Το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου, ο Όρθρος άρχισε στις 7.00 π.μ.. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας που ακολούθησε.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Κορίνθου είπε μεταξύ άλλων:
«Σεβασμιώτατοι, κ. Υπουργέ, κ. Δήμαρχε, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί. Από εχθές το απόγευμα είμαστε δέσμιοι της αγάπης του Ποιμενάρχου σας ο οποίος μας εκάλεσε στον πάνσεπτο αυτό Ιερό Ναό για να συνεορτάσουμε στη μνήμη του Πολυούχου αγίου Αλεξάνδρου.
Οι Επίσκοποι είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα ποιμαντικά καθήκοντα που έχουμε αναλάβει στις Επαρχίες μας. Παρά ταύτα, συνήλθαμε εδώ γιατί σ’ αυτές τις πανηγυρικές συνάξεις στη μνήμη των αγίων, φανερώνεται ότι όλοι, όλες οι κατά τόπους επαρχιακές Εκκλησίες, συναποτελούμε την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.
Καί συγκεντρωθήκαμε εδώ στη μνήμη του αγίου. Ποιός είναι αυτός που μετά από 17 αιώνες η Εκκλησία όχι μόνο τον θυμάται, αλλά και τον τιμά και τον προβάλει σε όλους μας ως πρότυπο προς μίμηση; Είναι αυτός που τήρησε τον ευαγγελικό λόγο του Κυρίου μας ότι «ιώτα εν η μία κεραία ου μη παρέλθη από του νόμου» (Ματθ. 5, 18). Κατανόησε βαθιά ότι μια μικρή αλλαγή και παρέκκλιση από το νόμο του Θεού, μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο της πίστεως. Καί ήρθε σε ρίξη με εκείνους τους «λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πραξ. 20, 30). Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν οπαδοί, αλλά συνειδητοί πιστοί. Κι όταν κάποιος εσκεμμένα και θεληματικά επιμένει να αλλοιώνει το περιεχόμενο της πίστεως «εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται» (Ματθ. 3, 10).
Αυτό ήταν και το έργο του αγίου μαζί με τους άλλους θεοφόρους Πατέρες που συγκρότησαν στην Νίκαια την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο: Να πούν στον κόσμο ποιός πραγματικά είναι ο Χριστός και ποιά είναι η πίστη μας. Ότι είναι ομοούσιος και όχι ομοιούσιος με τον Πατέρα. Καί απέκοψαν από το Σώμα της Εκκλησίας τον Άρειο και την διδασκαλία του.
Κι εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ κλήρος και λαός, για να θυμηθούμε την πίστη μας, να ξαναβρούμε τις αρχές μας αλλά και να προσευχηθούμε για τον λαό μας. Κύριε κάνε τους άρχοντές μας να αγαπούν την Εκκλησία. «Λάλησον εν ταίς καρδίαις αυτών αγαθά υπέρ της Εκκλησίας και παντός του λαού σου, ίνα εν τη γαλήνη αυτών ήρεμον και υσήχιον βίον διάγωμεν…». Δεν θέλουμε να ανακατευόμαστε με την πολιτική. Θέλουμε να μας διακονούν εν ειρήνη και ομονοία. Δεν διεκδικούμε πλούτη και εξουσία. Αυτή θα ήταν η ιδανική πολιτεία και το ιδανικό πολίτευμα. Γιατί όταν δεν λειτουργούμε έτσι στις σχέσεις μας, ο Θεός «και ταύτην και ταύτα καταργήσει».
Ας είναι η χάρις του Θεού και η ευλογία του αγίου με όλους. Aμήν».