Ανακοινώθηκε η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.
Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο με την Ελλάδα έχει η Ρωσία προωθημένη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία. Ανεξάρτητα από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι Έλληνες συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τι είναι αυτό που κάνει ελκυστικό για την Αθήνα τα ρωσικά στρατιωτικά προϊόντα και τι μπορούμε να περιμένουμε από την επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας;
Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» διατύπωσε την γνώμη του ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτωρ Λιτόβκιν.
Γιατί οι Έλληνες οικοδομούν το δικό τους σύστημα ασφαλείας, στηριζόμενοι σε ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες;
Γιατί γνωρίζουν ότι τα συμβόλαια με εμάς δεν προϋποθέτουν πολιτικές ή οικονομικές απαιτήσεις. Δεν καταφεύγουμε στη δολοπλοκία, απλά πουλάμε εξοπλισμούς, βοηθάμε στην αφομοίωσή τους, δεχόμαστε τους αξιωματικούς αυτής της χώρας στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, τους εκπαιδεύουμε στα δικά μας πεδία βολής και ασκήσεων. Άλλωστε, το αντιαεροπορικό σύστημα «OsaAKM» η Ελλάδα το αγόρασε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όταν μετά την επανένωση η Βόνη άρχισε να πουλάει στους κοντινούς της συμμάχους τους εξοπλισμούς αυτής της χώρας.
Η Ελλάδα παρακάλεσε τη Ρωσία να το εκσυγχρονίσει. Και το αποτέλεσμα άρεσε τόσο πολύ που παρήγγειλε άλλα 16 παρόμοια συστήματα. Την ίδια στιγμή εμείς δείξαμε το ακόμη πιο αποτελεσματικό σύστημα «TOR-M1» και η Αθήνα το αγόρασε. Στη συνέχεια αγόρασαν το «Buk» μας. Θα πρέπει να πούμε πως συνέβη μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «S-300 PMU». Οι Έλληνες είχαν προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλο βεληνεκούς. Προσφορές κατέθεσαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Και μάλιστα, οι αμερικανοί επέμεναν πολύ ώστε η Αθήνα να αγοράσει το «Patriot» τους.
Είναι πολύ δύσκολο και άβολο για τους Έλληνες να παρακούσουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αφού είναι μέλη της συμμαχίας. Τότε, πρότειναν στην Κύπρο να αγοράσει το ρωσικό σύστημα «S-300 PMU». Η Κύπρος, φυσικά, δεν είχε τα χρήματα για να το κάνει. Οι Έλληνες είπαν: «θα το πληρώσουμε εμείς!». Η Τουρκία, μαθαίνοντας για την επικείμενη κυπριακή αγορά δυσανασχέτησε και δήλωσε πως αυτό το εξοπλιστικό σύστημα δε θα φτάσει ποτέ στη νησί. Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως: «Θα βοηθήσουμε τους φίλους μας από τη Λευκωσία» και θα πάρουμε εμείς το σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα ραντάρ να εγκατασταθούν στην Κύπρο, κοντά στην αεροπορική βάση της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ οι εκτοξευτήρες – στην Ελλάδα. Έτσι, σήμερα, Έλληνες και Κύπριοι έχουν ένα κοινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και αυτό είναι ρωσικής κατασκευής.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα;
Η τεχνολογία που προτείνουμε στους Έλληνες απαιτεί εκσυγχρονισμό. Στην ελληνική επικράτεια έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία «RosoboronServiceHellas» και σήμερα τίθεται το ερώτημα για τη διεύρυνση της δραστηριότητας της. Αφού ένα μέρος των αγορών έγινε πριν από 10 χρόνια, θα πρέπει η τεχνολογία αυτή να εκσυγχρονιστεί, να επισκευαστεί. Στους εξοπλισμούς της Ελλάδας, πέραν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, υπάρχουν τα οχήματα μεταφοράς πεζικού, τεθωρακισμένα, στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα, αεροσκάφη – αμφίβια, σκάφη εναέριας παρακολούθησης «Zubr» και πολλά άλλα. Ο συνολικός όγκος των προμηθειών τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρειάζονται κέντρα για την εξυπηρέτηση αυτών των τεχνικών μέσων.
Συμπεραίνουμε πως οι Έλληνες κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση μέσα στο ΝΑΤΟ. Γιατί; Ο Ρώσος αναλυτής θεωρεί πως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την πραγματικότητα. Και συγκεκριμένα την ύπαρξη οξυμένων μεθοριακών προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Γιατί μόνο το γεγονός ότι είναι μέλη του ίδιου στρατιωτικού συνασπισμού, συγκρατεί το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης και το πέρασμα από το ψυχρό στάδιο στο θερμό. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες επαγρυπνούν μονίμως.