του Σπύρου Παπαγεωργίου
Την 17η Φεβρουρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ άγει τα ονοματήριά του.
Για πρώτη φορά από της εκλογής του, φέτος, και μετά από πολλά χρόνια που ως επίσκοπος Κυρήνης και εκπρόσωπος του τότε Πατριάρχου στην Αθήνα λειτουργούσε στον αυτό Ναό, χοροστάτησε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη Αθηνών.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.Δαμασκηνός στο πρόσωπο του οποίου ο Πατριάρχης χαιρέτισε των Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλη την αδελφή Εκκλησίας της Ελλάδος, και οι Αλεξανδρινοί Ιεράρχες Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Γουινέας κ. Γεώργιος, Πτολεμαίδος κ. Εμμανουήλ, Καμερούν κ. Γρηγόριος, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Νουβίας κ. Νάρκισσος, οι επίσκοποι Μποτζουάνας Βασίλειος και Βερενίκης Χρυσόστομος, ο έξαρχος του Πατριαρχείου στην Κύπρο Πρωτοπρεσβύτερος Αθηνόδωρος, Οφφικίαλλοι του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, κληρικοί των Αθηνών και από άλλες περιοχές και πλήθος κόσμου.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Λάμπης & Σφακίων Θεόδωρο, ο οποίος πριν από 40 χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. «Κάθε χρόνο συνηθίζω να εορτάζω την ονομαστική μου εορτή σε ξεχωριστή πόλη της Αφρικής. Εφέτος όμως ήρθα εκτάκτως στην Ελλάδα, διότι με χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσω κι εγώ.»
Τέλος ευχήθηκε ο Άγιος Θεόδωρος που το όνομα του οποίου φέρει να σκέπει όλους, ενώ κάλεσε όλους να παραστούν στα Θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου, της Ροτόντας της Ανατολής στο Κάϊρο. Λίγο πριν την απόλυση εψάλλη ο Πολυχρονισμός του Πατριάρχη ενώ ο ίδιος μοιρασε γλυκάκαι δέχθηκε ευχές από το εκκλησίασμα.
Ο Πατριάρχης σε μια συμβολική κίνηση αφιέρωσε το ομόφορο και το πετραχήλι με τα οποία μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, καθώς και ένα δισκοπότηρο στο Ναό, σε ανάμνηση της ημέρας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, καθώς και Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, οι Μοναχές της οποίας παρέστησαν συμπροσευχόμενες, τελούν υπό την άμεση πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και λειτουργούν ως μετόχι του.






