Του Μάνου Χατζηγιάννη
“Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα”.
Η φράση αυτή ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο Θεόδωρο Ρούζβελτ…
Στις σημερινές αμερικανικές εκλογές περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί θα επιλέξουν την τρίτη λύση…
Οι κάλπες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές άνοιξαν και μάλιστα έχουν δώσει και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.
Με τη μόνη διαφορά πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών 80 με 100.000.000 ψηφοφόροι που θα μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 2012. Από τα 241 εκατ. άτομα σε ηλικία ψήφου, μόνο οι 129.100.000 ψήφισαν για πρόεδρο, ένα ποσοστό συμμετοχής μόλις 53,6 %.
[irp posts=”310241″ name=”Τους πρέσβεις Αρμενίας και ΗΠΑ δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (ΦΩΤΟ)”]
Και για πολλούς τότε ο Ομπάμα έφερνε ελπίδα…
Τώρα επικρατεί η πόλωση, επομένως παρά την αύξηση των εγγραφών το ποσοστό συμμετοχής δεν φαίνεται να μεγαλώνει.
Στο ερώτημα : “Γιατί οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν;” απάντησαν δύο πολιτικοί επιστήμονες. Ο Donald Green του Πανεπιστημίου Columbia και ο David Nickerson του Πανεπιστημίου Temple.
Συνοψίσαμε τις αιτίες που παρέθεσαν ως ανασταλτικές για την προσέλευση των Αμερικανών πολιτών στις κάλπες στις εξής:
1) Η εγγραφή των ψηφοφόρων είναι συχνά δύσκολη στις Ηνωμένες Πολιτείες
Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί απλά δεν είναι εγγεγραμμένοι για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Κάποιοι έχουν κριθεί ως μη επιλέξιμοι, λόγω των απαιτήσεων παραμονής ή υπαγόμενοι σε πολιτειακούς νόμους. Το 2008, η Υπηρεσία Απογραφής βρήκε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Αμερικανούς που υπάγονταν σε αυτές τις κατηγορίες.
Πιο συχνά, πολλοί άνθρωποι χάνουν απλά την προθεσμία για την εγγραφή: Σε αντίθεση με τη Σουηδία ή τη Γερμανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν καταγράφει αυτόματα όποιον είναι επιλέξιμος να ψηφίσει. Αντ ‘αυτού, οι πολίτες πρέπει να θυμηθούν να εγγραφούν από μόνοι τους. Και οι κανόνες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.
2) Πολλοί Αμερικανοί απλά δεν θεωρούν πως το να ψηφίζουν έχει αξία
Ενοχλούνται από την πολύωρη αναμονή σε κάποια εκλογικά κέντρα, η Ημέρα των Εκλογών πέφτει Τρίτη, όταν οι περισσότεροι πρέπει να εργαστούν, πολλά εκλογικά κέντρα δεν έχουν υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα πρακτικά προβλήματα ή απλώς δικαιολογίες.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που απλώς δεν ενδιαφέρονται για την ψηφοφορία είτε επειδή τους είναι αντιπαθεις οι υποψήφιοι είτε επειδή μ΄νο και μόνο δεν τους νοιάζει.
Οι δύο καθηγητές συμφωνούν πως η δυσπιστία έχει ριζώσει στην αμερικανική κοινωνία. Πιο εύποροι άνθρωποι ψηφίζουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ενώ μια φτωχότερη κοινότητα δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, όπως για παράδειγμα τα προβληματικά σχολεία ή το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.
3) Οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ περισσότερες εκλογές από άλλες χώρες. Σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φράγμα ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών εκλογών. Οι δύο καθηγητές δεν εντοπίζουν τις αιτίες μονάχα στην λεγόμενη εκλογική κόπωση, αλλά και στον κίνδυνο να εμπεδωθεί ευκολότερα η συνήθεια του να μην ψηφίσει καθόλου κάποιος.
4)Η παρουσία μόνο δύο μεγάλων κόμματων
Τέλος, πολλοί ψηφοφόροι που δεν συμφωνούν με κανένα από τα δύο μέρη δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν σπίτι τους ενώ σε ένα πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ένας ψηφοφόρος έχει περισσότερες επιλογές για να διαλέξει.