του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Εντονη είναι η δυσφορία της Μόσχας από τις δηλώσεις άρνησης της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν και αυτό θα φανεί σύντομα στην πράξη: Τέσσερα τουλάχιστον πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εφ’εξής θα περιπολούν μόνιμα στο Αιγαίο, ενώ το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, το οποίο αποπλέει σε μία εβδομάδα από την Βόρεια Θάλασσα, θα κινείται νότια της Κρήτης, στέλνοντας καθαρά μηνύματα στην Αγκυρα.
Η Ρωσία για πολλούς και ποικίλους λόγους δεν θέλει ούτε για αστείο να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάνης. Π.χ. αν θεωρητικά και στην σφαίρα της φαντασίας, πάντα, τα νησιά του Α.Αιγαίου περιέρχοντο υπό τουρκικό έλεγχο θα δημιουργείτο ένας διάδρομος-φωτιά για τα ρωσικά πλοία α οποία θα έχαναν τα τρία αγκυροβόλια που τώρα διαθέτουν στο Αιγαίο.
Το ένα εκ των οποίων, στην περιοχή νοτια της Λήμνου, είναι ο σταθμός των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά.
Το άλλο είναι έξω από την Αστυπάλαια και το τρίτο στα βορειοδυτικά της Ικαρίας.
Η μετακίνηση των σκαφών του ρωσικού ναυτικού θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει άσκηση σε δύο φάσεις η μία στα νερά της Μεσογείου και η δεύτερη στην Μαύρη Θάλασσα.
Όπως ανανακοίνωσε η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας,οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο «την εξάσκηση σε θέματα που αφορούν τη διαλειτουργικότητα στρατιωτικών ομάδων που επιχειρούν εκτός της ρωσικής επικράτειας, στο σχεδιασμό της χρήσης των μέσων αυτών και στην πραγματοποίηση κοινών δράσεων ως μέρος μιας ενοποιημένης ναυτικής ομάδας και βάσει ενός κοινού σχεδίου δράσης».
Στην περιοχή θα κινηθεί και το καταδρομικό Mοskva.
Το “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αντιτορπιλικά και από ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo.
Eκτός από το αεροπλανοφόρο υποψήφια για τον Στόλο του Αιγαίου είναι το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, η φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy, η φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, κλπ.
Πλήν αυτών των ενεργειών θα υπάρξει και διπλωματική παρέμβαση της Μόσχας προς την Αγκυρα για το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης.