Της Γιώτας Παμπάλου
Συνταγές της κας Σοφίας
‘Ενα φαγητό λαδερό για ημέρες νηστείας και όχι μόνον, είναι αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα, όπως συνήθιζε η κα. Σοφία μέρες που το κρέας θα έλειπε λόγω θρησκευτικών παραδόσεων από το μεσημεριανό τραπέζι.
Είναι δυναμωτικό και αρκετά καλό για ένα παιδικό γεύμα, νοστιμότατο, καθώς και εύκολο και γρήγορο στον να το μαγειρέψουμε.
Υλικά (Για 4 μερίδες)
1. Μία κούπα κριθαράκι μέτριο
2. Οκτώ πράσα(όσο γίνεται πιο λεπτά)
3. ‘Ενα – δύο καρότα μέτρια σε μέγεθος
4. Μισή κούπα ελαιόλαδο
5. ‘Ενα μέτριο ξερό κρεμμύδι
6. Μισή κούπα “πάστα” ντομάτας από κονσέρβα
7. Μία τριμμένη φρέσκια ντομάτα (αρκετά ώριμη)
8. Αλάτι,λίγη ζάχαρη
9. Πιπέρι μαύρο σε κόκκους (6 περίπου)
10. Σκόνη πάπρικας μισό κουταλάκι
11. Μία κανάτα ενός λίτρο περίπου χλιαρό νερό
Πρώτα θα πλύνουμε και θα καθαρίσουμε τα πράσα πολύ καλά.Στην συνέχεια τα τεμαχίζουμε σε κομμάτια 2-3 εκ. (τις πρασινες άκρες τους τις κόβουμε και αυτές ,δεν τις πετούμε).
Στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε 3-4 κουταλιές από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε κατά σειρά το κρεμμύδι , που το έχουμε αλέσει σε χοντρά κομμάτια ,τα πράσα,καθώς και τα καρότα , που τα έχουμε κόψει σε ροδέλες. Αφήνουμε να ψευτοτσιγαρισθούν και ρίχνουμε το κριθαράκι .Στην συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την “πάστα ” της ντομάτας και αμέσως και το νερό. Τέλος το αλάτι για την γεύση μας, όπως και την λίγη ζάχαρη και το πιπέρι. Αν το φαγητό είναι για μικρά παιδιά αποφεύγουμε τους κόκκους με το μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε μόνο κόκκινη πάπρικα με όχι καυτερή γεύση.
Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα μας και αφήνουμε να βράσει περίπου 40-45 λεπτά της ώρας σε ένδειξη 5-7 ,όχι πολύ δυνατή εστία, για να μην μας κολλήσει το κριθαράκι. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ζεστό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Αν επιθυμούμε, όταν σερβίρουμε μπορούμε να τρίψουμε από πάνω λαδοτύρο Μυτιλήνης .
Καλά Κουζινομαγειρέματα!