Ι.Μ. Δημητριάδος
Την ανάγκη μίας άλλης επανάστασης «εντιμότητας, ήθους, αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας», σημείωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κατά την διάρκεια του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Όπως ενημέρωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος: «Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την μεγίστη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό της Νέας Ιωνίας.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του εκτελούντος χρέη Δημάρχου κ. Θάνου Θεοδώρου, εκπροσώπων των πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.
Ακολούθως, στο προαύλιο του Ναού τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον Θείο Λόγο, όπου τόνισε ότι «τούτη η γιορτή συνιστά διπλή χαρά για μας τους Έλληνες Ορθοδόξους. Αφενός μεν την απαρχή της σωτηρίας στο πρόσωπο της Παναγίας, με τη σάρκωση του Θείου Λόγου, αφετέρου δε την αποτίναξη ενός μεγάλου ζυγού, πριν από 196 χρόνια, της σκλαβιάς και της υποδούλωσης στον ξένο δυνάστη. Ο λαός μας, τότε, έχοντας μέσα του την πίστη στον Χριστό, προσηλωμένος στην Ορθοδοξία, που τον κράτησε ενωμένο, που δεν επέτρεψε την αλλοίωση και αφομοίωσή του στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησε αναμμένη μέσα του την δάδα της λευτεριάς. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, όσο κι αν παλεύουν κάποιοι στις μέρες μας τη διαψεύσουν…».
[irp posts=”339143″ name=”Το Ναύπλιο τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ)”]
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας, κατά την τουρκοκρατία, μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας. «Οι ολιγογράμματοι παπάδες και καλόγεροι στα χωριά και στα μοναστήρια, δίδασκαν τη γλώσσα στα παιδιά. Κι αν αυτό ονομάστηκε «Κρυφό Σχολειό», αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκεί διαφυλάχθηκε η γλώσσα η Ελληνική και η ιστορία του Γένους… Κι όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, ήρθε η ώρα της Λευτεριάς… Από τότε το Γένος πορεύεται, παρ’ όλες τις περιπέτειες, με ενοποιό δύναμη την Ορθόδοξη πίστη. Αυτό, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει και να δείξει μιαν άλλη ενοποιό δύναμη στην πατρίδα μας, που περνά τόσο κρίσιμες στιγμές. Η Ορθόδοξη πίστη μας μάς κρατάει ζωντανούς. Αυτή είναι και σήμερα η δύναμή μας. Γι΄ αυτό είναι ν’ απορεί κανείς όταν ακούει από κάποιους τη λέξη «χωρισμός». Όποτε χωρίσαμε διαλυθήκαμε, χάσαμε και τα ελάχιστα δικαιώματά μας. Είναι η ώρα της ενότητος, της λύτρωσης, μιας άλλης επανάστασης ήθους, εντιμότητας, προσφοράς και θυσίας. Αλίμονο σ’ εκείνους που θα προδώσουν αυτή την ενότητα, στο βωμό ιδεοληψιών και εμμονών…».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος. Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εξήρε την πάνδημη συμμετοχή των πιστών, «που αποδεικνύει την ευλάβεια, τον σεβασμό και την αγάπη στην Εκκλησία, που μας ενώνει, ως λαό και ως Έθνος. Πριν από 196 χρόνια οι πατέρες μας τούτη την ημέρα επέλεξαν για να ξεκινήσουν έναν απελευθερωτικό αγώνα, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Αγωνίστηκαν κι έδωσαν το αίμα τους, μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες, με επιτυχίες και σφάλματα και χάρη σ’ αυτούς μπορούμε σήμερα ν’ ανήκουμε στα ελεύθερα κράτη και Έθνη, που ζουν σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας. Όμως, κακά τα ψέματα. Και σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αληθινή ελευθερία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Αυτό που νιώθω αυτά τα δύσκολα χρόνια είναι ότι ήρθε ο καιρός για μια ειρηνική επανάσταση εντιμότητος, ήθους, αξιοπρέπειας, αληθινής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας. Να επανέλθουν οι αξίες που χάθηκαν και οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. Η πίστη μας, που παραμένει ενοποιός δύναμη και η μάνα μας Εκκλησία, μας καλεί ν’ απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Κι αυτό δε μπορεί να γίνει με ψέματα, παρά μόνο με την αλήθεια, γιατί η αλήθεια ελευθερώνει…».