέας της που ήταν και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ολοι θυμόμαστε πως μετά τις περσινές εκλογές είχε γίνει ολόκληρο σόου για το που θα καθίσουν οι Χρυσαυγίτες βουλευτές εντός της αιθούσης της Ολομέλειας και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εθνοπατέρες των άλλων κομμάτων τους απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Νομοθετήματα-“φωτια”
Πέραν όμως από το θεαθήναι με την θεατρική φάρσα που ενδέχεται να δούμε από κάποιους βουλευτές στον αγιασμό, η ουσία είναι άλλη. Για αυτό καλό θα είναι να μην μείνουμε στις παραστάσεις κάποιων επίδοξων θεατρίνων εντός του κοινοβουλίου. Αντιθέτως θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως αυτή η Βουλή θα έχει να διαχειριστεί θέματα όπως ο προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος υποτίθεται πως είναι ο πρώτος πλεονασματικός από το 2001, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης.
Συνάμα θα επανέλθει το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία ή αντιρατσιστικό, όπως ονομάστηκε. Αυτό μένει να δούμε τι μορφή θα έχει και κατά πόσο θα εμποδίζει ή όχι Ιεράρχες να εκφέρουν γνώμη για τρέχοντα ζητήματα.
Ήδη Μητροπολίτες όπως ο Πειραιώς, ο Φθιώτιδος, ο Καλαβρύτων και άλλοι έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοθέτημα αυτό. Ο κ. Σεραφείμ έχει δηλώσει πως
“δεν είναι σωστό με νόμους να απομειώνεται η ελευθερία της γνώμης”, ενώ ο κ. Αμβρόσιος έχει κάνει λόγο για “γύψο και φίμοτρο στους Έλληνες”.
Κατα τα λοιπά την επόμενη εβδομάδα θα ζητηθούν και οι αιτήσεις άρσης ασυλίας πέντε βουλευτών,ενώ από τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων κ.α.