Η τοπική απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Βραβείο Europa Nostra 2016 – η υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο έργο αποκατάστασης του ναού του Αγίου Πέτρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 13.15, στην Καστάνια Μάνης.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, η Ανδρούλλα Βασιλείου, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, η Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και ο Θανάσης Μαρτίνος, χορηγός του έργου αποκατάστασης.
Ο ναός του Αγίου Πέτρου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους της Μάνης και χρονολογείται στον 12ο αι., αντιμετώπιζε ιδιαιτέρως σοβαρά δομικά προβλήματα, ενώ o εξαιρετικής ποιότητας βυζαντινός τοιχογραφικός του διάκοσμος είχε καταστεί δυσδιάκριτος.
Η υψηλής ποιότητας αποκατάσταση του ναού περιέλαβε την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου και τη συντήρηση του εσωτερικού του διακόσμου. Η φροντίδα που δόθηκε σε κάθε πτυχή του έργου είναι αξιοσημείωτη. Οι κριτές των βραβείων σημείωσαν «τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του Ευρωπαϊκού μνημείου, που αποτελεί εικόνα της Βυζαντινής συμβολής στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Οι τοιχογραφίες του ναού είναι τώρα δυνατόν να μελετηθούν αναλυτικά και αναμφίβολα θα αποτελέσουν υλικό μεγάλης αξίας για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής τέχνης.
[irp posts=”309218″ name=”Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία απαλλοτριώνοντας εκκλησίες”]
Η αποκατάσταση της εξαιρετικής αυτής εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής από την τοπική κοινότητα, η οποία είχε πλήρη επίγνωση των πολιτιστικών και οικονομικών διαστάσεων του έργου. Η διατήρηση του ναού του Αγίου Πέτρου έχει προσελκύσει νέο τουριστικό ενδιαφέρον για το απομακρυσμένο χωριό της Καστάνιας και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του.
Η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι «η συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και η υλοποίηση του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελούν ένα θαυμάσιο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί σε πολλές παρόμοιες εκκλησίες της περιοχής. Πρόκειται για ένα πρότυπο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρύτερη βάση στην Ευρώπη».
Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και υπό την εποπτεία της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η πραγματοποίηση του έργου, κόστους 433.400 ευρώ, κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.