Το ‘Αγιον Όρος φημίζεται για την υπέροχη και ξεχωριστή μαγειρική του. Οι μοναχοί μας αποδεικνύουν πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η νηστεία. Η συνταγή αυτή βέβαια δεν είναι για νηστεία δική τους, αποτελεί όμως ένα από τα ωραιότερα πιάτα τους.
Υλικά (10 μερίδες) :
1 κιλό χταπόδι
ένα πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
Εκτέλεση:
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.