Σωτήρης Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Η Exxon Mobil ανέλαβε το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ας θυμίσουμε πως η εταιρεία αυτή είχε συνολικό τζίρο (revenues) το 2015 περίπου 269 δισ. δολλάρια.
Περίπου δηλαδή όσο το ελληνικό χρέος… Πριν λίγο καιρό άλλο μεγαθήριο των υδρογονανθράκων, η BP, αγόρασε το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο. Τέτοια κοιτάσματα απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων για να αξιοποιηθούν. Συνεπώς, μεγαθήρια όπως η BP και η Exxon Mobil δεν κινητοποιούνται αν δεν «μυρίσουν» πραγματικό κέρδος. Ο επικεφαλής της Exxon Mobil θα είναι ο επόμενος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια, κ. Άμος Χοκστάιν δήλωνε πριν λίγες ημέρες: «…η απόφαση μιας εταιρείας μεγαθήριο όπως η EXXON-MOBIL να λάβει μέρος στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και να επενδύσει εδώ υποδηλοί ότι (…) υπάρχει πολύ φυσικό αέριο προς ανακάλυψη (…) Μια μεγάλη εταιρεία δεν χάνει τον χρόνο της σε μικρά κοιτάσματα (…) οι ειδικοί γεωλόγοι της EXXON-MOBIL πιστεύουν ότι εδώ υπάρχει μια ευκαιρία που δεν είναι μικρή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγαλύτερες ποσότητες Φ.Α. εδώ από ότι πιστεύαμε προηγουμένως».
Αγαπητοί αναγνώστες η δήλωση αυτή του κ. Χοκστάιν αποτελεί μία πλήρη επιβεβαίωση όλων όσων από το 2010, από την αρχή της Αραβικής «Άνοιξης», χρησιμοποιούσαν ως αποκλειστικό αποδεικτικό στοιχείο πιθανής ύπαρξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, το γεγονός της γεωπολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη Μεσόγειο. «Δεν γίνεται όλος αυτός ο γεωπολιτικός χαμός στην περιοχή μας για πλάκα. Κάτι υπάρχει…resources…» Αν κάποιος δηλαδή, ερμήνευε το δεδομένο της γεωπολιτικής αναστάτωσης στη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την Αραβική “Άνοιξη”, ως απόδειξη της υπόθεσης ότι υπάρχει πετρέλαιο νοτίως της Κρήτης, τότε η υπόθεσή του θα επιβεβαιωνόταν… Όποιος γνωρίζει τα θέματα των resource wars δεν χρειαζόταν καν να κοιτάξει γεωολογικούς χάρτες της περιοχής…Γι’ αυτό από το 2010 δεν υπήρξε από την πλευρά μου καμία αμφιβολία πως πετρέλαιο υπάρχει στην Ελλάδα… Όλως περιέργως φυσικά, για ορισμένους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς εντός Ελλάδας, γύρω μας παντού υπάρχει πετρέλαιο αλλά, όχι στην Ελλάδα…
Πάμε τώρα να δούμε ορισμένα άλλα σχετικά με τα παραπάνω θέματα «ελληνικού» ενδιαφέροντος.
Για αρκετά χρόνια όποιος μιλούσε στην Ελλάδα για ύπαρξη υδρογονανθράκων αντιμετωπιζόταν με χλευασμό και ειρωνεία. Κάποιοι εμπόδιζαν στο παρελθόν κάθε προσπάθεια για έρευνα των Ελληνικών υδρογονανθράκων. «Ορισμένοι» μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο να διαρρέουν «πληροφορίες» για κλείσιμο της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) στο Πολυτεχνείο Κρήτης (!) αντίθετα από τις πραγματικές ενεργειακές επιλογές της τότε ελληνικής Κυβέρνησης. Αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως η συγκεκριμένη σχολή ήταν η μοναδική για την οποία έχει αναφερθεί σε report του γνωστού Think Tank Stratfor για θέματα ύπαρξης των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης! Αξιοπρόσεκτο επίσης το γεγονός πως από αυτή τη σχολή πρωτοξεκίνησε το 2010 με έντονο τρόπο η αναφορά για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων ελληνικών υδρογοναθράκων και σπάνιων γαιών…Κι όμως: κάποιοι αθεόφοβοι Έλληνες πολιτικοί (;) διέρρεαν πως η Σχολή ΜΗΧΟΠ έπρεπε να κλείσει! (Εννοείται πως δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα…)
Ποιους όμως εξυπηρετούσαν εκείνες οι διαρροές και ποιοι θα κέρδιζαν από το κλείσιμο της σχολής ΜΗΧΟΠ της Κρήτης; Στο σημείο αυτό ας ξαναθυμίσουμε ότι «η μόνη χώρα η οποία θα χάσει από την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι η Ρωσία»… Ας τα γνωρίζουν αυτά οι Έλληνες πολίτες και να παραμένουν υποψιασμένοι.
