Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς αποδέκτες έστειλε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπου.
Αναφερόμενος στα γεγονότα που συγκλονίζουν την Τουρκία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα πλήθη, από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας και από τους ιθύνοντας της Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι το Βακούφι του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως «κατειλημμένο», δηλαδή η διοίκησή του έχει περάσει στο Τουρκικό Κράτος, και κάλεσε τους αρμοδίους να επιλύσουν το ζήτημα σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου.
Τα γεγονότα στην Τουρκία και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
«Τι σημαίνουν αυτά τα γεγονότα;», διερωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενους στους πιστούς και συνέχισε: «Εγώ δεν θα εισέλθω εις την ουσίαν αυτών, θα επισημάνω μόνον ότι υπάρχει μέσα στην κοινωνία μας εδώ αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπως παρακολουθούμε από την καθημερινή επικαιρότητα, ένας μετασχηματισμός, υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν αιτήματα των πολιτών, αιτήματα τα οποία δεν ημπορεί να παραβλέψει χωρίς ζημίαν και χωρίς φθοράν η εκάστοτε διοίκησις, οι εκάστοτε και εκασταχού κυβερνήσεις. Αυτά τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα πλήθη, από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας και, θα προσέθετα, και από τους ιθύνοντας της Εκκλησίας. Η Εκκλησία βεβαίως του Χριστού είναι η ίδια, διά μέσου των αιώνων, διότι “Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας” και κανείς μας δεν ημπορεί και δεν δικαιούται να τροποποιήσει ή να μεταθέσει τα θεμέλια της Χριστιανικής πίστεως και παραδόσεως. Όμως υπάρχουν και εξωτερικά πράγματα, εξωτερικά στοιχεία τα οποία αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων. Και όχι μόνον αλλάζουν αλλά και πρέπει να αλλάζουν, ώστε η Εκκλησία να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, να έχει αναπεπταμένες τις κεραίες της και να συλλαμβάνει και να προσαρμόζει το κήρυγμά της εις τας εκασταχού και εκάστοτε περιστάσεις και απαιτήσεις της συνειδήσεως του πληρώματος, χωρίς, επαναλαμβάνω, να θυσιάζει τίποτε από την ουσία της πίστεως και των παραδεδεγμένων, των παραδόσεών μας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και είναι πάντοτε ανοικτή στο διάλογο με οποιονδήποτε. «Ευτυχώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εις αυτόν το τομέα είναι πάντοτε ανοικτό, είναι πρωτοπόρο σε κάθε δικαιολογημένη, επιτρεπόμενη καινοτομία. Πάντοτε προσαρμοζόμεθα εις τας περιστάσεις και τα αιτήματα των καιρών και διαλεγόμεθα με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, Χριστιανούς και μη Χριστιανούς και ίσως και μη πιστεύοντας καθόλου, διότι όλα τα προβλήματα, πιστεύουμε ότι λύνονται με τον διάλογο, ότι οφείλουμε να προσφέρουμε στους πιστούς μας το μήνυμα του Ευαγγελίου, το διαχρονικό και οικουμενικό, εις την μορφήν υπό την οποίαν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και ημπορεί να το εγκολπωθεί και να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει εις την καθημερινή του ζωή. Επαναλαμβάνω με καύχησιν εν Κυρίω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πρωτοπόρο και εις αυτόν τον χώρον, και εις αυτόν τον τομέα. Και σήμερα και αύριο και πάντοτε θα συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και θα προσαρμόζει το κήρυγμά του και το μήνυμά του, το πάντοτε ευαγγελικόν, αποβλέποντας εις ένα και μόνον σκοπόν: Εις την σωτηρίαν των πιστών», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Το «κατειλημμένο» Βακούφι του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Το Βακούφι του ναού του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπου είναι κατειλημμένο, το οποίο σημαίνει ότι δεν δικαιούμεθα να διενεργήσουμε εκλογές, ώστε να αναδείξωμεν την εκκλησιαστικήν επιτροπήν, η οποία θα διαχειρίζεται τα της κοινότητός μας αυτής, και ότι η εξουσία του δεσμήν και λύειν, το διοικείν και διαχειρίζεσθαι ανήκει εις την Γενικήν Διεύθυνσιν των Βακουφίων, δηλαδή εις το Τουρκικόν κράτος», είπε ο Πατριάρχης και τόνισε: «Αυτό το καθεστώς των κατειλημμένων βακουφίων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και άλλα πράγματα είναι από τα εκκρεμή (σ.σ.ζητήματα), τα οποία χρονίζουν, τα οποία αναμένουν την επίλυσίν των, άνευ της οποίας δεν ημπορούμεν να ομιλούμεν δια κράτους δικαίου. Αυτά είναι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων και έως ότου επιλυθούν κατά τας παραδόσεις μας, κατά τα ήθη και έθιμα των μειονοτήτων, όχι μόνον της ιδικής μας, αλλά και των άλλων μειονοτήτων που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, δεν θα είναι δυνατόν να ομιλούμε για πλήρη δημοκρατία και για κράτος δικαίου».