Η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας για το θέμα της δυνατότητας μιας συνάντησης μεταξύ του Πατριάρχη και του Πάπα δεν έχει αλλάξει και η συνάντηση είναι δυνατή, αλλά μόνο αφού λυθούν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τόνισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
Οι Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν αρνήθηκαν ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε γενικές γραμμές, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την υλοποίησή του. Μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. Υπάρχει ανάγκη να επιτευχθούν συμφωνίες για τα κύρια θέματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην κοινή δήλωση του Πατριάρχη και του Πάπα, τόνισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σε μια συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα Vecherniy Vedomosti.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε ότι οι ενέργειες των Ουνιτών (Έλληνες Καθολικοί) στην Ουκρανία είναι «το κύριο εμπόδιο» στο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.
“Χρησιμοποιούν ανοιχτά ρωσοφοβική ρητορική και πραμγατοποιούν επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.” ανέφερε.
Ως προς τον προσηλυτισμό Καθολικών στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Μόσχας, ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα πριν από 15 χρόνια, αλλά “έχει πλέον πάψει να είναι ένα οξύ πρόβλημα,” είπε ο μητροπολίτης , προσθέτοντας ότι οι σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία στο έδαφος της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και άλλων χωρών “αναπτύσσονται στο πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.”