[irp posts=”319972″ name=”Τουρκία τώρα: Πυροβόλησαν τον Ρώσο Πρέσβη-Απεβίωσε μετά από μία ώρα”]
Κάποιοι άλλοι, από την αρχή της οικονομικής κρίσης (είχε προηγηθεί η ηθική κρίση και η κρίση αξιών εδώ και δεκαετίες με συνυπεύθυνους όλους τους Έλληνες) προσπαθούσαν διαρκώς να πείσουν τον ελληνικό λαό πως η οδός διαφυγής για εμάς θα ήταν αν πραγματοποιούσαμε γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία. Το προσπάθησαν δε μέχρι την Αγία Πετρούπολη στα 2015 όπου εκεί διαπίστωσαν πόσο λάθος είχαν και κατέφυγαν άρον-άρον κατατρομαγμένοι στην κυβίστηση μετατροπής του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ.
Τότε, στα 2015 είχα αναφερθεί στην ενεργειακή Γιάλτα που διαφαινόταν πως είχε πραγματοποιηθεί. Είχα αναφέρει τότε μεταξύ άλλων: «…Να θυμίσω πως το 2011 είχε επιτευχθεί μία ακόμη σημαντική συμφωνία ενεργειακού χαρακτήρα: η συμφωνία μεταξύ της Αμερικανικής ExxonMobil και της Ρωσικής Rosneft. Το 2014 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή γεώτρηση μεταξύ των δύο εταιρειών στην Αρκτική (…) αρκετοί εκτός Ελλάδας τα βρίσκουν μεταξύ τους…στην Αγία Πετρούπολη οριστικοποιήθηκε μία «Νέα Γιάλτα»… Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος αποτελούν την τροχοπέδη, τον καταλύτη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Τέτοιου είδους mega-συμφωνίες, όπως αυτές της Αγίας Πετρούπολης δύσκολα χαλάνε… και αυτοί που θα προσπαθήσουν σκοπίμως ή άσκοπα να τις χαλάσουν-παρενοχλήσουν όπως τα κουνούπια, με διάφορους ανόητους τρόπους θα βρεθούν στο στόχαστρο όλων των εμπλεκομένων μερών (stakeholders)… το ίδιο και οι χώρες τους… Στο σημείο αυτό να θυμίσω το ρητό του Λεχ Βαλέσα: “Τα σύνορα είναι σαν τα τουβλάκια Lego”.Αυτός είναι μέγας Εθνικός κίνδυνος.»
Ας επισημάνουμε το γεγονός πως σύμφωνα με διάφορες αναφορές η Ρωσία έσωσε τον Ερντογάν στο πρόσφατο πραξικόπημα. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός πως μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, ορισμένοι εδώ στην Ελλάδα προσπαθούν ακόμη να πείσουν τον αδαή Ελληνικό λαό πως η Ρωσία θα αντιδράσει έντονα απέναντι στην Τουρκία σώζοντας την Ελλάδα. Εδώ και τριακόσια χρόνια δυστυχώς οι Έλληνες διακατέχονται από τις ίδιες ψευδαισθήσεις: ο Γάλλος περιηγητής Joseph Pitton de Tournefort (1656-1708) όταν μεταξύ του 1700-1702 επισκέφθηκε και μελέτησε 38 τουρκοκρατούμενα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους (μεταξύ αυτών και την Κρήτη) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «…Οι Έλληνες ζουν με την ψευδαίσθηση ότι ο Μέγας Δούκας της Μοσχοβίας θα τους λυτρώσει μία ημέρα από τη δυστυχία στην οποία έχουν περιέλθει και ότι θα καταστρέψει την αυτοκρατορία των Τούρκων…».
Ρωσία και Τουρκία μετά τη δολοφονία βρίσκονται πλέον ακόμη πιο κοντά. Καμία έκπληξη γι’αυτό. Από το 2014 είχαν προειδοποιηθεί οι Έλληνες να μη «στηρίζονται» πολύ στη βοήθεια της Ρωσίας όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά καθώς στο παρελθόν Ρωσία και Τουρκία είχαν ξαναϋπάρξει στενοί σύμμαχοι με κοινά συμφέροντα αντίθετα της Ελλάδας. Είχα γράψει το 2014: «…Το 1829 πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο όπου συμμετείχε και η Ρωσία εναντίον της Τουρκίας. Το 1832 κατά τη διάρκεια του Τουρκοαιγυπτιακού πολέμου, και όταν πλέον διαφαίνονταν πως οι Τούρκοι έχαναν ολοκληρωτικά τον πόλεμο από τους Αιγύπτιους (οι Αιγύπτιοι κόντεψαν να μπουν στην Κων/πολη) οι Ρώσοι συμμάχησαν με τους Τούρκους στη μάχη στο Ικόνιο και ο Τσάρος Νικόλαος Ι τους έστειλε στρατιωτική βοήθεια. (Αυτό σε απάντηση σε όσους νομίζουν πως Ρωσία και Τουρκία δεν έχουν υπάρξει σύμμαχοι και πως τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι παράλληλα με αυτά της Ελλάδας…)…». Σημειωτέον, πως ο Τουρκοαιγυπτιακός πόλεμος είχε γίνει με διακύβευμα τα εδάφη της Συρίας και ξεκίνησε με αφορμή τα εδάφη…της Κρήτης. Στην Κρήτη, στην οποία κάποιοι αδαείς περί των γεωπολιτικών των ορυκτών πόρων προσπάθησαν να εγκαταστήσουν (μάλλον ανεπιτυχώς) πρόσφυγες αγνοώντας τη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα της νήσου.
Η Ρωσοτουρκική συμμαχία εκπηγάζει από το γεγονός πως οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες θα είναι ανταγωνιστικοί των Ρωσικών υδρογονανθράκων για την απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει την έρευνα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό ο Πούτιν, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, μέχρις στιγμής, φαίνεται πως στηρίζει εμμέσως τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν. Φυσικά, αυτή η συμμαχία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και να προκύψει ως μία λυκοφιλία ανάλογη με αυτή της λυκοφιλίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης η οποία είχε προκύψει από το σύμφωνο φιλίας Μολότωφ-Ρίμπερντροπ. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν αναλόγως των διαμορφούμενων συμφερόντων της στιγμής.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι «τι θα πράξουν οι ΗΠΑ υπό τον νέο πρόεδρο Τραμπ;». Από την απάντηση αυτού του αινίγματος θα εξαρτηθούν όλα στην περιοχή μας.
Το ακόμη πιο κρίσιμο ερώτημα είναι: διαθέτουμε κατάλληλα εκπαιδευμένο πολιτικό προσωπικό αυτή την κρίσιμη περίοδο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε θέματα υδρογονανθράκων (γεωπολιτική, διπλωματία κλπ.) ή οι πολιτικοί μας συμπεριφέρονται με παλαιοκομματικά κριτήρια της δεκαετίας του ’50;
Καλό είναι να μη πιστεύουμε σε «από μηχανής θεούς», να επαγρυπνούμε, να είμαστε υποψιασμένοι και να μη ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες παρά μόνο διαρκή Εθνικά συμφέροντα.