ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!
1. Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί μου χριστιανοί, λέγεται «Κυριακή μετά την Ύψωση» του Σταυρού.
Είναι μεγάλη λοιπόν η εορτή αυτή, γι᾽ αυτό και έχει και προεόρτια και μεθεόρτια. Γι᾽ αυτό και εγώ στο σημερινό και απλό κήρυγμά μου θα ομιλήσω πάλι για τον τίμιο Σταυρό. Έπειτα, σήμερα εορτάζουμε τον άγιο μεγαλομάρτυρα Ευστάθιο, ο οποίος έγινε χριστιανός από μία θεοπτία του Σταυρού. Γιατί είδε μία έλαφο, η οποία και του μίλησε με ανθρώπινη φωνή, και στην κεφαλή της η έλαφος είχε τον τίμιο Σταυρό!
2. Στο σημερινό μου κήρυγμα, συμπληρωματικό της προηγούμενης Κυριακής, έχω να σας πω τα εξής σύντομα: ῎Ολοι τιμούν και σέβονται τον τίμιο Σταυρό. Στην ιστορία μάλιστα του Θεοφάνους διαβάζουμε ότι και οι Τούρκοι ακόμη είχαν χαραγμένο στο μέτωπό τους τον Σταυρό, γιατί, από ένα θανατικό που τους συνέβηκε, είδαν την θεραπεία τους από το ιερό αυτό σημείο των χριστιανών, και έκτοτε σταυροκοπιούνταν και αυτοί. Πολύ – πολύ δε περισσότερο, εμείς οι Χριστιανοί τιμούμε και προσκυνούμε τον πανάγιο Σταυρό, πάνω στον οποίο ο Χριστός μας πρόσφερε τον εαυτό Του θυσία για μας.Όταν, Χριστιανοί μου, στον ιερό Ναό βλέπετε να εκτίθενται ιερά αντικείμενα προς προσκύνηση, και εδώ ο Σταυρός έχει ένα πρωτεύοντα ρόλο. Η τάξη είναι πρώτα να προσκυνούμε το Ευαγγέλιο, έπειτα τον τίμιο Σταυρό, μετά την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και έπειτα τις εικόνες των αγίων. Όταν δε παλιώσουν τα ξύλα από τον Σταυρό ή και από τις εικόνες, δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να τα καίουμε· και την στάχτη να την πετάμε σε ποτάμι. Μερικοί, από ευλάβεια πάλι, προτείνουν να τα θάβουμε.
Σχετικά με την τιμή μας προς τον τίμιο Σταυρό μας λέγει, Χριστιανοί μου, ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης «καμμιά δουλειά να μην αρχίζουμε χωρίς να κάνουμε πρώτα τον Σταυρό μας, τόσον εις τον οίκον μας μέσα, όσον και εις τον δρόμον έξω, και εις κάθε τόπον και νύκτα και ημέραν» (στην ερμηνεία του 91ου Κανόνος του αγίου Βασιλείου).
3. Αλλά υπάρχουν και οι εχθροί του Σταυρού, οι οποίοι ταράσσονται βλέποντας και με το σχήμα του ακόμη. Αυτοί κυρίως είναι οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά, οι χιλιαστές. Οι χιλιαστές, θέλοντες οι χριστιανοί να πατούν το σχήμα του Σταυρού, το σημειώνουν κάτω στο έδαφος ή και σε άλλους έγκλειστους χώρους και άθελά τους οι χριστιανοί πατούν το ιερό σχήμα του Σταυρού. Ο τσαγκάρης χιλιαστής στις σόλες των παπουτσιών των πελατών του, σημειώνει πάλι τον Σταυρό για να τον πατούν.
Αλλά μην παραξενεύεστε, Χριστιανοί μου, από αυτήν την ενέργεια των αντιχρίστων χιλιαστών, αν σκεφθείτε ότι ένας πάπας της Ρώμης, ο Δίκερως, είχε τυπώσει κάτω στο πόδι του (!…) τον Ζωοποιό Σταυρό και το πρότεινε (το πόδι του) στους προσερχομένους σ᾽ αυτόν να το ασπάζονται (επειδή πάνω σ᾽ αυτό είχε σημειώσει τον Σταυρό). Την ενέργεια αυτή του εν λόγω πάπα ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης την χαρακτηρίζει ως αντίχριστο.
Αλλά εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί τιμούμε και δοξάζουμε τον Σταυρό του Χριστού μας, δεχόμενοι την υψηλή του θεολογία, όπως αυτήν την διατύπωσαν στα ιερά τους βιβλία οι άγιοι Πατέρες.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας