Οι Σύροι έχουν ξεπεράσει τους Αφγανούς αναφορικά με το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό -εκτός από τους Παλαιστίνιους-, που φεύγουν σε περισσότερες από 100 χώρες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, ανέφερε ο ΟΗΕ
Από τα μέσα του 2014, οι Σύροι αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 13 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που καταγράφονται από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, το υψηλότερο ποσοστό από το 1996, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Περίπου 5 εκατομμύρια Παλιστίνιοι πρόσφυγες φροντίζονται από ένα ξεχωριστό οργανισμό, τη UNRWA.
“Όσο η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να αποτυγχάνει στο να βρεθούν πολιτικές λύσεις στις υφιστάμενες συγκρούσεις και να προληφθεί η δημιουργία νέων, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις δραματικές αυτές συνέπειες», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει εκτοπιστεί από την σύγκρουση που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν βίαια κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, 1,4 εκατομμύρια από αυτούς έχουν φύγει στο εξωτερικό, ανέφερε το UNHCR.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική αποτελούν τις βασικές πηγές προέλευσης των προσφύγων, ξεπερνώντας τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, που διατηρούσαν την πρώτη θέση για περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι Αφγανοί πρόσφυγες αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα για τρεις δεκαετίες, αλλά πλέον έχουν πέσει στη δεύτερη θέση, με 2,6 εκατομμύρια. Οι Σομαλοί κατατγράφονται ως η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων με 1,1 εκατ.
“Με 257 πρόσφυγες ανά 1.000 κατοίκους, ο Λίβανος παραμένει η χώρα με την υψηλότερη πυκνότητα προσφύγων στα μέσα του 2014” είπε ο ύπατος αρμοστής. Η Ιορδανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση.Η Σουηδία, με 12 πρόσφυγες ανά 1.000 κατοίκους, είναι η μόνη βιομηχανική χώρα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, και στην κατάταξη είναι 10η, είπε ακόμη….
Οι Σύροι επίσης αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, με την κατάθεση των αιτήσεων να φθάνει στις 59.600. Η Γερμανία και η Σουηδία έλαβαν από κοινού το 40% αυτών των αιτημάτων.
Επίσης οι Ιρακινοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση που διεξάγεται στη χώρα τους ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με 28.900 αιτήσεις, ανέφερε η έκθεση.
Πέρυσι σχεδόν 3.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, λέει τέλος η UNHCR.