Σε μια σπάνια αλλά και ειλικρινή συνέντευξή του σε τουρκικό Μέσο (δημοσιεύεται πρωτοσέλιδη στην ηλεκτρονική σελίδα της «Hürriyet Daily News») ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μίλησε ανοικτά και χωρίς περιστροφές περιγράφοντας σε απόλυτα ρεαλιστική βάση το κυπριακό πρόβλημα λέγοντας πως δεν βλέπει λύση στοπ πρόβλημα εξαιτίας των «επεκτατικών προσδοκιών» των τουρκοκυπρίων.
«Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι υποστηρίζουν τη δημιουργία «διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Ομοσπονδίας», όπου το 82% του πληθυσμού (ελληνοκύπριοι και οι χριστιανικές μειονότητες) «θα είναι όμηροι του 18% των τουρκοκυπρίων. Και αυτό –απλούστατα- είναι αδύνατο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην Hurriyet.
«Οι απαιτήσεις – κλειδιά τουρκοκύπριων και ελληνοκύπριων είναι αδύνατο να προσεγγιστούν», υποστηρίζει ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει ότι επίλυση του προβλήματος που παραμένει δυσεπίλυτο επί μισό αιώνα σχεδόν, θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί σύντομα.
«Οι ελληνοκύπριοι από την άλλη επιδιώκουν μία λύση βασισμένη σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, μια ομοσπονδία που δεν θα είναι δέσμια σε μειονοτικές απαιτήσεις και την ύπαρξη μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης» δήλωσε ακόμη ο Χρυσόστομος για να προσθέσει πως «αν δεν φύγουν όλοι οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός από τη νήσο, και τερματιστεί το μονομερές δικαίωμα Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας ως εγγυητριών δυνάμεων να επεμβαίνουν, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
«Τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά», είπε αναφερόμενος στο κουρδικό πρόβλημα. «Στην Κύπρο επιθυμούμε ένα ενιαίο κράτος. Με απόλυτη ισότητα στους πολίτες του. Αυτό δεν το επιθυμούν οι Τούρκοι. Αν και αποτελούν το 18% του πληθυσμού και τους προσφέρουμε το 25% του εδάφους, δεν το θέλουν». «Η επίλυση επίσης δεν είναι δυνατή και λόγω της «ιδέας για Μεγάλη Τουρκία» του τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan».
Στην ερώτηση, «μήπως έφτασε η ώρα για διαζύγιο ανάμεσα σε τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους» ώστε να πάρουν ανεξάρτητους χωριστούς δρόμους και να επιδιώξουν την «ένωση» κάτω από τη στέγη της ΕΕ, απάντησε:
“Δεν μπορεί να υπάρξει διαζύγιο, για δύο χωριστά κράτη στη νήσο. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια του σημερινού κράτους –μέλους της ΕΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το λέω ειλικρινά, πως δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση με δύο κράτη. Ίσως υπάρξει ομοσπονδία, αλλά οπωσδήποτε όχι συνομοσπονδία… Κάτι που όμως δεν θέλουν οι Τούρκοι”.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρθηκε σε κάποιας μορφής επίλυση, αλλά ήταν προφανές πως επιθυμία του είναι να συνεχισθεί το status quo, ώσπου οι τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν τις απόψεις τους, και να απορροφηθούν στην ελληνοκυπριακή δημοκρατία με κάποια μειονοτικά δικαιώματα, αλλά «πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα».
Για τον πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη Rauf Denktaş είπε πως ήταν «αντιπρόσωπος της Τουρκίας» που είχε στόχο την δημιουργία δικού του κράτους. «Κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ψευδοκράτος το οποίο ουδείς αναγνωρίζει».
Ο Χρυσόστομος είπε ακόμα πως το μεγάλο όνειρο του Ερντογάν είναι να ξεπεράσει ο τουρκικός πληθυσμός τα 100 εκατομμύρια το 2023, όταν η Τουρκική δημοκρατία θα συμπληρώνει τα εκατό χρόνια. «Ο Ερντογάν θέλει να γιορταστεί η εκατονταετηρίδα από την κατάληψη της Σμύρνης, χωρίς να υπάρχει λύση στο Κυπριακό». «Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ως τότε η Τουρκία θα ανήκει στις 10 πιο αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Και σ’ αυτό το όνειρό του δεν περιλαμβάνει σχέδια για την Κυπριακή Δημοκρατία- ούτε καν σχέδια για την εισδοχή στην ΕΕ».
Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την ικανότητα του Ερντογάν να οδηγήσει την Τουρκία στους G-20, με την επιτυχημένη οικονομική πολιτική του που μεταμόρφωσε την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον «χαρισματικό ηγέτη».
Ο Χρυσόστομος, τέλος, είπε ότι «ως άνθρωπος της θρησκείας καταδικάζει τις επιθέσεις και την ασέβεια εναντίον του προφήτη του Ισλάμ».