Ανησυχία για τις φωνές μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.
Όπως είπε, αυτές οι φωνές ταλανίζουν την περιοχή και θέτουν προσκόμματα στη οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.
Επίσης, σημείωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις θυσίες του σερβικού λαού για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας επιλογή την ελληνοσερβική συνεργασία, η οποία -όπως είπε- θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ειρήνη της πολύπαθης περιοχής των Βαλκανίων.
«Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας ώστε να γίνει στρατηγική», συμπλήρωσε.
[irp posts=”329122″ name=”Κόσοβο τώρα- Σερβία: Το τρένο του πολέμου…”]
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη.
Ακόμη έκανε αναφορά στο σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα.