Την 9η Οκτωβρίου 2004, μετά την τραγωδία του Ελληνορθόδοξου Πατριαχείου Αλεξανδρείας με τη πτώση του Σινούκ και την τραγική απώλεια του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας του, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί τον τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Θεόδωρον, ο οποίος είχε ήδη διατελέσει στενός συνεργάτης των προηγούμενων τριών Προκαθημένων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Πατριαρχικός Έξαρχος του μακαριστού Νικολάου στην Οδησσό και στις αχανείς εκτάσεις των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Εκπρόσωπος του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου στο Γραφείο των Αθηνών και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας δίπλα στο μακαριστό Πέτρο.
Επί τη ευκαιρία λοιπόν της δωδεκάτης επαξίας εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και πνευματικού πατρός ημών κ.κ. Θεοδώρου Β’, με προσευχές και δεήσεις, σύσσωμοι οι ευλαβέστατοι κληρικοί του Αλεξανδρινού Θρόνου και το ευσεβές ποίμνιο του Πατριαρχείου μας εις τας 53 χώρας της Αφρικανικής Ηπείρου, με επικεφαλής τους επισήμους εκπροσώπους του Έθνους και την Ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού, αναφωνούμε όλοι μας διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και του εν αγίοις πατρός ημών Θεοδώρου του Τήρωνος, εις Πολλά έτη Δέσποτα.
Διά της καθημερινής ποιμαντικής ευθύνης και συνεπείας κι αυτοθυσίας εις το υψηλό Πατριαρχικό θρησκευτικό και εθνικό έργο του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, απέδειξεν ότι επάξια φέρει επί των ώμων Του την βαρείαν και πολύτιμον πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη και ευθύνη της σεπτής κορυφής του Αλεξανδρινού Θρόνου.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα εις την αρετή της αγάπης ως τρόπου ζωής προς το Θεό και τα τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Αφρικανική Ήπειρο, ως επίσης και διά την πολύπλευρο συνεργασία του με όλους μας διά το μεγαλείο της διακονίας του Ευαγγελικού λόγου. Τα έργα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το τρίπτυχον της Πατριαρχικής Διακονίας συμπληρώνεται με ιδιαίτερη αναφορά εις το μεγαλείο της προσευχής ως συνεργία του έργου μας με τη χάρη του Θεού. Το τρίπτυχο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου η προσευχή, η αγάπη και η θυσιαστική Ιεραποστολική Διακονία.
Εις τας Ιεραποστολικάς του Πορείες ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας τονίζει ότι «η προσευχή μας κρατάει κοντά εις τον Ιησού Χριστό, κι η συνεργασία μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αγάπη μας μέσα από τη κοινή μας δράση, να διακονήσουμε τους αδελφούς μας στην Αφρική».
Η Πρόνοια του Παντοδύναμου Θεού μας έδωσε ένα ευλογημένο Προκαθήμενο, που ο λαός μας αυθόρμητα αποκαλεί «Πατριάρχη της αγάπης, Πατριάρχη της Προσευχής, Πατριάρχη της συνεργασίας, Πατριάρχη του Λαού, Πατριάρχη της ενότητας και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, Πατριάρχη του Χριστού».
Όσοι βρέθησαν κοντά στις Ποιμαντικές επισκέψεις του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Βόρειο Αφρική, στη Δυτική Αφρική, στην Ανατολική Αφρική, στη Νοτιοτέρα Αφρική, είναι ζωντανοί μάρτυρες της ιδιαίτερης αγάπης και σεβασμού που εκφράζει κλήρος και λαός, αλλά και κορυφαίες σύγχρονες προσωπικότητες, για το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου και Σεπτού Πνευματικού Ποιμενάρχου και Πατέρα μας κ.κ. Θεοδώρου του Β’.
Ο γνωστός Νομπελίστας για την υπόθεση της Παγκόσμιας ειρήνης Νέλσων Μαντέλα, κατά τη συνάντησή του στο Τζοχάνεσπουργκ με τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας και τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν την Αφρικανική Ήπειρον, οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ανασφάλεια, το έϊτς, ο ιός του εμπόλα κι η καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και συναφή προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας κι ιδιαίτερα το πρόβλημα της βίας και της τρομοκρατίας, της κρίσης Διεθνών Οργανισμών και του ρόλου της θρησκείας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πολύ θαυμασμό και αγάπη αναφερόμενος στην χαρισματική προσωπικότητα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, τόνισε ότι «τώρα έχω ένα φίλο που θα μπορέσει να μιλήσει στους αγγέλους για μένα για να με πάρουν στο Παράδεισο».
Οι χιλιάδες πιστοί μας όχι μόνο αυτοί που ζουν στην Ζιμπάμπουε και στην Αγκόλα, αλλά σ’ όλες τις χώρες της Αφρικής, ταραγμένοι και φοβισμένοι από τα φαινόμενα της βίας, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που μαστίζει την Αφρικανική κοινωνία και μάλιστα το πρόβλημα της φτώχειας, στο άγιο πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, βρήκαν ξανά την ελπίδα και την ενίσχυσή της πίστης τους στο Θεό για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ως άλλος Απόστολος των Εθνών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος με τις ευλογημένες ποιμαντικές επισκέψεις του εις τας Ιεράς Μητροπόλεις και Επισκοπές του Αλεξανδρινού Θρόνου, οδηγεί τους πιστούς κοντά στον Ιησού Χριστό, τους δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Στα δώδεκα έτη της σεπτής Πατριαρχείας του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας, παντού όπου πραγματοποιεί ποιμαντικές επισκέψεις δοξάζεται το όνομα του Θεού. Τα χαρίσματα των προκατόχων Πατριαρχών του, που υπήρξε άλλωστε στενός συνεργάτης τους, των μακαριστών Πατριαρχών Νικολάου, Παρθενίου και Πέτρου, κοσμούν την Προσωπικότητα του σημερινού Αλεξανδρινού Προκαθημένου, χωρίς να λησμονούμε τη μοναδικότητα της μορφής του Ιησού Χριστού που τόσο αγάπησε, τη μορφή της Παναγίας μας, την άγια μορφή του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, αλλά και την άμωμη γλυκιά μορφή της μητέρας του, της κυράς Κλεοπάτρας, που μέσα στην παιδική ορφάνια του, που επέτρεψε ο Θεός, του έγινε ο πραγματικός φίλος, ένας ουράνιος ζωντανός επίγειος άγγελος, κι ο ορατός πατέρας. Στο πρόσωπό του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έχει όλα εκείνα ακόμη τα θεία χαρίσματα όλων εκείνων των ανθρώπων που τον ευεργέτησαν και που πάντοτε με ευγνωμοσύνη πολλή προσεύχεται γι’ αυτούς, τιμώντας τους δεόντως.
Ακόμη και η φύση του Θεού, η θεία Δημιουργία, προετοίμασε τον Ορθόδοξο Αετό της Αφρικανικής Ηπείρου για το μεγάλο του Πατριαρχικό έργο, ο δροσερός αέρας του Ψηλορείτη, η πνευματική ασκητική γαλήνη της Μονής της Αγκαράθου, το κρύο του Καυκάσου στην Οδησσό, όπου έφτιαξε το ιστορικό πλέον Μουσείο της Ελληνικής Φιλικής Εταιρίας, εκεί που ο Θεός ελέησε να αρχίσει ο εθνικός αγώνας για την απελευθέρωση του Έθνους μέσα από τα «κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά», η ζέστη της Σαχάρας και της ερήμου στην Αφρικανική γη των δέκα χωρών των Ιερών Μητροπόλεων Καμερούν και Ζιμπάπουε που υπηρέτησε με θυσίες πολλές και αυταπάρνηση, κτίζοντας ναούς, σχολεία, κλινικές, ορφανοτροφεία, δίνοντας τροφή και φάρμακα στους πονεμένους συνανθρώπους μας κι ελπίδα ότι ζεί Κύριος ο Θεός. Πάνω απ’ όλα όμως στις χώρες της Αφρικής όπου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χειροτόνησε ιθαγενείς κληρικούς για να διακονούν σήμερα επάξια το άγιο και ευλογημένο έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.
Απ’ όλες τις Χώρες που πέρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος, αγάπησε την όμορφη Χώρα του Νείλου, την ευλογημένη γή της Αιγύπτου. Κι ο φιλευσπλαχνος Θεός του έδωσε αυτό το θείο δώρο με την επάξια παμψηφεί εκλογή του ως άξιο κορυφαίο Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Αλλά κι η Αίγυπτος, με την αγνή και άδολη και πατρική αγάπη και τα άγια χαρίσματά του Πάπα Θεοδώρου, έδειξε ότι τα αισθήματα της προς το Σεπτό του Πρόσωπο είναι αμοιβαία. Αξίζει να αναφέρω τα απλά λόγια του Αιγύπτιου Πρέσβη κατά την ποιμαντική του επίσκεψη στο Χαράρε πρίν ένα έτος, τα οποία εκφράζουν όσους ζούν στην Αίγυπτο «Μακαριώτατε, είστε ένα δώρο του Θεού, το λέει και το όνομα σας, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την Αίγυπτο, τη Μεσόγειο, την ανθρωπότητα».
Οι Θεολογικοί κύκλοι και όχι μόνο, τονίζουν τη σημαντική συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για την επιτυχία της ιστορικής πλέον Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ως επίσης και για την άριστη συνεργασία του μετά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως και μετά των άλλων Ορθοδόξων Προκαθημένων για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της εποχής μας, ως επίσης και για την υπόθεση της ενίσχυσης της Ορθόδοξης ενότητας και μαρτυρίας των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και την ευαισθησία του Αλεξανδρινού Θρόνου και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου ημών κ.κ. Θεοδώρου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο και παγκόσμιο, έτσι ώστε να επικρατήσει στο κόσμο η παγκόσμια ειρήνη και η ευημερία και η ασφάλεια.
Η ολοκλήρωση των σημαντικών ανοικοδομητικών έργων του Πατριαρχικού Οίκου και του μεγαλοπρεπούς ιστορικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, η οργάνωση και η επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Πατριαρχικού Μουσείου, η επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στον Άγιο Σάββα, ως και τα σημαντικά έργα εις το Κάϊρο με αποκορύφωμα την αναστήλωση της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και άλλα αξιόλογα έργα πολλές Μητροπόλεις και Επισκοπές είναι μια προσωπική επίτευξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Οι προσευχές όλων μας είναι να συνεχίσουμε επιτυχώς με επικεφαλής τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρον, το δυσχιλιετές πολυπλέυρον σημαντικό θρησκευτικό και ποιμαντικό έργο του Αλεξανδρινού Θρόνου και κατά την Τρίτη χιλιετηρίδα, που ήδη διανύουμε.
Όλοι μας είμαστε δίπλα στο πολύπλευρο έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, και ηθικά και υλικά και πνευματικά. Γνωρίζουμε τους οραματισμούς του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας, να γίνεται εις την Αφρική το καλύτερο για τον Απόδημο Ελληνισμό, να ενισχύεται με κάθε τρόπο η ορθόδοξη ταυτότητα μας, η ελληνική γλώσσα κι οι άλλες αρετές της φυλής κι ιδιαίτερα η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και της φιλανθρωπίας. Γνωρίζουμε τους οραματισμούς του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για το Ορθόδοξο Ποίμνιο εις την Αφρική, τους αδελφούς μας Άραβες, τους Ρώσους, τους Σέρβους, τους Ρουμάνους, τους Γεωργιανούς, τους Βούλγαρους, τους Λιβανέζους, τους Ουκρανούς, τους Πολωνούς, τους Αφρικανούς. Γνωρίζουμε την αγάπη και το προσωπικό ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, για τους πονεμένους και τους στερημένους, για τα ορφανά και τις χήρες.
Όλοι μαζί, με επικεφαλής τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας, κλήρος και λαός δίνουμε τη διαβεβαίωση από κοινού ότι θα είμαστε δίπλα στον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Πατριάρχη μας, αγωνιστές της Ορθοδοξίας, ταπεινοί στρατιώτες και Ιεραπόστολοι του Χριστού. Γνωρίζουμε την αγωνία του Αλεξαδρινού Προκαθημένου για όλους μας, την ευαισθησία του για την ειρήνη του κόσμου, τις νοερές προσευχές του για την εν Χριστώ σωτηρία μας.
Γνωρίζουμε ότι η ιερή αυτή διαβεβαίωση εκ μέρους όλων μας προς το Σεπτό Πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ενώπιο Θεού και ανθρώπων είναι και το καλύτερο πνευματικό δώρο κατά την εορτή της δωδεκάτης σεπτής επετείου της επάξιας εκλογής του. Με επικεφαλής τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρον, προσευχόμαστε, ως άλλος Μωϋσής, να μας οδηγήσει εις την γη της Επαγγελίας προς δόξαν Θεού και σωτηρία ψυχών και σωμάτων του σκάφους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Με το πλούτο της λαϊκής κρητικής σοφίας αναφωνούμε
«Μακαριώτατε, Φάρε μας Αλεξανδρινέ, τιμή μας και χαρά μας, σ’ έχουμε μέσα στη ψυχή και μέσα στη καρδιά μας».
Εις πολλά έτη Δέσποτα.