Στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι στο Προπούλι της Λήμνου φυλάσσεται με ευλάβεια και περισσή φροντίδα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τρύγης
Μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται και η εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Οι Πατέρες μας διδάσκουν ότι είναι αδύνατον να θεωρήσουμε τον ενανθρωπήσαντα Λόγο, τον Χριστό, χωρισμένο από την Μητέρα Του, Μαρία τη Θεοτόκο.
Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται και οι εικόνες των Αποστόλων, το λεγόμενο δωδεκάορτο. Όπως μας διδάσει η υμνολογία και η παράδοση της Εκκλησίας, πριν από είκοσι περίπου αιώνες τέτοιες μέρες οι Απόστολοι “εκ περάτων επί νεφελών συνέδραμον” για να κηδεύσουν την Παναγία.
Πιστοί στην αποστολική παράδοση οι πατέρες της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο μετόχι της Παναγίας της Τρύγης για να τιμήσουν την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επίκεντρο της πανηγύρεως είναι οι ακολουθίες στο μικρό ιερό ναό κατά την αγιορειτική τάξη.
Τους Σιμωνοπετρίτες πατέρες συνέδραμαν διακονικά άνθρωποι όλων των ηλικιών όχι μόνον από το νησί της Λήμνου, αλλά από όλη την Ελληνική επικράτεια!
Με πνεύμα διακονίας και προσφοράς άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας προσέφεραν τον ιδρώτα τους για να έλθει εις πέρας η Ιερά Πανήγυρη που διήρκησε τέσσερις ημέρες.
Τα πάντα έγιναν προς δόξαν Θεού, εις τιμήν της ενδόξου Μητέρας Του και για την αγάπη και διακονία των αδελφών.
Η πάνδημη προσέλευση και η ευλαβής παρουσία των προσκυνητών ήταν το κυρίαρχο στοιχείο.
Τα αναλόγια υπηρέτησαν ψάλτες κατά το αγιορειτικό ύφος
Εσπερινός και παράκληση την Υπεραγία Θεοτόκο τελούνταν κάθε εσπέρας
Το πρωί όρθρος με Θεία Λειτουργία
Εντός των πανηγυρικών ημερών τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Δημητρίου Μαρκάκη, ενός των πρωτεργατών της Πανηγύρεως μέχρι πέρυσι, τον οποίο νεώτατο εκάλεσε ο Χριστός εις τους κόλπους Αβραάμ.