Εκατόν ενενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από της Λευτεριάς το ξημέρωμα, της Παναγιάς την μέρα, παντού αχοί και ψαλμωδιές ντουφέκια στον αγέρα… Τιμώντας για μία ακόμη φορά αυτή την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, η οποία είναι ημέρα ανωτέρων και ευγενών συμβολισμών, καθώς επίσης εορτή Ψυχικής και Εθνικής ελευθερίας, κατά την οποία εορτάζουμε της Παναγίας μας τον Ευαγγελισμό, δηλαδή εκείνη την χαρμόσυνη αγγελία για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και της Πατρίδα μας, την αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαρτίου.
Η επετειακή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού στο κατάμεστο ενοριακό κέντρο, όπου και ομίλησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με θέμα: «Η Προσφορά της Εκκλησίας το 1821».
Ο εκλεκτός ομιλητής μέσα από μία πλούσια βιβλιογραφία και με μία σειρά διαφανειών ανέλυσε εμπεριστατωμένα και με γλαφυρό τρόπο την προσφορά της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στον Ελλαδικό Χώρο με κεντρικό πρόσωπο τον Παλαιό Πατρών Γερμανό και τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, αλλά ειδικότερα στην Ηλεία με εκτεταμένες αναφορές κατά την περίοδο του Ιμπραήμ στην Ηλεία και στην Επανάσταση στην Ηλεία, στο Κρυφό Σχολειό της Ιεράς Μονής Δίβρης στις προσωπικότητες της Ηλείας, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όπως ο Επίσκοπος Ωλένης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Φιλάρετος, που φυλακίστηκε και θυσιάστηκε στις φυλακές της Τριπολιτσάς, καθώς επίσης και για τον πρωτεργάτη της Επανάστασης στην Ηλεία, Γεώργιο Σισίνη που μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία μαζί με τους δύο γιούς του Χρύσανθο και Μιχάλη το 1819, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις οικογένειες των Χ. Βιλαέτη, Κρεστενίτη και Δ. Αυγερινού και τέλος στους Νεομάρτυρες της Γαστούνης Χρίστο και Πανάγο, οι οποίοι εμαρτύρησαν στις 2 και 9 Μαρτίου, κατά το έτος 1716.
Κατά την εκδήλωση επίσης έγινε προβολή ενός εορταστικού βίντεο με εικόνες και μηνύματα για την διπλή αυτή εορτή που επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ενώ πενταμελή ομάδα μαθητών του τμήματος παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως, αποτελούμενη από την Στεφανία Παπαγεωργίου, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Μαρία Ασμή, καθώς επίσης και τους Παντελή και Διονύσιο Καραμάνη, παρουσίασε τραγούδια από την Ελληνική μας Μουσική Παράδοση, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.
Την λαμπρή αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν Ιερείς, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού κ. Ζώης Υφαντής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Πύργου κ. Τζένη Τσεπενέκα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείων «ο Παντοκράτωρ» κ. Χαραλαμπία Ρόρη, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παρισταμένους με χαιρετισμό του, ευχαρίστησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, προσφέροντας παράλληλα ένα ενοριακό τετρασέλιδο φυλλάδιο με αναφορές στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ελληνική Επανάσταση και στην Προσφορά της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου στον Αγώνα του 1821.