του Γιάννη Μουκίδη
Με επισημότητα και λαμπρότητα και με τις καθιερωμένες πανηγυρικές επετειακές εκδηλώσεις η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ (ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης), του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου (ως εκπροσώπου του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη), των βουλευτών κ.κ. Γεωργίου Κατσιαντώνη και Κων/νου Μπαργιώτα, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.
Το πρωί, αρχικά τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νικάνωρ Παπανικολάου (ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Βησσαρίων Καραλάσκος (προϊστάμενος του Ναού), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των Ι. Ναών της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο της κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων.
Εκεί αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν – τηλεγράφημα της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Η καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, στον πανηγυρικό της ημέρας, με μεστό και ζωντανό λόγο, αρχικά αναφέρθηκε «στην Κυριακή 6η Οκτωβρίου 1912, ημέρα έναρξης των Εθνικών θριάμβων, ημέρα εκπλήρωσης προαιώνιων πόθων, τότε που ο Ελληνικός Στρατός περιφέρει θριαμβευτικά τη γαλανόλευκη, κάνοντας τις καρδιές όλων να σκιρτούν, τα χείλη τους να τρέμουν, τα μάτια να μουσκεύουν».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση ή, καλύτερα, η ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης: η ολοκλήρωση του οράματος του Ρήγα Φεραίου και η δεύτερη και ουσιώδης Αγία Λαύρα. Θριαμβευτής πια ο στρατός των Ελλήνων θα δώσει περισσότερο πεισματώδεις και ορμητικές μάχες, θα εκπορθήσει θέσεις και θα καταλάβει μεγάλες πόλεις.
Στα στενά του Σαρανταπόρου τη φοβερή νύχτα της 9ης προς την 10η Οκτωβρίου οι στρατιώτες μας θα δώσουν αγώνα σκληρό και επίπονο. «Άστραψε και το Σαραντάπορο». Αδιαφιλονίκητη η νίκη των Ελλήνων, αναμφισβήτητη η πανωλεθρία των εχθρών.
Ανοίγει ο δρόμος για τη γη των Μακεδόνων: Σέρβια, Κοζάνη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Αμύνταιο, Έδεσσα, Νάουσα, Θεσσαλονίκη στις 26 του Οκτώβρη, Φλώρινα, Καστοριά και Κορυτσά, αποτινάσουν τον τουρκικό ζυγό. Οι Έλληνες στρατιώτες, που «σαν τα λιοντάρια στήσανε κορμιά και σαν τα κάστρα» χαρίζουν το ωραιότερο δώρο «μεσ’ στη μακεδονική ματοθρεμμένη γη» (Κωστής Παλαμάς), την Ελευθερία, «αυτήν που μας ’μαθαν οι σκοτωμένοι σε μουγγά νυχτέρια κάτω απ’ τις πέτρες τόσων λιθοβολισμών» (Γιάννης Ρίτσος), προσφέροντας τη ζωή τους στην ιδέα του ιερού τους χρέους.
Ζωντανεύουν σήμερα ξανά τα λόγια του μακαριστού μητροπολίτη μας κυρού Βασιλείου στην επέτειο των 100 χρόνων των Ελευθερίων την πόλης μας: «Οι αξίες της ζωής ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται.
Σήμερα, απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας. Κάτι που έδειχνε ακατόρθωτο, οι πρόγονοί μας το κατόρθωσαν και απελευθέρωσαν πριν 100 χρόνια την Ελασσόνα. Η μέρα της 6ης Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε ένα μεγάλο και σημαδιακό γεγονός. Δεν πρέπει να μας λυγίζουν και να μας πτοούν δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από την κρίση, μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, με ελπίδα και αγώνα. Μέρες σαν τις σημερινές ας αποτελούν μνημείο πίστης, αγάπης και ελπίδας». Φέρνοντας στον νου μας τις στιγμές της μάχης στην Ελασσόνα αισθανόμαστε ενδόμυχη την ανάγκη να υπογραμμίσουμε με δέος, θαυμασμό και συγκίνηση τις υπεράνθρωπες και αγωνιώδεις προσπάθειες του ελληνικού στρατού, τον βαρύ φόρο αίματος και το ομαδικό πνεύμα. Τα βήματά μας πρέπει πάντα να οδεύουν μπροστά, τα βλέμματά μας, όμως, είναι συνετό και ωφέλιμο να τα στρέφουμε συχνά πίσω, για να πορευόμαστε με ασφάλεια στο μέλλον».
