Με την «Γιορτή τσαγιού» στην Βρύναινα συνεχίστηκαν το Σάββατο 15/7 οι εκδηλώσεις του «Θεματικού έτους Πολιτισμού», με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» από την «Μαγνήτων Κιβωτός» της ΙΜΔ.
Οπως αναφέρεται σε εκδήλωση της Μητροπόλεως Δημητριάδος: “Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, την Τοπική Κοινότητα Βρύναινας, τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Βρύναινας «Η Όθρυς», το Κέντρο αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών Όθρυος και μεμονωμένους παραγωγούς Βρύναινας Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία επιστημονική ημερίδα για τους καρπούς της Μαγνησιώτικης γης: το τσάι, τα βότανα και τα τοπικά προϊόντα της Όθρυος.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μαρία Μακρή, Πτυχιούχος Λογιστικής ΤΕΙ Καβάλας, μίλησε για τα ιστορικά στοιχεία της Βρύναινας, ενώ ο Λέκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Λύκας, ανέπτυξε το θέμα: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τσαγιού και οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε ορεινές περιοχές».
Κατόπιν, ο γνωστός βοτανολόγος ιατρός κ. Μανώλης Μάνος αναφέρθηκε στις φαρμακευτικές ιδιότητες του σιδερίτη (τσάϊ του βουνού) στη βοτανική ιατρική.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση της καλλιέργειας του τσαγιού στη Βρύναινα από τον κ. Χρήστο Μυλωνά, φοιτητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλους οικογένειας καλλιεργητών τσαγιού.
Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην «Μαγνήτων Κιβωτός» και ιδιαίτερα το μέλος του Δ.Σ. κ. Κώστα Γκουντάρα, που είχε τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, αλλά και τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Εσεριδη, για την ευκαιρία που δόθηκε για την συνδιοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, που στόχο έχουν την εξωστρέφεια των μικρών κοινωνιών.
[irp posts=”359068″ name=”Θυρανοίξια Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής στο Βόλο – Η βαθιά ανησυχία του Μητροπολίτη Ιγνατίου (ΦΩΤΟ)”]
Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξία του τόπου και πώς η Βρύναινα μπορεί με το δικό της τρόπο να «απαντήσει» στις προκλήσεις.
«Για μένα η ανεργία είναι πόνος”, σημείωσε. “Η ερήμωση των χωριών μας είναι διπλός πόνος. Αλλά έχω μεγάλη χαρά που βλέπω ότι στην περιοχή του Αλμυρού, υπάρχουν προοπτικές.
Τα δύο μοναστήρια είναι ακτινοβόλοι φάροι, σημεία αναφοράς και είστε ανάμεσα τους. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί όχι μόνο είναι ζωντανά τα μοναστήρια μας και το αντρικό και το γυναικείο, και συνεχίζουν μία μακραίωνη παράδοση και τα αγαπάτε, αλλά γιατί και το γκρεμισμένο μοναστήρι πλέον ξεκίνησε, θα το ξαναδούμε στην παλιά του δόξα κι ακόμη καλύτερο και θα είναι τόπος φιλοξενίας, όπως το θέλει η Παναγιά μας η Ξενιά και θα φιλοξενήσει ορθοδόξους από όλο τον κόσμο και όχι μόνο.
Και θα είναι αυτοί που θα μπορούν να απολαμβάνουν αυτό που έχουμε εμείς απόψε εδώ, το δικό σας τσάι».
Ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας μνεία και στην πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλει η ΙΜΔ για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις Νηες, ενημέρωσε ότι τα τοπικά προϊόντα έχουν ήδη κατοχυρωθεί.
«Οι άνθρωποι θέλουν πλέον αυθεντικές, οικολογικές καλλιέργειες, όπως πολύ καλά ελέχθη, σωστά όμως, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις σήμερα κανένα”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. “Αξίζει, λοιπόν, πάνω σ’ αυτό να επενδύσετε, να στηρίξετε την ελπίδα των παιδιών σας, των εγγονιών σας, να παραμείνει αυτός ο τόπος ζωντανός και να γίνει ακόμη μεγαλύτερος και ο πληθυσμός του. Μπορούμε όλοι μαζί, όπως έχουμε κάνει πλέον σύνθημα όλη αυτή την δύσκολη εποχή.
Έτσι θα παραμείνουν τα χωριά μας ζωντανά, με την παράδοση, την ορθόδοξη πίστη μας που είναι η ενοποιός μας δύναμη”.
Ο Μητροπολίτης μας, απένειμε διπλώματα συμμετοχής, αφού προηγουμένως είχε χοροστατήσει στον Αρχιερατικό Εσπερινό, που τελέστηκε στον Ι . Ν . Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού.
Η εδήλωση περιελάμβανε ακόμη, έκθεση φωτογραφίας από την καλλιέργεια του τσαγιού στην Βρύναινα και λαϊκό γλέντι, με μουσική από την Παραδοσιακή ορχήστρα του Θανάση Δραγάνη”.