Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης, απο Χανιωτικα Νέα
Πυρετός προετοιμασιών για τη Μεγάλη Σύνοδο της Εκκλησίας
Τα 500 άτομα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν οι αντιπροσωπίες των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως 27 Ιουνίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυμπάρι.
T ην ίδια στιγμή, περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει πιστοποίηση για να καλύψουν τη σύγκληση της Συνόδου, για την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε να συζητά από το 1930 και την προετοιμάζει περισσότερο από μισό αιώνα! Για το κορυφαίο αυτό εκκλησιαστικό, κοινωνικό και ιστορικό γεγονός, τη σημασία του, αλλά και τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα “Χ.Ν.” μίλησαν με τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, τον γενικό διευθυντή της Ο.Α.Κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά και τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη.
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
Οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πυρετώδεις. Το βάρος έχει πέσει στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στην οποία θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνόδου, την ευρύτερη περιοχή του Κολυμπαρίου που θα φιλοξενηθεί ο κύριος όγκος των αντιπροσωπιών και των αποστολών, αλλά και σε εστιασμένα σημεία που έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τη δημιουργία υποδομών στην περιοχή. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται μέσα στο Κολυμπάρι και από τη Γωνιά προς την Ορθόδοξο Ακαδημία. Επίσης, καταφέραμε και “ξεκολλήσαμε” μία πίστωση 80.000 ευρώ, προκειμένου σε συνεργασία με την Αρχαιολογία να γίνει η ανακατασκευή του αύλειου χώρου της Ροτόντας στην Επισκοπή, ώστε να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος» σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί εργασίες στο κτήριο της Ο.Α.Κ. και τον περιβάλλοντα χώρο όπως και στην παρακείμενη Μονή Γωνιάς όπου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών. Αντίστοιχες εργασίες εκτελούνται και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην Κίσαμο, που το Σάββατο 18 Ιουνίου θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Ο κ. Μαλανδράκης επεσήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της καθαριότητας, ενώ η Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει εξασφαλίσει μία πίστωση 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Β.Ο.Α.Κ. Επίσης, αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει μια εργολαβία από την Περιφέρεια για να αποκατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός στους κόμβους της Εθνικής Οδού του Δήμου Πλατανιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των αντιπροσωπιών θα είναι ιδιαίτερα πιεστικό, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι θα επιχειρήσουν να “τρέξουν” ένα μικρό παράλληλο πρόγραμμα ξεναγήσεων, ώστε οι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που θα δώσουν το “παρών” να αποκτήσουν μία καλή εικόνα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, την οποία στη συνέχεια θα μεταφέρουν στις χώρες τους.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ Ο.Α.Κ.: «Κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός η Σύνοδος»
Για «το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός, ίσως το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός των τελευταίων 1.300 χρόνων από την 7η Οικουμενική Σύνοδο μέχρι σήμερα» κάνει λόγο, αναφερόμενος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα φιλοξενήσει η Ορθόδοξoς Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.), ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες εικασίες -σκοπίμως κατασκευασμένες που εύκολα καταρρίπτονται, διότι στερούνται οποιασδήποτε αλήθειας, ίσως και σοβαρότητας» τις φήμες που θέλουν το κόστος της διοργάνωσης της Συνόδου να ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ και επισημαίνει ότι η διοργάνωση δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Τι σηματοδοτεί η Σύνοδος για την Ο.Α.Κ.;
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η ίδια η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟ) είναι το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός, ίσως το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός των τελευταίων 1.300 χρόνων από την 7η Οικουμενική Σύνοδο μέχρι σήμερα. Και μόνο το γεγονός ότι θα συνέλθουν “επί τω αυτώ”, με κοινή ομόφωνη απόφαση, οι προκαθήμενοι και οι επίσκοποι της Ορθοδοξίας, είναι ένα γεγονός τεραστίων διαστάσεων. Από την άλλη πλευρά η Ο.Α.Κ. με τις γερές βάσεις που έθεσαν οι ιδρυτές της -ο μακαριστός Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος (Γαλανάκης) και ο δρ Αλέξανδρος Παπαδερός- είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά στη Σύνοδο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες προς την κατεύθυνση της διορθόδοξης επικοινωνίας και της δημιουργικής συνεργασίας.
• Τι προσδοκίες υπάρχουν από τις εργασίες της Συνόδου;
Η σύγκληση της ΑΜΣΟ στην Ο.Α.Κ. αποτελεί χωρίς αμφιβολία την εκπλήρωση πόθων πολλών γενεών Ορθοδόξων. Οι πόθοι αυτοί, πρώτα απ’ όλα, αφορούν την έκφραση της ενότητας της Ορθοδοξίας και -δεύτερον- την κοινή ομολογία της αλήθειας της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Με τη βοήθεια της στιβαρής προεδρίας της ΑΘΠ του οικουμενικού πατριάρχου μας ισχύει προφανώς το θεμελιώδες του συνοδικού λειτουργήματος (Πρ., 15:28), αυτό καθ’ εαυτό το συνοδικό γεγονός, με τον τερματισμό ενός μεγάλου συνοδικού κενού και την αποκατάσταση της συνοδικής ιερουργίας του συνόλου της Ορθοδοξίας.
• Ποιοι και πόσοι θα συμμετάσχουν;
Αυτό έχει καθοριστεί επίσημα από τον Κανονισμό οργανώσεως και λειτουργίας της ΑΜΣΟ και συγκεκριμένα με το άρθρο 3 «περί συγκρότησις της Συνόδου». Μέλη της Συνόδου είναι οι οριζόμενοι 24 αρχιερείς ως εκπρόσωποι της κάθε αντιπροσωπίας και θα συνοδεύονται και από ειδικούς συμβούλους, κληρικούς, μοναχούς ή λαϊκούς, αλλά ο αριθμός αυτών δεν μπορεί κατά κανόνα να υπερβαίνει τα 6 μέλη. Καλούνται επίσης και τρία βοηθητικά στελέχη εξ εκάστης αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός. Σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν οι παρατηρητές, οι οποίοι έχουν οριστεί από τον ίδιο Κανονισμό και θα είναι μέλη άλλων χριστιανικών Εκκλησιών ή Ομολογιών, όπως επίσης και στελέχη άλλων χριστιανικών οργανώσεων και θα παρίστανται μόνο στην έναρξη και τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, άνευ δικαιώματος λόγου ή ψήφου. Ταυτοχρόνως ένας μεγάλος αριθμός διαπιστευμένων δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο, θα βρίσκεται την περίοδο αυτή στην περιοχή και φυσικά πολλοί άλλοι επισκέπτες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι ο αριθμός επισήμων και μη είναι αρκετά μεγάλος.
• Λέγεται ότι η όλη διοργάνωση θα κοστίσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Η δική σας άποψη;
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε το επίσημο Ανακοινωθέν των Προκαθημένων, αντί να αγκαλιαστεί απ’ όλους η σημαντική αυτή είδηση, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες ανυπόστατες εικασίες -σκοπίμως κατασκευασμένες που, όμως, εύκολα καταρρίπτονται, διότι στερούνται οποιασδήποτε αλήθειας, ίσως και σοβαρότητας- και κάποιες φήμες οι οποίες στην ουσία προκαλούνται από βαθύτερες αιτίες. Σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβαρύνει καν τον προϋπολογισμό τους κράτους, αλλά θα καλυφθεί από το ταμείο που θα δημιουργηθεί για «την κάλυψιν των δαπανών της Συνόδου» (Βλ. Ανακοινωθέν της Σύναξις των Προκαθημένων, Σαμπεζύ, 21-28 Ιανουαρίου 2016).
• Τι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και τι έχετε προγραμματίσει για τη Σύνοδο;
Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται διάφορες εργασίες οι οποίες θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα σε Καστέλι, Χανιά και Ηράκλειο. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι με τη μέριμνα και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Ι. Μαλανδράκη, δημάρχου Πλατανιά, υπάρχει χρηματοδότηση για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του παλαιοχριστιανικού ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου. Στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι και τον Μάιο, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος κατά την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΣΟ, αλλά και για όλους τους επισκέπτες. Ταυτοχρόνως είμαστε σε επαφή και με τις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και με τις Εκκλησιαστικές Σχολές, εδώ στην Κρήτη και ελπίζουμε ότι θα έχουμε σε έναν σημαντικό αριθμό εθελοντών κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ:
«Ευλογία αλλά και ευθύνη η φιλοξενία της Συνόδου»
Ευλογία, χαρά αλλά και ευθύνη για την Κρήτη, την Εκκλησία της και την τοπική κοινωνία χαρακτήρισε τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος κάνοντας λόγο για «γεγονός υψίστης ιστορικής σημασίας, σπουδαιότητας και αξίας, το οποίο θα σημαδέψει τον τόπο». Παράλληλα, αναφερόμενος στα ζητήματα που θα θιγούν κατά τη Σύνοδο επεσήμανε ότι όσα ακούγονται και γράφονται «περί δήθεν παραχώρησης και αλλαγής της πίστεώς μας, είναι ανυπόστατα, ψευδή και εκ του πονηρού» και ξεκαθάρισε ότι η θεματολογία «δεν αναφέρεται στα δόγματα της Εκκλησίας, τα οποία είναι απαρασάλευτα, αλλά ρυθμίζει θέματα ποιμαντικής και πρακτικής φύσεως, τα οποία έχουν ανακύψει στο πέρασμα των αιώνων».
