Του Μανώλη Κείου
Με τον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι’ συναντήθηκε σήμερα δεύτερη μέρα της περιοδείας του στο Λίβανο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος.
Τον κ. Γεροντόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από την κα Κατερίνα Μπούρα, Έλληνα πρέσβη στη Βηρυτό, υποδέχθηκε ο κ.Ιωάννης και τον πληροφόρησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στους Χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως ήταν αναμενόμενο στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των απαχθέντων Μητροπολιτών, αφού ο Χαλεπίου Παύλος είναι ο κατά σάρκαν αδελφός του Πατριάρχη. Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο αν τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της διένεξης του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το αντίστοιχο των Ιεροσολύμων για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κατάρ.
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο κ. Γεροντόπουλος, ο προκάτοχός του Κ. Τσιάρας είχε αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα με συνάντηση στην Αθήνα των δύο πλευρών υπό την εποπτεία και του Οικουμενικού θρόνου.
Από τότε όμως δεν άλλαξε τίποτε με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το “Αγιορείτικο βήμα” σε άλλο ρεπορτάζ του, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας να στείλει τελεσίγραφο δύο μηνών στα Ιεροσόλυμα απειλώντας μέχιρ και με διακοπή της κοινωνίας.
Ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε στον Πατριάρχη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ανεύρεση των δύο Μητροπολιτών, καθώς το ενδιαφέρον της παραμένει αμείωτο. Παράλληλα επεσήμανε ότι έθεσε το θέμα στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κατά την συνάντηση τους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να επιβιώσει ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο και μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα.
Μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε Λιβανέζους δημοσιογράφους, τόνισε: “Το Πατριαρχείο Αντιοχείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι Χριστιανοί θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και συνεργασία όλων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Πατριάρχη, γιατί τον θεωρούμε έναν σημαντικό φάρο της Χριστιανοσύνης. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επικρατήσει σ’ αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής ειρήνη και δικαιοσύνη.
Θα ήθελα να τονίσω το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Μακαριώτατο, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου με τον οποίο συναντήθηκα. Του είπα ότι το ενδιαφέρον μας για τον εντοπισμό και την ανεύρεση τους παραμένει αμείωτο και ζήτησα από την Κυβέρνηση του Λιβάνου να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για την ανεύρεση τους. Επαναλαμβάνω, ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής της”.
Ο κ.Γεροντόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, ενώ επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Balamand όπου λειτουργούν 10 Σχολές και 2 ερευνητικά Ινστιτούτα, όποιυ φοιτούν περίπου 5.000 φοιτητές. Μάλιστα συζήτησε με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου για τον ρόλο της ανώτατης εκξπαίδευσης στην πρόοδο και ανάπτυξη μιας χώρας.
Το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, που συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Αντώνιο Ζαίρη και την πρέσβη μας Κατερίνα Μπούρα, επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Νοσοκομείο “Αγ.Γεώργιος” της Βηρυττού και είχε συζήτηση με την διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |