Εκκλησία Ελλάδος
Στη χθεσινή Ετήσια ΓΣ του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) υπήρξε ενημέρωση για το φλέγον ζήτημα των άμισθων Ιερέων και το τι ισχύει στη χώρα μας.
Ο ΙΣΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Προηγήθηκε η τέλεση Όρθρου, Θείας Λειτουργίας και Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού προέδρου π. Ιωάννου Κατωπόδη και πάντων των κεκοιμημένων Ιερέων, Ιερομονάχων και Διακόνων, μελών του Ιερού Συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Γεώργιος Κωνσταντίνου άνοιξε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους των αδελφών Συνδέσμων και όλους τους συνέδρους και αφού ευχαρίστησε τους εφημερίους του Ιερού Ναού για την φιλοξενία, προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων του Δ. Σ., παραθέτοντας με χρονολογική σειρά αποφάσεις, παρεμβάσεις, συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες του Δ.Σ.
Το παρών τους στην Γ.Σ. έδωσαν, η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, ο Ιερατικός Σύνδεσμος Κληρικών Αργολίδος, ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου και ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ι. Μ. Κίτρους και Κατερίνης.
Ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης χαιρέτησε τη Γενική Συνέλευση μεταφέροντας το διαφορετικό κλίμα που επικρατεί στις Μητροπόλεις της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου όλοι οι Κληρικοί εγγράφονται στους κατά τόπους Συνδέσμους από τη στιγμή της χειροτονίας τους και υπάρχει συνεργασία τόσο με τους κατά τόπους Μητροπολίτες, όσο και με την Ιερά Σύνοδο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο π. Μιχαήλ Κουρσιούμπας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κίτρους.
Ο κεντρικός ομιλητής π. Βασίλειος Τρομπούκης, Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου – LLM/Master Θεολογίας – Διδάσκων Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, παρουσίασε με εύληπτο και αναλυτικό τρόπο τα αφορώντα στη νομική φύση της ιδιότητας του Εφημερίου, μέσα από τη νομοθεσία τους Ελληνικού Κράτους και από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των συνέδρων.
[irp posts=”333979″ name=”Σε αδιέξοδο εκατοντάδες άμισθοι Ιερείς”]
Ο ταμίας του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Μιχαήλ Μετζάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της ταμειακής διαχείρισης του παρελθόντος έτους, 2016, καθώς και τη σχετική έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και τον Προϋπολογισμό του 2017, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γ.Σ.
Ακολούθως παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της γνωμοδότησης του κ. Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, δικηγόρου παρ’ Εφέταις, περί της διοικητικής, υπαλληλικής και ασφαλιστικής θέσης του «αμίσθου κληρικού». Με εμπεριστατωμένο τρόπο, για πρώτη φορά, εκτίθεται από νομικής πλευράς το θέμα που ανέκυψε τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο «άμισθος κληρικός» δεν ασφαλίζεται, καθώς δεν αμείβεται και ως εκ τούτου δεν θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά (κλάδος ασθενείας) ούτε ο ίδιος ούτε τα τυχόν προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του. Η θέση του «άμισθου κληρικού», που δεν περιγράφεται, δεν καθορίζεται και δεν θεσμοθετείται στις ανωτέρω νομικές διατάξεις, πάσχει τόσο σε υπαλληλικό και ασφαλιστικό επίπεδο όσο όμως και σε διοικητικό επίπεδο. Ολόκληρη η γνωμοδότηση θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Ι.Σ.Κ.Ε. προς ενημέρωση και έναρξη γόνιμου προβληματισμού.
Ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Ευάγγελος Φεγγούλης ενημέρωσε τη Γ.Σ. για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα εφάπαξ των Κληρικών, την παρουσία σε συμβουλευτική επιτροπή του νέου φορέα εκπροσώπου του Ι.Σ.Κ.Ε. χωρίς το δικαίωμα ψήφου που είχαν οι αντιπρόσωποι στο Τ.Π.Δ.Υ.
Στην Γ. Σ. έλαβαν μέρος και οι πρώην πρόεδροι του Ι.Σ.Κ.Ε. πατέρες Βασίλειος Βοϊδάσκης, Εμμανουήλ Καβρουλάκης και Γεώργιος Σελλής.
Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς όλων των διοικήσεων του Ι.Σ.Κ.Ε. προς τον εφημεριακό κλήρο της Ελλάδος, θα αναρτηθεί και παρουσιαστεί στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Σ.Κ.Ε. η μακρόχρονη ιστορία του από το 1890 μέχρι σήμερα με αναφορές στα Δ.Σ., αρχής γενομένης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αθηνών Γερμανό Καλλιγά πρόεδρο του “Ιερού Συνδέσμου”, αλλά και από τις σελίδες του ομώνυμου περιοδικού που εξέδιδε ο “Ιερός Σύνδεσμος”, ώστε να καταδεικνύεται η αδιάσπαστη συνέχεια και προσφορά του μέχρι σήμερα.