ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ικανοποιημένος από την τετραήμερη επίσκεψη του στη Συρία κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ – Άσσαντ, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Αμανατίδη και ερωτηθείς σχετικά με την εκεί επίσκεψη του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “έφυγα πολύ ικανοποιημένος γιατί είδα ένα συριακό λαό μονοιασμένο, έχουν αντιληφθεί όλοι και μουσουλμάνοι και χριστιανοί ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό”.
“Αυτή η ομόνοια και αγαστή συνεργασία είναι ειλικρινής. Δεν μας είπαν για να τους πούμε `μπράβο`. Στα πρόσωπα τους ήταν ζωγραφισμένη η αγωνία, είχαν ευχαριστηθεί φοβερά γιατί μέσα σε δύσκολες συνθήκες επήγα να τους δω και τους τόνισα ότι όταν ένα μέλος του σώματος πάσχει, πάσχει ολόκληρο το σώμα και αφού οι κάτοικοι της Συρίας έχουν αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πρόβλημα οι υπόλοιποι δεν πρέπει να εφησυχάζουν γιατί είμεθα παιδιά του ίδιου Θεού”.
“Ο Θεός θέλει τη σωτηρία όλων των ανθρώπων και ακριβώς γι` αυτούς τους λόγους πήγα εκεί τώρα που έχουν την ανάγκη μας και τη στήριξη μας” όπως έγινε, ανέφερε, και πριν δέκα χρόνια με την επίσκεψη του στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Υπενθύμισε ότι κατά την τότε επίσκεψη του στο Λίβανο με ελικόπτερο “είδα τους πάντες”, προσθέτοντας ότι “επήρα τότε και χρήματα μαζί μου και έδωσα και στους ορθοδόξους και στους Μαρωνίτες, στους Αρμένιους και στους μωαμεθανούς και μάλιστα οι μωαμεθανοί εξεπλάγησαν πως ένας ορθόδοξος επίσκοπος πήγε να τους δει εκεί και ακριβώς αυτά τους είπα και τότε `ήρθα μέσα στον πόλεμο γιατί τώρα που έχετε ανάγκη έπρεπε να έρθω να σας δω`. Πιστεύω ότι η εκεί επίσκεψη ήταν πετυχημένη πέρα για πέρα”.
Ερωτηθείς τί ακριβώς συζήτησε με τον Πρόεδρο της Συρίας, είπε ότι “είχαμε μια μακρά συνομιλία. Ο άνθρωπος μας έκανε μια φοβερή ενημέρωση και μάλιστα έθεσε και μερικά ερωτήματα `πώς τα βλέπουν (τα πράγματα) οι άλλοι και δη οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι”.
Όπως είπε, κατά τη συνάντηση που είχαν ο Μπασάρ αλ – Άσσαντ αναφέρθηκε στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Συρία λέγοντας του ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εξαγωγή. Μπορούμε να ζήσουμε με τα δικά μας τα προϊόντα, αλλά όταν θέλουμε φάρμακα;”.
Δηλαδή, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, “αυτός ο λαός πρέπει να πεθάνει γιατί έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι και εδώ έχει δίκαιο”, προσθέτοντας ότι “εγώ του υποσχέθηκα ότι θα δω αρκετούς διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών και της Αμερικής και θα τους παρακαλέσω ότι πρέπει το εμπάργκο να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί καταδικάζουν ένα λαό, δεν καταδικάζουν τον Άσσαντ”.
Είπε ότι ο Άσσαντ ενδιαφέρεται για την πατρίδα και το έθνος του “και πιστεύω ότι είναι προγραμματισμένος άνθρωπος και είναι εναντίον των εξτρεμιστών. Μου λέει `θα τους αφήσουμε για να μας σφάξουν εξτρεμιστές, πρέπει να αντιμετωπιστούν`”.
Είπε επίσης ότι του εξέφρασε και αρκετά παράπονα για την Τουρκία “και μάλιστα μας διεκτραγώδησαν ότι στο Χαλέπι εσήκωσαν τα μηχανήματα από τα εργοστάσια και τα πήραν στην Τουρκία. Είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να το πιστέψω εάν δεν μου το έλεγαν οι ίδιοι. Λεηλασία έχουν κάνει μέσα στη Συρία”.
“Και εγώ ευχαριστώ το Θεό που πήγα εκεί και είδα από κοντά την όλη κατάσταση και έχω πλέον αποκρυσταλλωμένες απόψεις”.
Ερωτηθείς εάν αυτές τις απόψεις θα τις μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς , είπε ότι “θα δω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων και θα τους πω ακριβώς εκείνο που είδα εκεί και πιστεύω ότι θα προβληματιστούν άπαντες.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος για την επίσκεψη του στη Συρία και στη συνάντηση του με τον Σύρο Πρόεδρο, είπε ότι τον είχε ενημερώσει και πως ο Πρόεδρος του είχε πει ότι πάει σε δύσκολη αποστολή και μάλιστα τον ρώτησε εάν είναι σίγουρος. “Μου άφησε να νοηθεί ότι `ξανά μελέτα το όλο θέμα`. Αυτό μου το είπαν και όλοι οι δικοί μου εδώ. Κανένας από τους δικούς μου δεν ήθελε να πάω και μου παρουσίαζαν ως μπαμπούλα την επίσκεψη μου στη Συρία”.
Του έλεγαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, “σίγουρα θα πας, αλλά δεν ξέρουμε αν θα στραφείς`. Δυστυχώς εστράφηκα” είπε χαριτολογώντας.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Αμανατίδης είπε ότι “σε σχέση με το κλίμα σταθερότητας το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή οργανώνεται το Σεπτέμβριο στη Ρόδο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μια διάσκεψη που θα αφορά κράτη μέλη της Νοτιανατολικής Ευρώπης με κράτη μέλη της Μέσης Ανατολής η οποία θα ασχοληθεί ακριβώς με τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.