Του Μανώλη Κείου
Είναι δυνατόν η σκέψη του Πάπα να συναντάται με την Ορθόδοξη Θεολογία; Το ερώτημα είναι ρητορικό βεβαίως πλην όμως ο νυν Πάπας Φραγκίσκος εξήρε την έρευνα Έλληνα Ορθόδοξου Θεολόγου για τον “πλούτο της συνάντησης μεταξύ της σκέψης Ράτσινγκερ με την ορθόδοξη θεολογία”... Που έγιναν όλα αυτά;
Όπως είχε αποκαλύψει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πριν από ενάμισι μήνα, Έλληνας καθηγητής θεολογίας-και μάλιστα δογματικής- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ο ένας εκ των νικητών του φετινού βραβείου Ράιζινγκερ, του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου δηλαδή.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της απονομής στους νικητές του Βραβείου Ράτσινγκερ 2016 , μονσινιόρ Inos Biffi και κ.Ιωάννη Κουρουμπελέ, δήλωσε πως το βραβείο Ράτσινγκερ δίνεται “ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης της Εκκλησίας σε μελετητές και καθηγητές που έχουν ξεχωρίσει για την επιστημονική έρευνα τους στο θεολογικό τομέα”.
Στον μονσινιόρ Biffi, καθηγητή, και διεθνούς φήμης θεολόγο και λειτουργό, απονεμήθηκε το βραβείο για το Opera Omnia του, μια συλλογή από τα γραπτά του, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν στην θεολογία και την μεσαιωνική φιλοσοφία.
Ο άλλος νικητής, ο Έλληνας καθηγητής κ.Κουρουμπελές, μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.
Στην ομιλία του προς τους νικητές, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «μεγάλη αγάπη» και «ευγνωμοσύνη» για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ ‘, που όπως είπε “συνεχίζει να μας συνοδεύει ακόμη και τώρα στην προσευχή του.”
“Το βάθος της σκέψης του Joseph Ratzinger σταθερά στηρίζεται στη Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, και πάντα τρέφεται από την πίστη και την προσευχή, και μας βοηθά να διατηρούμε ανοικτούς τους ορίζοντες της αιωνιότητας, δίνοντας έτσι νόημα, ακόμη και στις ελπίδες μας και τις ανθρώπινες ευθύνες μας, “είπε ο ποντίφικας.
Ο Πάπας μίλησε για τον πλούτο του Βενέδικτου XVI στην “σκέψη και στη διδακτική του εξουσία στην Καθολική Εκκλησία, που ήξερε πώς να επικεντρωθεί στα βασικά σημεία αναφοράς της χριστιανικής ζωής μας, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, τη φιλανθρωπία, την ελπίδα, την πίστη. Και ολόκληρη η Εκκλησία θα του είναι πάντα ευγνώμων”
Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τους νικητές του βραβείου Ράτσινγκερ 2016, μονσινιόρ Biffi, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο σε αναγνώριση της καριέρας του ως «μεγάλος θεολόγος», και καθηγητή Κουρουμπελέ για το έργο του στην εξερεύνηση του “πλούτου της συνάντησης μεταξύ της σκέψης του Ράτσινγκερ και της ορθόδοξης θεολογίας”.
Ο κ. Κουρεμπέλες ανήκει στον τομέα Γ: Δογματικής Θεολογίας.
Ο δρ. Ι. Κουρεμπελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε θεολογία στα Παν/μια της Θεσσαλονίκης, Erlangen και Ηeidelberg (Γερμανία). Είναι διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (1998) με θέμα διατριβής “Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της”. Έχει διδάξει ως καθηγητής θεολόγος στη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση. Δίδαξε το αντικείμενο “Συμβολική: Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις” στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και διδάσκει «Ιστορία Δογμάτων» και «Δογματική και Συμβολική Θεολογία».