Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Ωραία είναι και η απλή θεολογική ερμηνεία που μας δίνει ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: (Από την 5η διδαχή του)
«Ακούστε, χριστιανοί μου, πώς πρέπει να γίνεται ο Σταυρός και τι σημαίνει. Μας λέει το άγιο Ευαγγέλιο πως η αγία Τριάδα, ο Θεός, δοξάζεται στον ουρανό περισσότερο από τους αγγέλους. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις κι εσύ;
Σμίγεις τα τρία σου δάκτυλα με το δεξί σου χέρι και, μη μπορώντας να ανέβεις στον Ουρανό να προσκυνήσεις, βάζεις το χέρι σου στο κεφάλι, που είναι στρογγυλό και φανερώνει τον Ουρανό και λες με το στόμα:
– Καθώς εσείς οι άγγελοι δοξάζετε την αγία Τριάδα στον Ουρανό, έτσι κι εγώ, ως δούλος ανάξιος, δοξάζω και προσκυνώ την αγία Τριάδα. Και καθώς αυτά τα δάχτυλα είναι τρία (είναι ξεχωριστά ενώ είναι μαζί) έτσι είναι και η αγία Τριάδα, ο Θεός, τρία πρόσωπα και ένας μόνο Θεός.
Κατεβάζεις το χέρι σου από το κεφάλι και το βάζεις στην κοιλιά σου και λες:
– Σε προσκυνώ και σε λατρεύω, Κύριέ μου, γιατί καταδέχτηκες και σαρκώθηκες στην κοιλιά της Θεοτόκου για τις αμαρτίες μας.
Το βάζεις έπειτα στο δεξιό ώμο και λες:
– Σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχωρήσεις και να με βάλεις στα δεξιά σου με τους δικαίους.
Βάζοντάς το μετά στον αριστερό σου ώμο λες:
– Σε παρακαλώ, Κύριέ μου, μη με βάλεις στα αριστερά με τους αμαρτωλούς.
Έπειτα, σκύβοντας κάτω στη γη λες:
– Σε δοξάζω, Κύριέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, γιατί όπως βάλθηκες στον τάφο, έτσι θα βαλθώ κι εγώ.
Και όταν σηκώνεσαι όρθιος, φανερώνεις την Ανάσταση και λες:
-Σε δοξάζω, Κύριέ μου, Σε προσκυνώ και Σε λατρεύω, Εσένα, που αναστήθηκες από τους νεκρούς για να μας χαρίσεις την αιώνια ζωή.
Αυτό σημαίνει ο πανάγιος Σταυρός».
Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, το σημείο του Σταυρού περικλείει όλα τα σωτηριώδη γεγονότα, που οικονόμησε η άπειρη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.
Γι’ αυτό και οι ευσεβείς Χριστιανοί κάνουν πολύ συχνά το σημείο του Σταυρού. Το πρωί που σηκώνονται από τον ύπνο. Στη διάρκεια όλων των προσευχών τους. Όταν φεύγουν από το σπίτι τους. Όταν περνούν μπροστά από τις Εκκλησίες. Όταν αρχίζουν κάποια εργασία. Όταν τελειώνουν την εργασία. Πριν πιουν νερό ή άλλο ποτό. Πριν από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό τους. Όταν ακούνε ευχάριστη ή δυσάρεστη είδηση. Όταν πηγαίνουν για ύπνο