Με αισθήματα χαράς, ιερής κατάνυξης και με μεγάλη εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκαν το εσπέρας του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ενορίας Σταυρού (Καπιστρίου) Ιεράπετρας.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Ιεραπύτνης, η τελετή των Θυρανοιξίων τελέσθηκε παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, τον οποίο πλαισίωναν οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των Ενοριών Κάτω Χωριού Οικονόμος Παντελεήμων Καββουσανός, Επισκοπής π. Ευάγγελος Γκιάλπης και Επάνω Χωριού π. Στυλιανός Γωνιωτάκης.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου κτήτορα του ναού Αποστόλου Κατσιδονιωτάκη, της συζύγου του Παπαδιώς και των έξι τέκνων και συζύγων τους.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος με απλό και μεστό λόγο αναφέρθηκε στα γεγονότα της ανέγερσης του ναού από τον μακαριστό Απόστολο Κατσιδονιωτάκη, ο οποίος είχε τα τέσσερα αγόρια από τα έξι παιδιά του στο Αλβανικό μέτωπο και έκανε τάξιμο εάν γυρίσουν σώοι και αβλαβείς από τον πόλεμο να έκτιζε ναό στα ερείπια του παλιού ναού της Αγίας Παρασκευής. Πράγματι ανήγειρε με φιλότιμο και πολλές στερήσεις νέο ναό, ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1959 από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Φιλόθεο Α΄ (Μαζοκοπάκη), που θέλησε να τον αφιερώσει στην Αγία Σοφία και της τρεις Μάρτυρες θυγατέρες της, προκειμένου να καθιερωθεί η τιμή τους και στην περιοχή της Ιεράπετρας, όπου δεν υπήρχε ναός της Αγ. Σοφίας.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος συνεχάρη τον κ. Εμμανουήλ Ταξιδαράκη, Ιεροψάλτη της Ενορίας και εκ μητρός εγγονό του Αποστ. Κατσιδωνιωτάκη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη συντήρηση, ανακαίνιση και καλλωπισμό του ναού, πρωτοστατώντας με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, χωριανούς και φίλους, οι οποίοι εκ του περισσεύματος ή εκ του υστερήματος τους συνέβαλαν στη δαπάνη των εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης και εξωραϊσμού του ναού, που σήμερα παραδίδεται επίσημα στη δημόσια λατρεία.
[irp posts=”371942″ name=”Ι.Μ. Ιεραπύτνης: Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο (ΦΩΤΟ)”]
Στη συνέχεια του λόγου του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο συναξάρι και στο θαυμαστό μαρτύριο των «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» ανατραφεισών τριών θυγατέρων της Αγ. Σοφίας, ενώπιον της, στις αρχές του 2ου αι. στη Ρώμη. Ακολούθως σημείωσε ότι ο τόπος μας, και ιδιαίτερα το Καπίστρι, διαθέτει πολλές μεταβυζαντινές βυζαντινές εκκλησίες ιδιαίτερης ιστορικής και πολιστικής σημασίας, πολλές από τις οποίες είναι τοιχογραφημένες, και μαρτυρούν ότι, παρά την οποία οικονομική κρίση της χώρας μας, ως έθνος διαθέτουμε τεράστια άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οποία μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και έχουμε χρέος να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όπως και το ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, του οποίου ο άνθρωπος είναι διαχειριστής ως κορωνίδα, βασιλέας και κύριος της κτίσης, που όμως οφείλει να κάνει καλή χρήση αυτής της κυριότητάς του.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοοι παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ευχήθηκε προς όλους πλούσια τη Χάρη του Θεού με τις πρεσβείες της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.
Τους ύμνους απέδωσε καλλικέλαδα ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης και ο Ιεροψάλτης και δάσκαλος της Σχολής κ. Ευάγγελος Φραγκούλης.
Ακολούθησε κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων και αναψυκτικών στον αύλειο χώρο του ναού.
Στην Ακολουθία των Θυρανοιξίων και στον Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε παραβρέθηκαν πλήθος πιστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου Ιω. Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Λασιθίου κ. Σίλας Λουτσέτης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιεράπετρας και Τριτέκνων Ν. Λασιθίου και άλλων φορέων και συλλόγων.