Και η κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα κατέληξε: «Περνάμε μέρες δύσκολες και ο Ελληνισμός στενάζει. Χρόνια τώρα μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία, απειλεί τα σύνορά μας η γείτων Τουρκία, το μεταναστευτικό και η προσφυγιά ταράσσουν την ευρωπαϊκή ηρεμία.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι καιροί είναι πονηροί και ύπουλοι, το κακό παραμονεύει και το μέλλον των παιδιών μας υπονομεύει. Αλλά, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ενωμένοι και αλληλέγγυοι θα βγούμε νικητές και θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συμπληγάδες. « «Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία» (Τόμας Τζέφερσον, Αμερικανός πρόεδρος [1801-809]). Αλλά το τίμημα της ελευθερίας είναι η συνεχής επαγρύπνηση. Η διχόνοια είναι παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε ποτέ. Ο πατριωτισμός δεν τίθεται κάτω από κομματικές σημαίες, παρά μόνο κάτω από τη Γαλανόλευκη. Με αυτό το φρόνημα θα δούμε θαύματα ομόνοιας και θα αποφύγουμε δράματα διχόνοιας.
Και μας το δίδαξε καλά αυτό η τοπική μας ιστορία. Ο τόπος μας δεν εφείσθη ούτε κόπους ούτε θυσίες ούτε αγώνες ούτε στερήσεις, παρά αγόγγυστα και με το «χαμόγελο στα χείλη» ατένιζε με αισιοδοξία τον μέλλοντα χρόνο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, περιορισμούς, αντιξοότητες και πισωγυρίσματα, προκειμένου να ανακτήσει το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας και να το αφήσει κληρονομιά βαριά στις κόρες και τους γιους της νεότερης Ελλάδας. Τούτο το χώμα είναι των αγωνιστών, δικό μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας. Δεν πρέπει κανείς να μας το πάρει. Σχεδόν 500 χρόνια σκλαβιάς μας γεμίζουν μνήμες… Περισσότερα από 100 χρόνια λευτεριάς μας γεμίζουν ευθύνες!».
ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου «αναπτύχθηκε» η παρέλαση τμημάτων με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολικές μονάδες της περιοχής, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων.Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αθαν. Παιδής, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος – πρ.έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος η δασάρχης κ. Ζωή Φτίκα, οι δήμαρχοι Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος και Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ο επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς κ. Δημ. Μπίκος, ο υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας υποπτέραρχος κ. Συμεών Ψιμούλης, ο κλαδάρχης Β’ κλάδου της 1ης Στρατιάς κ. Κ. Μαγαλιός, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Δημ. Κοτσιάφτης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Σεραφείμ Αθανασίου, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ.Ιωάν. Κίτσιος, ο διοικητής Πυροσβεστικής Λάρισας κ. Ι. Ράπτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Γ. Αγάκος, αξιωματικοί του Στρατού, της εροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διοικητές και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, οι διοικητές της Αστυνομίας Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ.κ. Σωτ. Βούλγαρης και Ιωάν. Καψάλης αντίστοιχα, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η ειρηνοδίκης Ελασσόνας κ. Ευσταθία Καστού, ο πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας κ. Βερέμης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκ μέρους της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας ο κ. Μιχ. Τολίκας και η κ. Φράντζη Σαμαρίνα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημ. Οικονόμου, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύς κόσμος, που… χάρηκε με το παραπάνω τη φθινοπωρινή λιακάδα και τις εκδηλώσεις.