Πολλοί Τουρκοκύπριοι, που μέχρι το 1974 ζούσαν στην Ευρέτου της επαρχίας Πάφου, επισκέφθηκαν το χωριό τους με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εργασιών συντήρησης του τεμένους, που έγιναν από την Μεικτή (Ελληνοκυπριακή –Τουρκοκυπριακή) Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον.
Το τέμενος της Ευρέτου κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και επιλέγηκε να είναι μέρος του προγράμματος άμεσης επέμβασης της Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο 76χρονος Λαχμί Αλένταρ εξέφρασε την χαρά του για τη συντήρηση του τεμένους. «Αυτή η επιδιόρθωση μας δίνει κάποια ελπίδα», είπε. Ο Μεχμέτ Σελίχογλου, ο οποίος εγκατέλειψε την Ευρέτου, όταν ήταν 20 χρονών, είπε ότι ένοιωσε συγκίνηση που είδε το χωριό τους, έστω και ερειπωμένο. Ένας άλλος Τουρκοκύπριος, ο Χουσεΐν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συντήρηση του τεμένους, αλλά και την πικρία του, γιατί η Ευρέτου σήμερα είναι ερειπωμένη.«Πήγα στο σπίτι που γεννήθηκα και είναι χαλασμένο», είπε.
Οι εργασίες συντήρησης του τεμένους περιλάμβαναν καθαρισμό της τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης των άγριων χόρτων, εκσκαφή για σκοπούς φυσικής αποχέτευσης, αλλά και στο να αποτραπεί η επιπλέον διάβρωση του εξωτερικού πετρότοιχου, επιδιόρθωση των παραθύρων και πλήρη ανακατασκευή της οροφής. Επίσης, έγιναν επιδιορθώσεις στο εσωτερικό και σφράγισμα των ενώσεων της ξύλινης εσωτερικής οροφής. Το κόστος των εργασιών ανήλθε στις 136 χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε πλήρως από την ΕΕ.
Ο επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται και η συντήρηση του σχολείου της Ευρέτου.
Ο λόγος επιλογής της Ευρέτου, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, είναι γιατί «είναι ένα χωριό με ιστορία και παράδοση, με συμμετοχή στη γεωργία και την οικονομία της περιοχής, με ωραία κτίσματα, και η εγκατάλειψή του μας δημιούργησε αισθήματα μελαγχολίας και θλίψης και για αυτό θέλουμε να του δώσουμε μια ελπίδα ζωής και μια ελπίδα φωτός , ώστε και οι άνθρωποι που θα το επισκέπτονται, οι άνθρωποι της Ευρέτου να βρίσκουν ότι υπάρχει μια προοπτική και κάποιο μέλλον για όλους μας και για την Ευρέτου εδώ και για την Κύπρο ολόκληρη».
Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως «ένας μόνο δρόμος απομένει, να υπερβούμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα: να αναζητήσουμε, όχι την Κύπρο του χθες που χάσαμε, αλλά την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο της ειρήνης».
Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στην Επιτροπή, Αλί Τουντζαΐ, ευχήθηκε σύντομα να γίνει κατορθωτή και η επιδιόρθωση του σχολείου της Ευρέτου. Είμαστε, συνέχισε, πολύ ευτυχισμένοι που καταφέραμε να επιδιορθώσουμε αυτό το θρησκευτικό μνημείο μετά από 40 χρόνια. Για μας, είπε ο κ.Τουντζαΐ, «είναι πολύ σημαντικό γιατί εδώ ζούσαν άνθρωποι που έχουν πολύ ωραίες μνήμες από την περιοχή αυτή».