• Μιλήστε μας για τη σημασία της Συνόδου. Γιατί είναι κορυφαίο γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία;
Είναι ευλογία Θεού το ότι θα αξιωθούμε στους καιρούς μας να ζήσουμε το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός της Σύναξης της Πανορθοδοξίας, τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως έχει ονομαστεί, με τη συμμετοχή όλων των προκαθημένων των κατά τόπους Εκκλησιών και ικανού αριθμού αρχιερέων και ειδικών συμβούλων, περί τους 400 τον αριθμό, οι οποίοι μαζί με τους λοιπούς ειδικούς συνεργάτες και γραμματεία θα αγγίζουν τους 500. Γεγονός υψίστης ιστορικής σημασίας, σπουδαιότητας και αξίας, το οποίο θα σημαδέψει τον τόπο. Αρκεί να σκεφτούμε τους αιώνες που έχουν περάσει από την τελευταία παρόμοια Σύνοδο, ως επίσης και το γεγονός ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία ομιλεί περί της συγκλήσεως της Συνόδου αυτής σχεδόν 90 χρόνια (από το 1930) και την προετοιμάζει περισσότερο από μισόν αιώνα από το (1961)! Η σπουδαιότητα του γεγονότος, επίσης, καταδεικνύεται από το εκρηκτικό ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε., (έντυπα, ηλεκτρονικά, ψηφιακά, κ.ά.) τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν τα 300 απ’ όλο τον κόσμο που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ζητούν πιστοποίηση. Μεγάλη, λοιπόν, η τιμή, η ευλογία, η χαρά, αλλά και η ευθύνη διά τη Μεγαλόνησο Κρήτη, την Εκκλησία της, πιστή και αφοσιωμένη θυγατέρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ιδιαίτερα την Εκκλησιαστική μας Περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, καθίδρυμα της οποίας είναι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, φέρων την πνευματική της αναφορά στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τόπος που θα διεξαχθούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης αυτής Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Βαθιά η ευγνωμοσύνη και άμετρες οι ευχαριστίες μας προς τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας και του Γένους, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον ηγούμενο της Ορθοδοξίας, όχι μόνον διά την πρόταση επιλογής του τόπου συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά κυρίως διά το γεγονός ότι η σύγκλησή Της αποτελεί καρπό της ανυστάκτου προσευχής, μέριμνας, αγωνίας και αγάπης Του διά την ενότητα της Αγίας μας Εκκλησίας. Και τούτο διά τον λόγο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί το αναμφισβήτητο κέντρο της οικουμενικής ενότητας και συνεργασίας των τοπικών Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, έχων υπερεθνικό χαρακτήρα, μακριά από κάθε σκέψη παγκοσμίου κυριαρχίας…
• Ποια θέματα θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Συνόδου και τι προσδοκίες υπάρχουν;
Τα προς συζήτηση έχουν θεματοποιηθεί σε 5 ενότητες με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κατά τόπους Εκκλησιών καθώς για τη λήψη αποφάσεων κοινά αποδεκτών ισχύει η αρχή της ομοφωνίας, δηλαδή για να μπορεί να έχουν εφαρμογή οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ομόφωνες. Τα θέματα, λοιπόν, που συμφωνήθηκαν να τεθούν προς συζήτηση είναι τα εξής: “Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω”, “H Ορθόδοξος Διασπορά”, “Το Αυτόνομον εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού”, “Το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού”, “Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον” και οι “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”. Για το καθένα από τα ανωτέρω, τα οποία είναι μείζονος σημασίας όχι μόνον για την Ορθόδοξο Εκκλησία, αλλά για όλο τον Χριστιανικό και μη κόσμο, έχουν δημοσιευθεί σχετικά κείμενα, έχουν καταγραφεί και εκφραστεί οι γνώμες των κατά τόπους Εκκλησιών και έχει υπάρξει κοινό κείμενο που έχει υπογραφεί απ’ όλες τις τοπικές Εκκλησίες, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν και οι συζητήσεις και θα παρθούν οι αποφάσεις. Επειδή ακούγονται διάφορες φωνές που στόχο και σκοπό έχουν να παραπληροφορήσουν και διαστρεβλώσουν την αλήθεια, χρειάζεται να τονιστεί ότι η ανωτέρω θεματολογία δεν αναφέρεται στα δόγματα της Εκκλησίας, τα οποία είναι απαρασάλευτα, αλλά ρυθμίζει θέματα ποιμαντικής και πρακτικής φύσεως, τα οποία έχουν ανακύψει στο πέρασμα των αιώνων και η Εκκλησία οφείλει να ρυθμίζει και επιλύει. Συνεπώς ότι λέγεται, ακούγεται και γράφεται περί δήθεν παραχώρησης και αλλαγής της πίστεως μας, είναι ανυπόστατα, ψευδή και εκ του πονηρού. Εξ΄ άλλου στην μακραίωνη πορεία Της η Εκκλησία αποφαίνεται εν Συνόδω και δεν μπορεί η γνώμη του ενός να είναι πάνω από τη θέση, τη γνώμη και την άποψη της Συνόδου. Η Σύνοδος είναι εκείνη που διαφυλάσσει την αλήθεια και την ενότητα της Εκκλησίας.
• Σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι επιλέχθηκαν τα Χανιά για την πραγματοποίηση της Συνόδου. Κάποιοι μάλιστα αποδίδουν την επιλογή σε μία προσπάθεια να συμβιβαστούν ενδοεκκλησιαστικές διαφωνίες. Τι ισχύει;
Ως τόπος συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είχε επιλεγεί και αποφασιστεί η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα ο Ι. Ναός της Αγίας Ειρήνης καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι και ο οικοδεσπότης είχε την ευθύνη πρότασης του τόπου συγκλήσεως. Ομως διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της πρότασης αυτής και στην τελευταία συνάντηση των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ ετέθη το θέμα του τόπου. Εκεί υπήρξαν και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις ως τόποι συγκλήσεως του ιστορικού και κορυφαίου αυτού γεγονότος, τόσο εντός της πατρίδας μας, όσο και εκτός. Η επιλογή της Κρήτης ως τόπος συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ιδιαίτερα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, υπήρξε πρόταση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Κρήτη, καθώς γνωρίζει ότι τόσο η Εκκλησία της Κρήτης, οι ιεράρχες Της, όσο και ο ευσεβής και υπερήφανος Κρητικός λαός και οι άρχοντές του, σέβονται, αγαπούν και τιμούν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον ταγό της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή και από τους 14 Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών, αρκετοί από τους οποίους γνωρίζουν την Ο.Α.Κ., την έχουν επισκεφθεί και έχουν μετάσχει σε διάφορα συνέδρια. Αποτελεί τιμή και ευλογία η επιλογή της Κρήτης ως τόπος σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ιδιαίτερα της Ο.Α.Κ., η οποία μετά από 48 έτη λειτουργίας, διακονίας και μαρτυρίας και ενώ ετοιμάζεται να εορτάσει τα 50 έτη ζωής και πορείας της, καταγράφεται στην ιστορία ως ο τόπος που θα φιλοξενήσει το μοναδικό αυτό για την ιστορία και Εκκλησία γεγονός.
• Ως τοπική Εκκλησία τι ιδιαίτερες προετοιμασίες θα κάνετε;
Ολόκληρη η Εκκλησία της Κρήτης με πνευματική χαρά, σεβασμό και αγαλλίαση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τόσο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, όσο και όλους τους προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών με τις συνοδείες τους, οι οποίοι θα μετέχουν των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ιδιαίτερα βέβαια η Ιερά Μητρόπολή μας και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σημεία αναφοράς, καθώς η Χάρης του Θεού ευδόκησε στην δική μας Εκκλησιαστική Περιφέρεια να λάβει χώρα το μέγιστο και κορυφαίο αυτό γεγονός. Οσον αφορά την Ο.Α.Κ. γίνονται διάφορες προετοιμασίες, πρακτικής φύσεως, τέτοιες που θα συμβάλλουν στην ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Εχει δημιουργηθεί οργανωτική επιτροπή και επί μέρους επιτροπές που έχουν αναλάβει τομείς ευθύνης και εξειδίκευσης. Επίσης στην παρακείμενη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς γίνονται εργασίες στον περιβάλλοντα και τον αύλειο χώρο της Μονής, καθώς εκεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών. Ολες οι εργασίες αυτές γίνονται με την επίβλεψη και έγκριση της Υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, βάσει -από καιρού- εγκεκριμένων μελετών. Στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό στην Κίσαμο, που το Σάββατο 18 Ιουνίου θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή όλων των προκαθημένων και των αντιπροσωπιών, γίνονται ανάλογες εργασίες εξωραϊσμού και καλλωπισμού, αναγκαίες και απαραίτητες διά το γεγονός.
Είναι σημαντικό ότι τόσο ο Δήμος Πλατανιά όσο και ο Δήμος Κισάμου αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και σπουδαιότητα του γεγονότος με πολύ διάθεση συμβάλλουν, στο μέτρο της δικής τους ευθύνης, στην προσπάθεια παρουσίασης εικόνας που αρμόζει στην περίσταση καθώς το γεγονός αυτό εκτός την υψίστη ιστορική σημασία και αξία για τον τόπο, η παρουσία 300 και πλέον μέσων Μ.Μ.Ε. απ’ όλο τον κόσμο είναι μοναδική ευκαιρία για τον τόπο να αναδείξει και να προβάλει τον πολιτισμό του. Στο πλαίσιο της Συνόδου έχουν προγραμματιστεί κάποιες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακή – κρητική βραδιά στον αύλειο χώρο της Ακαδημίας, μουσική εκδήλωση στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας, κ.ά. που θα συμβάλλουν στην προβολή του πλούτου της ιστορίας, των παραδόσεών μας και του πολιτισμού μας, αφού οι υψηλοί αυτοί επισκέπτες θα είναι απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης και θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της βαρύτιμης Κρητικής κληρονομιάς. Είναι σημαντικό ότι οι τοπικές κοινωνίες (φορείς, σύλλογοι και άνθρωποι του τόπου) εκδηλώνουν την πρόθεση και διάθεσή τους να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, αγκαλιάζοντας το γεγονός. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το γεγονός αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα εκκλησιαστικό γεγονός, με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ως υπόθεση όλης της Κρήτης, ως ευκαιρία μοναδική η Κρήτη και οι άνθρωποί της, για άλλη μία φορά με τον μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο που γνωρίζουν να αγκαλιάσουν, να φιλοξενήσουν και να καλωσορίσουν σύμπασα την Ορθοδοξία, η “καρδιά” της οποίας για δέκα και πλέον ημέρες θα χτυπά στην Κρήτη!
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Εσπερίδα θεολόγων
Παγκρήτια θεολογική εσπερίδα με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» προγραμμάτισε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, το Σάββατο 16 Aπριλίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πραγματοποιείται με τη στήριξη και φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου σημειώνεται ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία προσμένει τη μεγάλη ιστορική στιγμή να συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, από 16-27 Ιουνίου, στην Κρήτη». Εισηγητές της ημερίδας είναι: 1. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Προετοιμασία-Προοπτικές». 2. Πρωτ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το ζήτημα των διαχριστιανικών διαλόγων: Ανάλυση, δυσκολίες, προοπτικές». 3. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και η αποστολή της στον κόσμο». Στο πλαίσιο της ημερίδας, επίσης, θα γίνει τιμητική αναφορά στον αείμνηστο Ιωάννη Κουμεντάκη, θεολόγο – συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτικός με αξιόλογη προσφορά στο Ρέθυμνο και τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου. Για το πρόσωπο και το έργο του θα μιλήσει ο Μιχάλης Τζεκάκης, θεολόγος, πρ. Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ιωάννης Κουμεντάκης: Ένας χαρισματικός θεολόγος εκπαιδευτικός που άφησε ίχνη». Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί τα μέλη του και όλους τους θεολόγους της Κρήτης να τιμήσουν με την παρουσία τους.