Πατριαρχικό οφίκιο απονεμήθηκε στον Ρεθυμνιώτη συγγραφέα και ερευνητή
Το οφίκιο του Άρχοντα Ιερομνήμονα απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον φιλόλογο, συγγραφέα, Πρόεδρο της Εφορίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και επίτιμο πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου κ. Μιχάλη Τρούλη, μετά από πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Πανηγυρικής, Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της εορτάζουσας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλί τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Ο Σεβασμιότατος μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του Μιχάλη Τρούλη, ο οποίος έχει αναδείξει μέσα από αυτό την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας και παράλληλα έχει συμβάλει στο έργο της τοπικής Μητρόπολης μέσα από πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες, όπως η μέριμνα για την έκδοση της «Νέας Χριστιανικής Κρήτης», η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων αλλά και η διάσωση αρχείων και πηγών για την ιστορική εξέλιξη των μονών, των προσκυνημάτων και των ιδρυμάτων της.
Η πρόταση του Σεβασμιότατου για την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του κ. Τρούλη είχε γίνει αποδεκτή από τον περασμένο Απρίλιο και ορίστηκε ως κατάλληλος τόπος και χρόνος για την τελετή απονομής του οφίκιου η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Μονή Ατάλης, για την ιστορίας της οποίας ο τιμώμενος έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο ενώ υπήρξε συνεργάτης και συνοδοιπόρος τόσο του επανιδρυτή της, Μακαριστού Μητροπολίτη Ανθίμου Συριανού αλλά και του σημερινού Ηγουμένου π. Παρθένιου Καλυβιανάκη.
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου είχε τη χαρά να μεταφέρει και να διαβάσει το Πατριαρχικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να απονείμει τη σχετική τήβεννο και τον Σταυρό στον Τιμώμενο.
Το Πατριαρχικό Γράμμα έγραφε τα εξής: «Τους ευσεβεία κι αρετή κεκοσμημένους και πολυειδώς και πολυτρόπως χρησίμους και ευεργετικούς της Εκκλησία εαυτούς καταδεικνύντας, ζήλω τε ενθέω περί τα κοινά αμφιπονουμένους, τιμάν οίδε, χαίρουσα, η Μήτηρ Εκκλησία, οφφικίων τε απονομαίς την προς αυτούς ευκαίρως ενδείκνυσθαι εύνοιαν.
Επειδή τοίνυν τοιούτοις αγαστοίς ευσεβείας και αρετής, ζηλωτής τε φιλοτιμίας και προς την Εκκλησίαν αφοσιώσεως, προτερήμασι κεκοσμημένος αποδέδεικται και ο Ελλογιμώτατος κύριος Μιχαήλ Τρούλης, φιλευσεβώς και φιλογενώνς πολυτίμους προσφέρων υπηρεσίας τη Ιερά Μητροπόλει Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Μετριότης ημών, επιβραβεύσαι βουλομένη την τοιαύτην αυτού αφοσίωσιν και προσήλωσιν, έγνω, κατ’ ιδίαν Πατριαρχικήν αυτής φιλοτιμίαν και προαίρεσιν, απονείμαι αυτώ το οφφίκιον του Άρχοντος Ιερομνήμονος της καθ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της εις το οφφίκιον τούτο προχειρίσεως αυτού, εξ ονόματος ημών, γιγνομένης υπό του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κυρίου Ευγενίου.
Εφ ω και γράφοντες αποφαινόμεθα ίνα ο εξονομασθείς Ελλογιμώτατος κύριος Μιχαήλ Τρούλης υπάρχη από του νυν και λέγηται Εντιμολογιώτατος Άρχων Ιερομνήμων της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της προσηκούσης τω οφφικίων τούτω τιμής πάντοτε και παρά πάντων απολαύων και αξιούμενος.
Όθεν, εις ένδειξιν, απελύθη και το παρόν ημέτερον Πατριαρχικόν Ευεργετήριον Γράμμα, δοθέν μετ’ ευχών και ευλογιών ημών τω Εντιμολογιωτάτω κυρίω Μιχαήλ Τρούλη, Άρχοντι Ιερομνήμονι της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΙΕΡΟΜΝΗΜΟΝΑ
Συγκινητική ήταν η αντιφώνηση του Άρχοντα Ιερομνήμονα Μιχάλη Τρούλη, ο οποίος είπε τα εξής:
«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιε, σας ευχαριστώ θερμά για ό,τι είπατε και πράξατε για μένα.
Ευχαριστώ, επίσης, τις φίλες και τους φίλους, το πολυπληθές εκκλησίασμα, που παρευρίσκονται και προσθέτουν τη δική του τιμή στη μεγάλη τιμή που μου απονέμεται. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον π. Παρθένιο.
Συναισθάνομαι απόλυτα το μέγεθος και τη σημασία του πατριαρχικού Οφικίου που μου δώσατε σήμερα, Σεβασμιότατε, ως ιεράρχης της Εκκλησίας μας και εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου.
Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω, με την ίδια αγάπη, την προσφορά μου στην Εκκλησία μας, ιδιαίτερα στην έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή της πλούσιας ιστορίας της.
Εξάλλου, η ευεργεσία της Εκκλησίας μας, στο πρόσωπό μου, από τα μαθητικά μου χρόνια, υπήρξε συνεχής… και όχι μόνο για την επιβίωσή μου. Όσες αρχές και αρετές μου έδωσαν οι γονείς μου, η Εκκλησία μας, με άνδρες σπουδαίους, είτε στην Ιερατική Σχολή Κρήτης, είτε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, με βοήθησε να τις καλλιεργήσω, να τις εμπεδώσω και να διαμορφώσω τον χαρακτήρα, το ήθος και το ύφος μου. Ό,τι δηλαδή υπήρξε στο εξής οδηγητικό πρότυπό μου, στη συνέχεια των σπουδών μου και της προσφοράς μου, ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους του τόπου μας.
Σεβασμιότατε, σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, μαζί με τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία του στο πρόσωπό μου, τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσω να είμαι αρωγός στο σημαντικό έργο της Εκκλησίας μας».
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ
Όπως ήταν φυσικό η τελετή προκάλεσε συγκίνηση στους φίλους και γνωστούς του Μιχάλη Τρούλη αλλά και σε όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι είχαν κατακλίσει την ιστορική Μονή.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Αχ. Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου κ. Μανώλη Πατεράκης, κληρικοί και εκπρόσωποι φορέων
Ακολούθησε γεύμα όπου επίσης αναπτύχθηκαν λόγοι επαινετικοί για τον τιμώμενο από τον Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον Ηγούμενο π. Παρθένιο και τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Αετουδάκη με αντίστοιχες αντιφωνήσεις από τον τιμώμενο.
Ξεχώρισε πάντως η μαντινάδα του συνταξιούχου δασκάλου Μανώλη Παπουστιδάκη, η οποία έχει ως εξής :
«Τα έργα και οι μελέτες σου
άμα τα αθροίσεις ούλα,
δικαίως σε ανεβάσανε
ακόμα σε μια τρούλα!»