“Οι αγωνίες μας πολλές, οι προβληματισμοί μας έντονοι. Το σκοτεινό νέφος που καλύπτει την αποστατημένη από το ιερό Ευαγγέλιο Ευρώπη σκιάζει τον καταγάλανο ουρανό μας. Στο όνομα ενός κάλπικου προοδευτισμού εγκαταλείψαμε τον Θεό των πατέρων μας και τώρα τραγικά βιώνουμε τα αποτελέσματα της αποστασίας ως ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απογοήτευση και εγκατάλειψη” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Δράμας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Αναλυτικά:
Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016
Π Α Υ Λ Ο Σ
Ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας
προς
τον Ιερόν Κλήρον και τους ευλογημένους χριστιανούς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ευχήν και ευλογίαν.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά.
Ανάμεσα στις δύο μεγάλες Δεσποτικές εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, εορτάζουμε και την είσοδό μας στο νέο πολιτικό έτος.
Είναι αλήθεια ότι ο εορτασμός αυτός τα τελευταία χρόνια είναι υποτονικός διότι πολλά και βαρειά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η οποία εμποδίζει την αισιόδοξη θεώρηση του αύριο.
Οι αγωνίες μας πολλές, οι προβληματισμοί μας έντονοι. Το σκοτεινό νέφος που καλύπτει την αποστατημένη από το ιερό Ευαγγέλιο Ευρώπη σκιάζει τον καταγάλανο ουρανό μας. Στο όνομα ενός κάλπικου προοδευτισμού εγκαταλείψαμε τον Θεό των πατέρων μας και τώρα τραγικά βιώνουμε τα αποτελέσματα της αποστασίας ως ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απογοήτευση και εγκατάλειψη.
Υποθηκεύσαμε την πνευματική μας ελευθερία αντί πινακίου φακής, θαμπωθήκαμε από τα ξυλοκέρατα της ψεύτικης προόδου καταπνίγοντας τη φωνή της συνειδήσεώς μας, ξεχνώντας αυτό που έλεγε ο σοφός της Ελληνικής αρχαιότητος Περίανδρος ο Κορίνθιος : «Ελευθερία εστίν αγαθή συνείδησις».
Η εποχή μας κατάφερε ν’ ανατρέψει και να διαστρέψει το νόημα της ζωής, την ευαγγελική αλήθεια, τα ιδανικά της ορθοδόξου πίστεως, της πατρίδος, της οικογένειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αυτή η διαστροφή. Θα ανατραπεί και μάλιστα με πάταγο.
Δυστυχώς σήμερα μόνη μας έγνοια είναι τα υλικά αγαθά. Ο πλούτος.
Όμως ο πλούτος δεν είναι πάντοτε πηγή ευτυχίας και ανέσεως. Πολλές φορές αποδεικνύεται πηγή ανησυχίας, φόβου και απομακρύνσεως από τον προορισμό μας.
Ο δρόμος του πιστού είναι πάντοτε υψηλόστοχος̇ πορεία προς τα ιδανικά. Δρόμος δυσανάβατος που οδηγεί στον ουρανό, τον τελικό προορισμό μας. Γιά να διανύσουμε τον δρόμο αυτό με επιτυχία πρέπει να έχουμε συνοδοιπόρο τον Χριστό. «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν». (Ιω. 15,5).
Η συνοδοιπορία με τον Χριστό είναι χωρίς αμφιβολία ζωή ειρήνης, πνευματικής χαράς, γαλήνης και αναπαύσεως. Γι’ αυτό χρειάζεται από μας προσοχή ως προς τη διάθεση του χρόνου μας. Ο Κύριος μας προσφέρεται δωρεάν. «Μείνατε εν εμοί, καγώ εν υμίν … ο μένων εν εμοί καγώ εν αυτώ, ούτος φέρει καρπόν πολύν, ότι χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν». (Ιω. 15,4,5).
Οικούντες όμως στον κόσμο, έχουμε υποχρέωση έντιμης εργασίας και φροντίδας για την επίγεια ευημερία μας, υπό τον όρο του συνεχούς προσανατολισμού μας προς τον Θεό. Η καρδιά μας να κυριαρχείται από τον πόθο της αιώνιας ζωής. Να είμαστε ιεραπόστολοι μέσα στην οικογένειά μας, στο περιβάλλον μας, στην κοινωνία. Να καλλιεργήσουμε τη ζωή της πίστεως, της ευσεβείας, της αγάπης. Να αγιάζουμε την κάθε μας ημέρα με την προσευχή και την μελέτη του Ευαγγελίου και να εφαρμόζουμε τον Θείο Νόμο στη ζωή μας, «άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν». (Γαλ. 4,19).
