Του Μανώλη Κείου
Μόσχα και Αγία Έδρα εργάζονται από κοινού για θέματα όπως αυτό των ηθικών αξιών, αλλά και για τους διωκόμενους Χριστιανούς. Αυτή η συνεργασία είναι επωφελής για τα δύο μέρη, από μια διπλωματική και πολιτική άποψη, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro
Σύμφωνα με την Le Figaro, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Βατικανό ήταν πάντοτε πρόθυμο να διαλεχθεί με τη Μόσχα.
«Η Ρωσία έχει γίνει ένα από τα κέντρα της νέας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης, μια αυτοκρατορία υπό εγκατάσταση” αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Canstance Colonna-Cesari τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και το Βατικανό πέρασαν από σημαντικές εντάσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Αγίας Έδρας ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Νοέμβριο του 2013 και την ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αβάνα το Φεβρουάριο του 2016.
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκος στην Αβάνα και υπέγραψαν κοινή δήλωση.
Μετά την αποκατάσταση των δεσμών με το Βατικανό, εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλούνε για στρατηγική συμμαχία με την Ρ/Καθολική Εκκλησία που αφορά σε υπεράσπιση για τις “παραδοσιακές χριστιανικές αξίες.” Στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των δύο εκκλησιών προέτρεψαν όλους να δραστηριοποιηθούν για το διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή.
Σύμφωνα με τον Canstance Colonna-Cesari , το Βατικανό ενδιαφέρεται για επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία για αρκετούς λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει κανείς να συμβιβαστεί με τη Ρωσία, δεδομένου ότι είναι μια ισχυρή ενεργειακή και στρατιωτική δύναμη, που την ίδια στιγμή προχωράει στην αποκατάσταση της θέσης της ως παγκόσμια δύναμη, ενώ όλο και περισσότερο δείχνει προσανατολισμένη στις Ορθόδοξες αξίες.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένας διπλωματικός λόγος πίσω από την επιθυμία του Βατικανού να συνεργαστεί με τη Μόσχα: μια δυνατότητα για την ενίσχυση της συμμετοχής της στη Συρία, χάρη στην καλή σχέση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Δαμασκό καθώς και την ικανότητα της Ρωσίας να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την συριακή κρίση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμαχία έχει επίσης πολιτική σημασία για τη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα στενή σύνδεση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
“Οι σχέσεις με την Αγία Έδρα είναι συνυφασμένες με τον κύριο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν: να επιστρέψει το καθεστώς της υπερδύναμης”, έγραψε η εφημερίδα.
“Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δίνει την ευκαιρία να τονισει ο Πούτιν το ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Ανατολικών χριστιανών στο πνεύμα της Αικατερίνης της Μεγάλης,” συνέχισε η εφημερίδα επικαλούμενη την άποψη ενός άλλου εμπειρογνώμονα του Yves Hamant.