«Η Ελλάδα ως κληρονόμος της ορθόδοξης παρακαταθήκης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η Ρωσία ως η χώρα με τους περισσότερους Ορθόδοξους οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες στη διεθνή κοινότητα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την αποτροπή της εξαφάνισης των χριστιανών από την κοιτίδα του χριστιανισμού».
Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακοπουλος, μιλώντας σε ρωσικά και ομογενειακά ΜΜΕ στην έναρξη του 5ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στη Μόσχα με θέμα: «Σύγχρονες απειλές και μηχανισμοί προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η χριστιανική Δύση, με μεγάλη καθυστέρηση και οδυνηρό κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τα χτυπήματα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, συνειδητοποιεί τα λάθη της στη Μέση Ανατολή. Και συνέδρια όπως αυτό συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, ώστε να αναλάβουν δράση για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, που είναι προϋπόθεση επανόδου και των χριστιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τη σφαγή. Φαίνεται ότι με την εμπλοκή και της Ρωσίας είναι πιο κοντά η οριστική επικράτηση επί του Ισλαμικού Κράτους».
[irp posts=”367233″ name=”Συρία: 200 τζιχαντιστές νεκροί απο ρωσικούς βομβαρδισμούς (ΒΙΝΤΕΟ)”]
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Μόσχας κ. Χρήστο Ταχτσίδη και τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της Ένωσης «Χριστιανικός Κόσμος» κ. Αλεξέι Τσερκέζωφ, τους οποίους και συνεχάρη για την ενεργό συμμετοχή τους στο Συνέδριο.
Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, στο Χριστιανικό Φόρουμ, συμμετέχουν ως εισηγητές από ελληνικής πλευράς, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ στην έδρα των Ποντιακών Σπουδών κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και ο ακτιβιστής-γιατρός -με συμμετοχή σε αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας- κ. Γιάννης Λιαπάκης.
Στις εργασίες του Φόρουμ, που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνόδων στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου 2017, συμμετέχουν σύνεδροι από την Αίγυπτο, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Συρία.