του Σπύρου Συμεών
Χτες 28 Αυγούστου και περί ώρα 7 το απόγευμα τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Λόγιου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξή του στην Ιερά Μονή από τους εκατοντάδες πιστούς και ιδιαιτέρως από νέα παιδιά κάθε ηλικίας που προσήλθαν να τιμήσουν τον Πρόδρομό τους, τον Πρόδρομο της Ναυπακτίας. Καθ΄όλη τη διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιον ιερού λειψάνου εκ της κάρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Μετά το πέρας της λιτανείας της εικόνος του Τιμίου Προδρόμου καθώς και του ιερού λειψάνου πέρυξ της Ιεράς Μονής και αφού ευλογήθηκαν οι άρτοι στον προαύλιο χώρο του καθολικού της Μονής κήρυξε τον Θείον λόγο αναφερόμενος στο δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα που τέλεσαν οι Ισραηλίτες μετά την Σταύρωση του Χριστού, αυτό την αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Η οποία προκλήθηκε επειδή ο Ηρώδης λέχθηκε δημοσίως επειδή παρέβαινε τον νόμο του θεού έχοντας πάρει ως νόμιμη σύζυγό του την γυναίκα του ίδιου του, του αδελφού ο οποίος βρισκόταν ακόμη στην ζωή.
Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στο γεγονός της αποτομής αλλά και στο πρόσωπο του Ηρώδη τόνισε την φράση που αναφερόταν σε αυτόν, «Πάντα μοι εξέστην» δηλαδή όπως χαρακτηριστικά τόνισε πως ο Ηρώδης θεωρούσε πως τα πάντα του επιτρέπονται λόγω της εξουσίας όπου κατείχε φέρνοντάς την σε αντίκρουση με την φράση του Απ. Παύλου στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή «Πάντα μοι εξέστην αλλ΄ου παντα συμφέρει» δηλαδή τα πάντα μπορώ να κάνω διότι μου επιτρέπονται αλλά δεν είναι όλα προς το συμφέρον μου. Μπορεί τα πάντα να μας επιτρέπονται δια της ελεύθερης βουλήσεως μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της ψυχής μας. Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε αλλά θα πρέπει να συβαζόμαστε τους νόμους πρωτίστως του Θεού και ύστερα αυτούς του κράτους.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης της ιστορικοτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου κ Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο εξής περιστατικό που ως πρωταγωνιστή είχε τον νομοθέτη της Αρχαίας Ελλάδας, Σόλωνα. Εκεί που ο Σόλωνας καθόταν προκειμένου να νομοθετήσει ένας περαστικός τον ερώτησε τι κάνει εκεί και ο Σόλωνας του απάντησε πως κάθεται και γράφει τους νόμους που θα πρέπει να διέπουν μία πολιτεία δημοκρατική διότι πολιτεία δίχως νόμους δεν μπορεί να σταθεί και να λειτουργήσει. Ο πολίτης που είχε ρωτήσει τον Σόλωνα του αναφέρει πως οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης αν περάσει κάτι μικρό τότε θα πιαστεί στον ιστό αν όμως περάσει κάτι μεγάλο τότε θα σχιστεί ο ιστός και δεν θα συγκρατηθεί. Παροτρύνοντας έτσι τους χριστιανούς και εν γένει όλους τους ανθρώπους ο Σεβασμιότατος να σέβονται και να τηρούν τους νόμους και αυτούς του κράτους και να μην κρύβονται πίσω από την πολυνομία που το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να καταργεί και κάποιες φορές ακόμη και να καταπατεί άλλους νόμους αλλά και ιδιαιτέρως αυτούς τους νόμους του Θεού.
Να κοιτούμε το δίκαιον και το σωστό όπως έκανε ο Τίμιος Πρόδρομος ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα φορώντας το στεφάνι του μαρτυρίου διότι επεσήμανε τον νόμο του Θεού ο οποίος θα πρέπει να παραμένει απαράβατος προκειμένου να μας φέρει στην αγιότητα και στον παράδεισο. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η ευχή όλων μας.
Μετά το πέρας του εσπερινού μοιράστηκαν οι άρτοι καθώς και παραδοσιακά μοναστηριακά νηστίσιμα κεράσματα στους προσκυνητές. Αύριο το πρωί της 29ης Αυγούστου θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ποιμενάρχη της Ναυπακτίας κ.κ. Ιεροθέου που απεύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους βρίσκονταν εκεί κατά την διάρκεια του εσπερινού να βρίσκονται και στην πρωινή Θεία Λειτουργία για να τιμήσουν τον Άγιο που τόσο συχνά επικαλούνται και υπεραγαπούν οι Ναυπακτιώτες προκειμένου να μεσιτεύσει δια όλους μας.
Το πρωί της σήμερον τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ Ιεροθέου παρουσία πλήθους κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του τελευταίου Προφήτη καθώς και στο μαρτυρικό του τέλος. Μνεία έκανε και στο χρονικό διάστημα που ο Άγιος έμεινε στην έρημο και εκεί αναφέρθηκε και στον νεότερο Άγιο της Ορθοδοξίας, το Άγιο Παίσιο όπου και ο ίδιος είχε μεταβεί στην έρημο του Όρους Σινά για ένα χρονικό διάστημα στο οποίο αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην προσευχή. Ας κάνουμε και εμείς έρημο την καθημερινή μας ζωή όπως και οι Άγιοι και δεν θα ξανά αισθανθούμε ποτέ την αδικία των άλλων πάνω μας διότι εμείς οι ίδιοι αδικούμε τον εαυτό μας αμελώντας τα πνευματικά μας καθήκοντα τα οποία μας αγιάζουν μας γαληνεύουν μας γεμίζουν αγάπη και πραότητα. Αναφέρθηκε δε και στην αδελφότητα της Μονής, αφού πρώτα ευχήθηκε στην αδελφή Προδρόμη όπου εόρταζε, συγχαίροντας την για την προσπάθεια πνευματικής ανάτασης του μοναστηριού.
Πρόκειται για μία ιστορικοτάτη Ιερά Μονή αυτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Βομβοκούς, η όπως είναι ευρέως γνωστή ως Ι.Μ. Βομβοκούς που η ίδρυση της άγεται πολύ πριν από το 1695 όπως αναφέρεκτητορική επιγραφή διά την ανακαίνισή της. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ναυπάκτου με πανοραμική θέα στον πατραϊκό κόλπο. Η Ιερά Μονή τιμάται στην αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού στις 29 Αυγούστου.Στο Καθολικό της σώζονται πλούσιας βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες.
Η Μονή αυτή αποτελούσε πάντοτε πνευματικό λίκνο της περιοχής μα πλούσια δραστηριότητα μέχρι που το διάταγμα του 1833 την καταργεί επειδή εκείνη την περίοδο είχε κάτω από 6 μοναχούς. Ύστερά από έναν και πλέον αιώνα διάλυσης της που κατά το πέρας εκείνου το αιώνος έγιναν πολλές προσπάθειες ανασυγκρότησής της, η Μονή ξαναζωντανεύει και μετατρέπεται σε γυναικεία και κάτω από δύσκολες συνθήκες επιβιώνει. Το 2004 εγκαταβίωσε νέα γυναικεία αδελφότητα με Ηγουμένη την Γερόντισσα Ειρήνη Κραβαρίτου ξεκινώντας μία προσπάθεια ανάδειξης και πάλι της Μονής σε πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας και όχι μόνο.