Την ανησυχία του για την επίδραση της πληροφορικής στην ανθρώπινη συνείδηση εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.
«Γνωρίζουμε πώς η τεχνολογία των πληροφοριών επηρεάζει τους ανθρώπους, όπως το κουκλοθέατρο, όπου οι μαριονέτες κινούνται από τη βούληση εκείνων που κινούν τα νήματα. Οι μάζες των ανθρώπων μπορεί να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να πράττουν όπως θέλει κάποιος άλλος, υπό την επιρροή των ροών της πληροφορίας», είπε ο Πατριάρχης, Κύριλλος σε κληρικούς και ποίμνιο στην Εκκλησία της Αγ. Τατιάνας στην πόλη της Cheboksary, περίπου 665 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου έφτασε για μια ποιμαντική επίσκεψη κατά τη διάρκεια περιοδείας του γύρω από τη μητρόπολη του Βόλγα.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, αυτή η αντίδραση μπορεί να ακολουθήσει αν ένα άτομο δεν τηρεί τις εντολές, αν αυτός/αυτή δεν «έχουν ένα σύστημα συντεταγμένων» και «αυτό το πρόσωπο χωρίς αυτό τον φάρο, χωρίς συντεταγμένες ήταν ένα εύκολο θύμα για τις επιπτώσεις των πληροφοριών».
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε ότι ο Κύριος μέσα από την Αγία Γραφή είχε δώσει στους ανθρώπους τη λέξη που βοηθά «να μην χάσουν το δρόμο».
«Και αν δεχθούμε τον λόγο του Θεού με το νου και την καρδιά μας γινόμαστε σοφοί, δυνατοί και άτρωτοι στην χειραγώγησή τους», τόνισε ο Πατριάρχης, Κύριλλος.
Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέφθηκε την πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ και την μονή του Αγίου Σεραφείμ-Diveyevo.
Την Κυριακή ο Πατριάρχης αναμενόταν να χοροστατήσει της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου της πόλης της Novocheboksarsk. Αργότερα, το απόγευμα θα επιστρέψει προκειμένου να επισκεφτεί το μνημείο της Νίκης στο Τσεμποξάρι και να θέσει το θεμέλιο λίθο για την εκκλησία του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.