Η προσπάθεια αυτή θα είναι το καλύτερο δώρο προς τον εαυτό μας. Δώρο που θα έχει δύναμη και ισχύ στην παρούσα ζωή και στην μέλλουσα.
Αδελφοί μου.
Η τοπική μας Εκκλησία, συν τοις άλλοις, δίδει ιδιαιτέρα βαρύτητα στην ιστορία του τόπου μας, γιατί η Εκκλησία πρέπει να πολεμήσει με τα πνευματικά της όπλα την ιστορική αγνωσία και την ηθελημένη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας που επιχειρείται στην πατρίδα μας.
Γι’ αυτό το εφετεινό ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας το αφιερώσαμε στα θύματα της δεύτερης Βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας 1916-1918, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξή της.
Η Ανατολική Μακεδονία υπέστη τα πάνδεινα την περίοδο αυτή, δεκάδες χιλιάδες είναι τα θύματα και δυστυχώς η περίοδος αυτή είναι άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες.
Ούτε μία εκδήλωση γίνεται από την πολιτεία, ούτε ένα μνημείο στις πρωτεύουσες της Ανατολικής Μακεδονίας υπάρχει προς τιμή των θυμάτων. Αυτό κι’ αν είναι ντροπή και αχαριστία.
Η απάνθρωπη αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από την ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή που υπέστη η περιοχή μας, από την σύληση των αμυθήτου αξίας κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, από τις χιλιάδες των θανάτων ως συνέπεια προσχεδιασμένης λιμοκτονίας και της εκτοπίσεως χιλιάδων ανατολικομακεδόνων σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Οι εκτοπισθέντες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Γκόστιβαρ – Κίτσεβου – Οχρίδας. «Γραμμή αίματος» ονομάστηκε από τους ομήρους και η θνησιμότητα λόγω των κακουχιών ξεπέρασε το 90 %. Δυστυχώς σε καμία ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού δεν αναφέρονται το Κάρνομπατ, το Σεβλίεβο, το Γκόστιβαρ και το Κίτσεβο ως τόποι μαρτυρίου των Ελλήνων ομήρων. Μόνο από την Χωριστή, από τους 525 εκτοπισθέντες, πέθαναν από τις κακουχίες οι 299. Ποιός τους θυμάται άραγε ;
Ανάμεσα στους εκτοπισθέντες συγκαταλέγονται και όλοι σχεδόν οι κληρικοί της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η Ιερά Μητρόπολίς μας επιθυμεί κατά τη διετία 2016-2018 να καταστεί γνωστή η θυσία του Ελληνισμού της Ανατολικής Μακεδονίας, γι’ αυτό και θα διοργανώσει εκδηλώσεις και διαλέξεις ώστε να τιμηθεί η μνήμη των εβδομήντα χιλιάδων περίπου θυμάτων και ως ποιμενάρχης της μαρτυρικής Επαρχίας Δράμας παρακαλώ και προτρέπω τους τοπικούς άρχοντες να ανεγείρουν μνημείο στην πόλη μας που να υπενθυμίζει τη θυσία και τον ηρωισμό τους. Είναι υποχρέωση.
Αγαπητοί μου.
Ο χρόνος φεύγει χωρίς να μπορεί να τον δαμάσει κανείς. Η ζωή κυλά προς τα εμπρός. Ας εκμεταλλευθούμε τον χρόνο που η αγαθότητα του Θεού μας προσφέρει ώστε να επανορθώσουμε τα λάθη μας και να κατακτήσουμε το μέλλον. «Ο κόσμος παράγεται και η επιθυμία αυτού̇ ο δε ποιών το θέλημα του Θεού μένει εις τον αιώνα». (Α΄ Ιω. 2,17).
Σας εύχομαι ολόψυχα το νέον έτος να είναι ευλογημένο, σωτήριο και κατά Χριστόν ειρηνικό και καρποφόρο. ΑΜΗΝ.
Διάπυρος ευχέτης πάντων υμών προς Κύριον.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΥΛΟΣ