Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι οι πρόσφυγες με αιτία τις αναπτυσσόμενες συγκρούσεις στην πατρίδα τους με βασικό παράγοντα τη θρησκεία, αναφέρει η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) που κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεσή της
Οι περισσότεροι από τους 13 εκατομμύρια πρόσφυγες είναι κυρίως κάτοικοι από επτά χώρες: τη Συρία, το Ιράκ, τη Νιγηρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ερυθραία, τη Βιρμανία και το Αφγανιστάν.
“Δεν περνά μέρα που τουλάχιστον, μία από αυτές τις χώρες να μην εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των μεγάλων εφημερίδων” – λέει η αναπληρωτής επικεφαλής της έκθεσης της USCIRF Κατρίνα Lantos Svitt σε ανακοίνωση Τύπου. ” Η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται από ένα κύμα τρόμου, εκφοβισμού και βίας” συμπληρώνει.
Η έκθεση προσδιορίζει εννέα χώρες ως «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος»: τη Βιρμανία, την Κίνα, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Άλλα 8 χώρες, με την ένδειξη «περαιτέρω» περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα: Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Αίγυπτος, Ιράκ, Νιγηρία, Πακιστάν, Συρία, Τατζικιστάν, Βιετνάμ.
“Μικρός φόβο της ελευθερίας της θρησκείας” καταγράφεται σε Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Κύπρο, Κιργιζία και τη Σρι Λάνκα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν τη χορήγηση ασύλου σε δεκάδες χιλιάδες κάτοικους της Μέσης Ανατολής. Από το 2007, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν περισσότερους πρόσφυγες με τους 84.900 να είναι Ιρακινοί.
Εκτός από το θέμα των προσφύγων η έκθεση περιγράφει πέντε επιπλέον σημαντικά προβλήματα:
1. Οι νόμοι της «βλασφημίας». «Το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών όπου οι νόμοι για«βλασφημία» αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας» – αναφέρεται στην έκθεση.
2. Οι μη κρατικές στρατιωτικές οργανώσεις. “Οι ενέργειες των μη κρατικών φορέων αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Νιγηρία, το Ιράκ και τη Συρία, μη-στρατιωτικές οργανώσεις είναι μεταξύ των κύριων δραστών κατάφωρων παραβιάσεων του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας ”
3. Κρατούμενοι συνείδησης: «Στο Ιράν, εκατοντάδες άνθρωποι είναι στη φυλακή για τις πεποιθήσεις τους. Χιλιάδες άλλοι είναι υπό κράτηση στο Ουζμπεκιστάν, τη Βόρεια Κορέα, την Ερυθραία και άλλες χώρες », σημειώνουν οι συγγραφείς τις έκθεσης.
4. Οι θρησκευτικές μειονότητες: “Στο Πακιστάν, σιίτες, χριστιανοί, Ινδουιστές, Αχμαντί και τα μέλη των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με τη βία»,
5. Η διεθνής δικαιοσύνη. Η Επιτροπή συνιστά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους κατά των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στο Σουδάν και τη Λιβύη.
Η έκθεση σημειώνει τις θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της θρησκευτικής ελευθερίας στις δύο χώρες. Αυτό το έτος, κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Νιγηρία έχουν καμία θρησκευτική βία (Εκλογή 2011 στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους). Στη Σρι Λάνκα, ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων κατά το τελευταίο έτος έχει μειωθεί.