ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η «ΕΦΕΣΟΣ» ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ!
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης,Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Έκθαμβοι οι Τούρκοι διαπίστωσαν μετά από αρκετών μηνών έρευνες ότι μια ελληνική πόλη χαμένη στο βάθος του χρόνου, η οποία χαρακτηριστικά ονομάστηκε η «Έφεσος του Πόντου», ήρθε στο φως στην περιοχή Konuralp bölgesi της επαρχίας Duzce, δυτικά της Bolu, στον δρόμο προς την Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, ο διευθυντής τους Μουσείου της Konuralp, Celal Özdemir, δήλωσε πως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την «Έφεσο» του Δυτικού Πόντου στην περιοχή της Düzce, μια ελληνιστική και βυζαντινή μητρόπολη που έχει αρχαία προϊστορία και έχει λαμπρύνει με την ύπαρξη της όλη την ευρύτερη περιοχή καθώς ήταν ένα μεγάλο αστικό και θρησκευτικό κέντρο.
Η σκαπάνη των αρχαιολόγων εργάστηκε σε έκταση 128 στρεμμάτων και έφερε στο φως πολλά κτίσματα της πόλης, λουτρά, μεγάλα αρχοντικά σπίτια, κτίρια που προορίζονταν για την φιλοξενία των ξένων, σπάνια μωσαϊκά με ελληνικές επιγραφές, καθώς και θεμέλια εκκλησιών. Η πρώτη αναφορά για την πόλη αυτή ανάγεται στο 307 μ. Χ, δηλαδή την εποχή που ο χριστιανισμός γίνονταν επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
Η ανακάλυψη εκτιμάται πως είναι ιστορική και πολύ μεγάλης αρχαιολογικής, πολιτιστικής αλλά και θρησκευτικής αξίας, καθώς η πόλη ήταν ένα κέντρο της νέας αναδυομένης χριστιανικής ανατολικής αυτοκρατορίας.
Η πόλη είχε πάθει μεγάλες ζημιές το 566 μ. Χ. επί εποχής Ιουστινιανού, όταν είχε πληγεί από ένα μεγάλο σεισμό και έκτοτε άρχισε η σταδιακή παρακμή της.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι υπάρχουν και αλλά πολύ σημαντικά ευρήματα στην περιοχή, γι’ αυτό και οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.
Άλλη μια λαμπρή παρουσία του ελληνισμού στην αγιωτόκο Μικρά Ασία ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Σημεία των καιρών!