Αγιορειτική συνταγή…
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε τον ροφό. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις αγκινάρες προσεκτικά.
Οι αγκινάρες πρέπει να είναι τρυφερές και κανονικές στο μέγεθος (ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές), έτσι ώστε όταν καθαριστούν να έχουν διάμετρο έξι με οχτώ πόντους.
Ξεπλένουμε λίγο τον ροφό και τον τοποθετούμε στον ταβά. Προσθέτουμε ύστερα το κρεμμυδόζουμο και κρύο νερό ωσότου σκεπαστεί καλά. Κατόπιν το βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό στον ταβά με τον ροφό, προσθέτουμε τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αγκινάρες κατεψυγμένες ή από κονσέρβα, αντί για φρέσκιες.
Υλικά (για 6 μερίδες)
2,5 κιλά ροφός σε φέτες
4 κρεμμύδια ή κρεμμυδόζουμο
4 ως 5 σκελίδες σκόρδο
10 τεμάχια αγκινάρες
5 με 6 λεμόνια (250 γραμμάρια χυμός περίπου)
300 γραμμάρια ελαιόλαδο, μαυροπίπερο τριμμένο
1 ματσάκι μαϊδανός